La rece, despre Alianta 2020 USR PLUS

Alianta 2020 USR PLUS este, din aproape toate punctele de vedere, cea mai atipica, diferita, sa nu zic dubioasa alianta politica.

Fiecare alianta politica a avut specificul ei, dar parca Alianta 2020 USR PLUS este complet diferita de toate. Si, culmea, aceasta diferenta radicala e invocata atat de prieteni, de fanii acesteia, cat si de dusmanii ei.

Eu voi comenta 5 chestii legate de Alianta 2020 USR PLUS. Voi incerca sa fiu cat se poate de obiectiv, chiar daca voi prelua argumente si dintr-o parte, si din cealalta.

Asadar:

Alianta 2020 USR PLUS pleaca de la principiul egalitatii celor 2 partide

Multa lume se intreaba cum de un partid cu 2 ani vechime, aproape 3, s-a aliat cu un partid proaspat inscris in registrul partidelor, oferindu-i acestuia din urma numar egal de locuri eligibile. Ma rog, e relativa faza cu locurile eligibile, dar in esenta numarul ar fi cam egal. Nedrept de egal, ar zice unii.

Egalitatea asta este, insa, un principiu de la care au vrut sa plece cele 2 partide. Pur si simplu nu au vrut sa jigneasca. Nu au vrut sa para ca la o masa vine X si este tratat inferior. Ca USR e mare si tare si ii arunca niste firimituri si lui Ciolos.

Ca imagine, pe termen mediu si lung, s-ar putea sa fie ok. O alianta corecta intre 2 entitati in esenta asemantoare, cu aceleasi valori, cu aceleasi principii. Doar ca …

 

Ce se va intampla cu Alianta 2020 USR PLUS dupa anul 2020?

In anii 90, ca tot mi-am reamintit de ei recent, era la moda sa-ti pui 2000 in coada. Ca si cum eu mi-as fi facut o firma Cinemil2000. Ca suna cool. Asta era cool atunci.

Putini se intrebau ce se va intampla cu firmele lor in 2001. Vor deveni brusc depasite?

Fix la fel ma intreb eu in legatura cu Alianta 2020 USR PLUS: ce se va intampla cu ea in 2021? Si diferenta dintre o firma cu 2000 in coada, ce a fost infiintata in 92, si Alianta 2020 USR PLUS este ca aceasta alianta a fost infiintata in 2019.

Au vrut s-o ironizeze pe Dancila, cu al ei celebru douazeci-douazeci, dar s-au legat singuri la cap. Dupa alegerile parlamentare din toamna anului 2020, ce se va intampla? Vor trebui, in mod automat, fie sa se desparta, fie sa se uneasca. Sau credeti ca vor putea sa se arate in fata electoratului, in anul 2024, cu denumirea Alianta 2020 USR PLUS? Eu cred ca nu.

 

Cu ce vine fiecare partid in Alianta 2020 USR PLUS?

Discutia este aici extrem de interesanta. Trebuie facuta de la USR la PLUS si nu invers, caci majoritatea oamenilor, cei care gandesc cat de cat cu capul lor, sunt constienti de faptul ca USR-ul era indreptatit sa ceara mai multe locuri, nicidecum PLUS.

USR-ul e clar cu ce vine: cu un partid organizat, cu filiale in (aproape) fiecare localitate, rurala sau urbana, cu o legitimare electorala dubla (locale, sub sigla USB si a altor cateva partidulete mici) si mai ales parlamentara, cu o reprezentare parlamentara si mai ales la nivel local (cu precadere in Bucuresti).

Si, totusi, PLUS a venit cu 2 lucruri absolut esentiale pentru USR:

  • Un cap de lista pentru alegerile europarlamentare, un lider cat de cat carismatic, o locomotiva. Zic unii ca acest lider, Ciolos, va fi si candidatul aliantei la functia suprema. Lucru pe care nimeni nu l-a negat pana acum. Cam asta ar fi planul, zica-se. Care plan depinde de multe necunoscute, insa.
  • Dupa transferul lui Cristian Preda, PLUS a devenit partid europarlamentar, caci are in componenta un actual europarlamentar. Legea, extrem de tembela, prevede faptul ca aceste partide au dreptul la reprezentant in fiecare sectie de votare. Prin aceasta alianta, USR isi poate trimite oamenii in sectiile de votare. PLUS nu avea oamenii necesari, deci fara alianta nici ei nu puteau acoperi necesarul.

Doar ca acest transfer, al lui Cristian Preda, ne poate duce cu gandul la altceva …

 

PLUS ar putea fi aspirator de traseisti?

Aici voi folosi o argumentatie a dusmanilor acestei aliante. De aici, de la acesti adversari, vine o teorie extrem de interesanta, pe care transferul lui Cristian Preda (folosesc termenul fotbalistic de transfer, mi se pare sugestiv) o valideaza.

Conform acestei teorii, USR-ul a fost un experiment al unor oameni din niste servicii secrete, nu se intelege daca SRI, SIE ori ambele, experiment care, insa, cam a scapat de sub control. USR are niste reguli foarte stricte legate de oamenii care intra in partid, se spune ca intri mai usor in Ambasada SUA decat in USR.

Regulile sunt EXTREM de strict mai ales in privinta traseistilor. Au si ei persoane de prin alte partide, in special din fostul M10 al Monicai Macovei, dar si fosti oameni din esaloanele inferioare ale partidelor mari (cum se pare ca e cazul prin Ilfov). Deci se poate si-n USR, dar e mai greu.

Este, insa, MULT mai usor sa strecori la PLUS, pe de-o parte, niste oameni mega-dubiosi, ultranationalisti de prin Alianta Noastra (Marian Munteanu) si PRM/PUNR, si pe de alta parte, cand o fi nevoie, niste parlamentari actuali. Caci, la nevoie, daca e sa se schimbe majoritatea parlamentara INAINTE de termen, inainte de alegeri, USR-ul nu-i va primi, daca se vor duce toti la PNL acest partid va deveni brusc foarte puternic, vioara intai, iar daca se duc toti la Ponta devine si el prea puternic. Drept urmare, trebuia creat un partid care sa aiba alte reguli decat USR-ul. Unul in care sa se poata inscrie niste PNL-isti ori PSD-isti (ori chiar PMP-isti) usor de inghitit de catre electoratul propriu. Si na, s-or gasi si fosti vadimisti care s-or trezi din somnul cel de moarte si s-or da cu Bruxelles-ul. Nu exclud asta.

Sa luam un exemplu concret: Sorin Moisa e fostul sef de cabinet al lui Ciolos. Momentan e pe dinafara, dar e posibil sa apara pe listele PNL. La nevoie, Sorin Moisa, ales pe listele PSD, poate fi transferat de PLUS, sa intareasca echipa de europarlamentari Ciolosisti.

Regulile acestea mult prea drastice m-au dus cu gandul la PNTCD-ul anilor 90. Mi-a povestit un amic, care stia de la tatal lui, membru important PNT, ca aceasta a fost marea eroare a PNT-ului: Coposu daduse ordin sa nu intre niciun fost membru PCR. Principalii vizati au fost profesorii din preuniversitar, adica cei care fusesera nevoiti, obligati, sa se inscrie. In fond, PCR-ul avea in 89 un numar de 4 milioane de membri. Multi dintre refuzatii din Ardeal s-au dus la PUNR, care pe asta s-a bazat, asa si-a cladit partidul: cu mica intelectualitate.

Apropo de Ciolos si de PUNR, stiti zvonurile, nu? Eu sunt 99% convins ca a fost membru PUNR. Mai este o sansa de 15 sa demonstreze contrariu. Sansa minuscula, dar sa zicem ca ar putea face asta. Funar, de exemplu, confirma.

 

Pe ce culoar european va intra Alianta 2020 USR PLUS?

Toata lumea vorbeste despre ALDE, de unde ar vrea sa zboare ALDE-le romanesc. Trecand peste simpatiile politice, in mod obiectiv pot spune doua lucruri:

  • Ideologic vorbind, USR (mai mult decat PLUS) se potriveste in ALDE. Este un partid apropiat de ideologia Macronista. Cat de utila ori nociva este ea e o cu totul alta discutie.
  • Mi s-ar parea amuzanta situatia in care partidul romanesc ALDE ar fi dat afara din partidul european ALDE. Chiar e amuzant si nou pentru politica europeana, oricum am lua-o. Daca ALDE-le romanesc are sau nu ce sa caute in ALDE-le european este iarasi o alta discutie.

O alta posibilitate este Partidul Verde European. Acum verzii au cam pierdut din turatie, dar s-ar potrivi si acolo, mai mult sau mai putin.

Mai sunt si alte posibile familii europene, nu le enumar pe celelalte, insa mai vreau sa vorbesc despre o alta posibilitate, una mai interesanta decat pare la prima vedere: USR sa mearga intr-o familie europeana, in timp ce PLUS sa mearga intr-alta.

In acest caz, USR ar merge clar la ALDE, iar PLUS s-ar vopsi, s-ar transforma intr-un partid ecologist autentic. Oricum, expertiza de baza a lui Ciolos este in domeniul agricol. Un partid agrar-ecologist nu ar fi o idee rea deloc. De altfel, atunci cand am auzit prima oara de intentia lui Ciolos de a-si face partid, am spus ca cea mai buna solutie ar fi sa-si faca unul agrar. In acest ultim caz, PLUS ar urma sa fuzioneze cu niscaiva partide ecologiste mici de pe la noi.

Concluzii despre Alianta 2020 USR PLUS

Pe scurt:

  1. Nu voi vota Alianta 2020 USR PLUS la europarlamentare. Voi spune exact cum votez si de ce. Si cum ar trebui sa votati voi.
  2. Nu stiu ce procent va lua. Nu am date certe, nu stiu prezenta la vot. Nu stiu cum se vor misca in campanie. Nu stiu nici cum se vor misca celelalte partide (Ponta cap de lista, Basescu cap de lista, habar n-am ce cap de lista va avea ALDE). Nu spuneti ca electoratul ALDE/PMP/Pro-Romania oricum nu ar vota Alianta 2020 USR PLUS, ca nu asa se calculeaza. Ideea e ca Ponta cap de lista ar putea convinge niste oameni sa mearga la vot, posibili votanti PSD, care altfel ar sta acasa. La fel cum un Basescu cap de lista la PMP ar putea convinge alti oameni sa iasa la vot…
  3. Nu pot anticipa cine va ramane europarlamentar si cine va renunta la acel post pentru un altul. Renuntarile pot avea loc imediat ori la anul. Clotilde, de exemplu, ar putea ajunge primar si ar face loc unui alt om de pe lista. Situatia e valabila la TOATE partidele.
  4. Sunt curios ce va inseamna pentru Alianta 2020 USR PLUS victorie si ce va insemna infrangere? Un scor de 12%, de pilda, este un esec sau un succes?
  5. Sunt curios ce calcule politice vor face pentru locale. In Bucuresti, daca nu se aliaza cu PNL, sa aiba candidati comuni, primarii PSD care sunt deja in functie isi vor recastiga mandatul. Sansele sa se intample asta sunt 90%. Se vor intelege, oare, cu PNL?
  6. Ce candidat va avea Alianta 2020 USR PLUS la presedintie?
  7. Oare cum va arata configuratia Parlamentului European DUPA aceste alegeri? Se va schimba in proportie covarsitoare. Alianta 2020 USR PLUS isi va alege familia europeana SI in functie de aceasta reconfigurare europeana.

Acum va las pe voi sa-mi spuneti ce parere aveti despre Alianta 2020 USR PLUS. Injuraturi, laude, critici constructive. Ce vreti voi.

4 thoughts on “La rece, despre Alianta 2020 USR PLUS

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.