Funar a fost dintotdeauna asa sau a luat-o pe aratura ulterior?

Am fost asta seara, in cadrul TIFF 2018, la proiectia filmului Dacii Liberi. In film apare si celebrul (fost) politician Gheorghe Funar. Proiectia, daca n-ati inteles, a avut loc la Cluj, oras condus de Funar timp de 12 ani.

Despre film nu zic foarte multe, e pe Cinemil articolul in cauza. Aici ma voi referi strict la persoana lui Funar.

Sa ne intelegem: omul a fost votat primar al Clujului de 3 ori. A fost votat prima oara in 92, a creat de la zero un partid, o miscare politica. A fost votat si-n 96, si-n 2000. A stat primar pana-n 2004.

Dupa plecarea din PUNR, partid de care s-a ales praful, s-a dus in PRM. Acolo a fost adjunctul lui Vadim. Paradoxul este ca acolo era vazut drept vocea limpede, cel moderat, fata de vulcanicul Vadim.

Pana intr-o zi cand ei s-au certat. Sa va reamintesc ce zicea Vadim la cearta? „De la ce balamuc suna Funar? … A vrut sa scrie in revista mea ca Iisus Hristos a fost geto-dac. E nebun…”. Stiu, pentru unii faptul ca Vadim vorbea de nebunie poate parea absurd. Eu nu-l consideram nebun, dar asta-i alta discutie.

Acum, nu stiu cate nebunii a facut ca primar. Nu am locuit in Cluj, am mers din 2014 anual, dar cate 10 zile. Stiu de Crucea lui Funar, stiu de bancile tricolore, care n-au mai ramas. Dar in rest?

Era la fel de dacopat si 92? A devenit candva, brusc? I s-a revelat adevarul, i-a vorbit Iisus cel geto-dac in somn? Serios, ce si cand s-a intamplat?

Si omul a fost PROFESOR universitar, a predat unor studenti. Unii tinerii ii ziceau domn’ profesor. Habar n-am cat de bun o fi fost pe meseria asta, dar ma tem sincer de un profesor, de orice ar fi el, care poate sa debiteze asemenea aberatii.

Asta seara am auzit una noua: galii sunt geto-daci, dovada fiind orasul Galati. Nu ca ar trebui sa ma mai mire ceva. Are multe alte teorii care te lasa mut. La propriu.

Da, Funar a gonit Coca-Cola din Cluj si cine stie ce aberatii o mai fi facut, dar alea puteau fi considerate decizii ultranationaliste si atat. Nocive, absurde, asta da. Dar nu nebunesti, nu de spitale de psihiatrie. Este o limita pe care Funar a depasit-o de mult timp.

Dupa mine, dacopatii tip Funar sunt in aceeasi categorie cu cei care considera ca Pamantul este plat. Da, adica cei care considera ca Australia nu exista.

Sa ne intelegem, exista istorici normali la cap, care studiaza civilizatia geto-daca pe bune. Care il apreciaza pe bune pe Decebal, pe Burebista, care considera ca civilizatia geto-daca era infloritoare si ca a fost subevaluata. Si care-s normali la cap.

Si care, din pacate, sunt facut de ras de cei care baga aberatii de genul „toate civilizatiile lumii se trag din cea geto-daca” (tot de la Funar, de aseara, am aflat ca si japonezii tot de la daci se trag si ca ei au aplicat invataturile lui Eminescu).

Revenind: Clujul este civilizat, e un oras frumos, locuit de oameni inteligenti, intelectuali, care l-a votat pe Funar de 3 ori. Care l-a apreciat si respectat pe Funar. Care, insa, aseara il privea ca pe „nebunul clasei”, ca pe clovnul venit acolo sa-i faca sa rada.

Serios, la mine inca da eroare: Funar a fost asa dintodeauna si ne-a pacalit (inclusiv pe mine, nu neg, pe la 20-21 de ani, poate si mai tarziu, il consideram frecventabil, un nationalist util in anumite conjuncturi) pe toti sau el a luat-o razna ulterior? Daca da, de ce? Care a fost elementul declansator? Faptul ca nu mai are functii si ca vrea sa iasa in evidenta? Vrea sa fie in lumina reflectoarelor?

Altfel, Dacii liberi, cu Gheorghe Funar printre subiecti, este un film foarte bun. Obiectiv, bine construit. Uimitor de obiectiv, avand in vedere subiectul. Il recomand cu caldura.

6 thoughts on “Funar a fost dintotdeauna asa sau a luat-o pe aratura ulterior?

Lasă un răspuns