Ciolos isi face partid. Ar trebui sa fie agrar!

Ciolos isi face partid. Ar trebui sa fie agrar!

 

 

Am tot zis ca scriu pe subiectul asta, mi se pare fundamental, dar am tot amanat. Ideea de baza este urmatoarea: esicherul nostru politic este extrem de dezechilibrat. Pe dreapta sunt multe partide, unele de dreapta pe bune, altele care doar se dau de dreapta, in timp ce pe stanga este culoar liber.

Pe dreapta avem, deopotriva, PNL, USR, PMP, mai avem o multitudine de partide micute (ANR-PNTCD fiind cele mai cunoscute), inclusiv UDMR, partid al minoritatilor, tot de dreapta este, ideologic vorbind. Pe stanga avem doar PSD si atat. La ultimele alegeri a mai fost PRU, desi doctrina nationalista este cumva distincta. ALDE, partenerul de guvernare al PSD, este, in teorie, de dreapta.

Acum, fostul premier Ciolos si-a anuntat intentia de a-si face un nou partid. Multa lume il lauda, toata lumea aplauda. Doar ca, si aici este problema, acest partid trebuie sa fie MUSAI de stanga. Va dau mai jos motivele exacte si va indic si ideologia sa: agrara.

Asadar:

1. Fiecare sat are pleava sa, dar si „elitele”. Exista, in fiecare sat, atat oameni care vor sa munceasca, oameni care ar vrea sa se dezvolte, dar care nu pot, cat si oameni care stau toata ziua in carciuma. Exista, de asemenea, si niste oameni plecati la oras, care s-ar putea intoarce in satul natal daca ar avea perspective. Oameni plecati de la sat candva, care acum fie au iesit la pensie, fie nu mai au de lucru.
Momentan, PSD-ul a acaparat ruralul, fara sa le ofere efectiv nimic. Doar ajutoare. Ii trateaza ca pe niste pomanagii. Drept urmare, tot satul voteaza dupa cum zice „betivul satului”, om foarte guraliv de felul lui.

2. Expertiza de baza a lui Ciolos este agricultura. A fost ministru al agriculturii, a fost comisar pe agricultura. Este pregatit pe acest domeniu. Auziti-l vorbind despre agricultura. Clipul este lung, puteti sa ascultati doar cateva minute:

Sau ascultati-l aici:

3. Toti politicienii, cand este vorba de investitii, vorbesc strict de infrastructura. Vorbesc de autostrazi, de sosele de centura si, foarte rar, de spitale si scoli. Nimeni nu vorbeste de agricultura. De fondurile care ar putea fi atrase in acest domeniu.

4. Toate partidele noastre se adreseaza tuturor. PSD da, deopotriva, ajutoare si reduceri de taxe, da gratuitati si mareste salarii. De unde are bani nu stie nimeni, dar nu asta este discutia. Ideea este ca nu avem, in prim-plan-ul scenei politice, partide de nisa. Nimeni nu si-a asumat, pana acum, acest risc. Toti voteaza, cu 2 maini, mariri de pensii si salarii si taieri de impozite si taxe. Toti se adreseaza tuturor. De toate pentru toti.

5. Partidele ecologiste, despre care am mai vorbit, sunt multe si neimportante. Partide agrare, explicite, nu am mai avut de mult timp. Este PNTCD, desi se declara mai mult Crestin-Democrati decat Taranisti. A fost, candva, PDAR, Partidul Democratiei Agrare din Romania, inghitit ulterior de PSD. Acum e zero. nimic.

6. Ar da o sansa USR-ului. Stiti care este problema USR-ului? Incoerenta. Eu as zice si lipsa de nisare. Ei vor sa fie alternativa bunului simt, ei vor sa fie justitiari. Dar concret nu aduc nimic. Nu au un public tinta anume.
Daca Ciolos isi va face un partid agrar, nu va concura deloc cu USR. Dimpotriva, USR se va putea axa pe publicul sau tinta: corporatistii, tinerii din orase, IT-isti, tinerii intelectuali, mica intelectualitate tanara (stiti voi, tinerii profesori, din invatamantul inferior si superior care nu vor sa stea cu mana intinsa la pomenile lui Dragnea). E drept, unii vor vota cu Ciolos pentru ca-l vor aprecia pe acesta, ca om, nu neg asta, dar ca ideologie Ciolos trebuie, CUMVA, sa atraga electoratul PSD.

7. Pentru ca Iohannis sa castige alegerile in 2019 trebuie sa aiba o coalitie un pic mai larga. PNL-ul nu va fi de ajuns. Ciolos nu cred sa aiba ambitii prezdientiale, iar USR, chiar daca ar avea si ar incerca, nu va avea un candidat de turul 2. Deci in turul 2 cele 3 partide il vor sustine pe Iohannis. Macar ele. Om vedea care altele, poate si PMP (orice ati zice de acest partid, Basescu are un electorat fanatic care il cam urmeaza).

Ca sa imi termin argumentatia, trebuie sa o dau si in sens invers. Asadar, ce se intampla daca Ciolos isi face partid de dreapta?

1. PSD nu va fi afectat deloc. Vom avea in continuare o lupta pe dreapta pentru voturi, plus eventual lupta pentru nehotarati, in timp ce stanga va avea in continuare culoarul ei.

2. PMP ori USR (ori ambele) ar putea sa nu mai intre in Parlament. Ne-am putea trezi, in 2020, cu un Parlament in care vom avea, de o parte PSD + ALDE, iar de cealalta parte PNL + partidul lui Ciolos. Ce am rezolvat?

3. Iohannis ar putea pierde presedentia. Cum poti ajunge la electoratul actual al PSD daca tu, prin partidele care te sustin, nu te adresezi deloc acelui electorat?

4. Ciolos, prin comportamentul sau, prin felul sau de a fi, nu este deloc de dreapta. Seamana a politician scandinav de stanga. Naturalete, modestie, un om ca oricare altul. Fix precum (se da) patronul Ikea. Un bancher care e nevoit sa stea 8 ore cu cravata la gat credeti ca apreciaza ca premierul sau sa mearga in blugi pe avion? Intreb la modul cel mai serios.

5. Ciolos ar fi atacat, deopotriva, de PNL-isti, USR-isti, PMP-ist. S-ar bate pe acelasi electorat. Cum ar putea apoi ca aceste partide, toate sau o parte dintre ele, sa se alieze la guvernare? Ori sa se alieze pentru sustinerea unui candidat comun, Iohannis sau altul, in turul 2?

Sa recapitulam: Ciolos isi face partid. Pentru binele Romaniei, acesta ar trebui sa fie musai de stanga, musai agrar. Altfel, partidul sau nu ar face atat de mult bine pe cat ne-am dori. As zice chiar dimpotriva. Poza de cover a fost postata de userul Mihai Baumann, fiind luata de mine de pe site-ul Digi24. Salutari POLITICE tuturor!

7 thoughts on “Ciolos isi face partid. Ar trebui sa fie agrar!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.