Multa lume se intreaba de ce cineva, oricine, in tara asta, in lumea asta, ar avea nevoie de Oprea? De ce UNPR ca partid si Oprea, ca lider politic, ar mai fi util? De ce si pentru cine?
Din punctul meu de vedere, cine se intreaba asta nu stie politica. Absolut deloc.
Pana sa explic, scurt, succint, spun asa: nu doar Basescu s-a luptat pentru fuziunea cu ei, ci si PSD si PNL. Da da, AMBELE partide si-au dorit fuziunea cu UNPR, pe care, in mod cumva surprinzator, a obtinut-o Basescu. Mos Traian, cum imi place mie sa-i spun, sa-l alint, a obtinut intrarea in Parlament prin acea fuziune.
Acum sa va spun de ce este nevoie de UNPR si de Oprea in Parlament. Nu pentru noi, cetatenii, ci pentru politicieni. Pentru TOTI politicienii, toate partidele politice (cu o exceptie):
https://www.youtube.com/watch?v=30GmQX9v4aY
Partidul-balama vesnic la guvernare. Vesnic la putere.
Indiferent de modalitatea prin care vor intra in Parlament, UNPR va fi la guvernare. Pot face alianta cu PSD, un nou USL, cu orice denumire, daca guvernul va reveni dreptei, ei, SOLDATII UNPR, se vor duce incolonati sa voteze cu guvernul. Pentru stabilitate. Pentru interesul national. Pot cere sau nu posturi in guvern. Ei vor fi LA GUVERNARE.
Si daca va ganditi doar la guvernul central, va inselati. In consiliile locale, acolo unde va intra, UNPR va vota proiectele primarului. Oricare ar fi el. Si, spre deosebire de PMP sau de PNL, nu vor fi probleme de imagine daca in Iasi vor vota alaturi de PSD in timp ce in Cluj o vor face alaturi de PNL. Ei vor vota pentru cetateni, conform interesului national. Sau loca. Ori ambele.
Va fi, deci, o contrapondere la USR si Ro+
USR tot anunta ca nu va guverna cu partidele vechi, clasice, gen PSD, ALDE ori PNL. Ma rog, posibil si PMP, atat timp cat acesta va exista. Se pare ca si Ciolos gandeste cam la fel, desi nu a fost, el ca lider, atat de agresiv.
Prin consilii, acolo unde va intra, USR va fi opozitie. Va fi un fel de PRM al anilor 2000. In Parlament la fel.
Drept urmare, trebuie un partid CONTRAR, unul care, pe oriunde va exista, va vota cu puterea. Pentru stabilitate. Pentru proiectele locale. In favoarea cetatenilor.
La nivel local, poate lesne intra in diverse combinatii si aliante locale pre ori post-electorale. De exemplu, prin secuime, partidele romanesti obisnuiesc sa candideze sub un singur drapel. O alianta romaneasca, sub diverse denumiri, se infrunta cu candidatii maghiari, UDMR ori PCM (Partidul Civic Maghiar). UNPR, insa, are o caracteristica importanta: daca intra 1-2 consilieri in consiliu, ei pot vota fara greturi, fara costuri electorale, in favoarea proiectelor primarului maghiar. Oricare ar fi acesta.
Va fi partidul-magnet pentru candidatii problematici ori prafuiti
Sunt o tona de candidati care, din diverse motive, nu mai pot candida din partea partidelor mari. Fie fosti primari, ajunsi la o varsta, care-si mai incearca norocul, fie politicieni cu probleme penale, fie chiar fosti puscariasi, iesiti de acolo, acum imaculati, care ar putea pune probleme partidelor mari.
Din partea UNPR au candidat, de-a lungul timpului, personaje precum Solomon (pe mana UNPR a pierdut primaria in 2012, in fata Olgutei), Anghel (care in 2012 era primar la Caracal de dinainte de revolutie), Nicolicea (acum vasnic PSD-ist, candva ostas UNPR), Cristian Diaconescu, Catalin Chereches (primarul din Baia Mare).
Multi au intrat, in 2012, pe listele PPDD, caci da, in acel an, cu UNPR intrat sub umbrela USL, multi au migrat catre noul aspirator de politicieni-problema. Acum, in 2018-2019-2020, politicienii problema vor bascula intre ALDE si UNPR. Si, posibil, formatiuni mai mici, fara sanse, tip PMP, ProRomania ori constructii politice gen Prm ori noul partid al lui Funar.
Culoarul nationalist este inca liber!
Mai multi analisti si observatori notau ceva: revista Romania Mare, in vremurile sale de glorie, era cumparata cu precadere de catre fostii ofiteri. De securitate ori de armata. Ori ambii.
Ulterior, vanzarile au scazut treptat, Steaua lui Vadim a apus, insa acele voturi, ale armatei, s-au disipat. Ba PRM, nostalgicii, ba PNG, ba PPDD, ba UNPR. Ma rog, mai sunt la Funar, cei cu Vatra Romaneasca, mai sunt ProRomania, am inteles ca si ei mai au astfel de membri.
Acum, insa, UNPR isi propune sa adune toata spuma, cu sau fara ghilimele. Ca numar de voturi vi se par putini? Pai n-or fi 5%, n-or putea intra in parlament, dar intr-o constructie politica, de stanga sau de dreapta, sunt niste voturi SIGURE. Ceea ce se poate dovedi mai important decat aveti impresia.
E drept, si despre asta am tot spus ca voi scrie, nationalistii, la noi si peste tot, asteapta un lider providential. Carismatic. Oprea nu este nici 5% din ce era Vadim. Dar, exact cum anunta Oprea, ei nu vor avea candidat propriu, ci vor sustine un candidat. Daca vor sustine un candidat pe placul acestui public?
Un partid disciplinat, foarte organizat!
Sa va dau doua exemple. Concrete, elocvente.
Primul este celebrul miting al USL, al lui Ponta. Eu stau in zona stadionului, am iesit din casa chiar cand oamenii se indreptau catre stadion, apoi ma intorceam cand ei plecau. Pot spune ca in zona mea, Iancului-Mihai Bravu, am vazut doar steaguri UNPR.
Si cine a vazut imaginile tv, ori cine a fost acolo, pe stadion, poate confirma asta: UNPR era, pe hartie, cel mai putin important partid, cel mai mic ca procente, dar avea mai mult de jumatate din stadion. Sa ne intelegem, USL era o alianta de 4 PARTIDE, nu 2, nu 3: era vorba, pe de-o parte, de alianta PNL-PC, si pe de alta parte de alianta PSD-UNPR. Dintre toate, UNPR era, aparent, cel mai pricajit. Ca organizare, insa, statea cel mai bine.
Al doilea exemplu este dat de ultimele alegeri. Va ziceam ca PMP a intrat in Parlament datorita UNPR. Ei au asigurat infrastructura din teritoriu. Ei au organizat campania electorala. Fara UNPR, multi n-ar fi auzit de PMP. Nu a avut candidati notorii, aducatori de voturi, dar a adus o organizare pe care PMP nu ar fi putut s-o obtina. Organizare de care si PNL avea nevoie (daca PMP nu fuziona cu UNPR, ci o facea PNL, liberalii ar fi avut cu minimum 5% mai mult, iar PMP ar fi fost in afara legislativului).
https://www.youtube.com/watch?v=nR2vR7gyE3w
Nu stiu cine ar vota, cine VA vota UNPR, ca brand politic. Habar n-am daca va intra in parlamentul Europei. Dar stiu sigur, ca la nivel local, mizand pe personaje dubioase, controversate, va obtine multe primarii. Iar partidele mari, in special PNL, vor zice mersi ca vor avea omul X in fruntea primariei, fara sa sufere, la nivel central, pierderi de imagine.
Iar daca vreodata vreo alianta guvernamentala va dori traseisti, acestia se vor duce mai usor la UNPR decat ar face-o la PNL. Fara probleme in filiala, fara scandal.
Avand in vedere toate astea, doar cei afoni politic se mira de renasterea lui Oprea si a UNPR. Cei care stiu cat de cat politica se intreaba doar De ce abia acum? Caci alta intrebare logica, legata de Oprea, nu pot pune. Chiar ma mir ca au asteptat atata.
2 thoughts on “Cu totii au nevoie de Oprea si de UNPR”