Sistemul privat e la pamant

Sistemul privat e la pamant

 

 

Citisem mai demult un interviu cu un profesor din Finlanda. Despre aceasta tara se spune ca are cel mai bun sistem educational din lume. Acel profesor zisese ceva foarte interesant: nu sunt institutii private de invatamant in Finlanda. Sistemul privat apare atunci cand cel de stat are probleme.

Cat adevar a spus acel profesor. Si cat de tragic este sa vedem cum sta treaba in tara noastra.

Dupa mine, stirea legata de fotbalistul african decedat pe un teren de fotbal din Romania trebuie citita si altfel: o ambulanta PRIVATA era prost dotata.

Sursa foto: b365
Sursa foto: b365

De ce stirea este mai tragica? Simplu: exact cum zicea profesorul din Finlanda, sistemul privat apare cand cel de stat are probleme. Iar de la sistemul privat pretentiile sunt mult mai mari.

De ce intre a te opera la stat pe gratis (ori aproape pe gratis) si a da o caruta de bani la privat, preferi a doua varianta? Premisa de la care pleci este ca acolo, in sistemul privat, este mai sigur. Dotari mai bune, spitale mai curate, oameni mai grijulii (doctori, asistente, infiermiere).

Din pacate, se pare ca nu-i asa. Deloc. Daca era o ambulanta de stat ceream vinovati, ceream demisii. Este o ambulanta PRIVATA, asa ca intreb eu, calm: cine raspunde pentru ce se intampla in sistemul medical privat?

E foarte trist ca oamenii mor cu zile, este si mai trist ca se intampla asta cu cei celebri (ce sanse om avea noi, anonimii, daca moare cineva in direct la tv?), dar cel mai trist este ca sperante de mai bine nu prea sunt. Sistemul privat, de la care aveam sperante, are si el mari probleme: salvare prost dotata, personal nepasator, nimeni nu-si asuma raspunderea. Fix ca la stat, dar pe mai multi bani.

Nu avem banii politicienilor, sa ne operam la Viena ori la Instanbul, nu putem chema salvari austriece la evenimentele din Romania, asa ca nu putem decat sa plangem si sa ne revoltam. Sistemul de stat e prost, stiam deja asta, dar se pare ca si Sistemul privat e la pamant.

Si apropo de doctorita de pe salvare care manca seminte si fuma, am gasit un status interesant in lista, pe care-mi permit sa-l citez, neavand acordul persoanei, nu-i voi da numele:

„Nu va mai obligati copiii sa se faca medici daca ei vor doar sa sparga seminte si sa vada un meci vineri seara. Nu e de joaca…”

Legat de asta, mi-am amintit o discutie cu cineva de acum vreo 3 ani. Acea persoana era revoltata ca exista facultati PRIVATE de medicina. Citez din memorie:

„Faptul ca faci dreptul, managementul sau psihologia la particular e ok. Daca esti incompetent te da firma afara si gata. Dar daca esti medic prost, omori oamenii”.

Ulterior, acum vreun an, alta persoana imi spunea ingrijorata:

„Reincep romanii sa se orienteze spre facultatile de medicina. Nu e bine. Deloc. Sunt oameni care vin fara sa aiba vreo inclinare, ca se cere si ca pot pleca usor. Si acum avem si facultati particulare, unde admiterea e aproape inexistenta. De cele mai multe ori facultatea le-a fost aleasa de parinti. Cel mai rau lucru este sa ajunga medic cineva care n-are chemare pentru meseria asta. Rezultatele le vom vedea cat de curand.”

Acum avem primul/primele efecte. Nu stiu cand a terminat acea doamna doctor facultatea, dar imi dau seama ca nu are chemare pentru aceasta meserie. Nu inseamna ca-i medic slab. O fi om inteligent, poate stie teoretic ce trebuie facut, dar a avea chemare pentru meseria asta presupune cu totul altceva.

Invatamant privat
sursa foto

Deci cand zic Sistemul privat e la pamant, ma refer nu doar la cel medical, ci si la cel educational. Iar cele 2 sistem se influenteaza unul pe celalalt: un sistem educational bolnav genereaza medici nu tocmai buni. Rezultatul il vedem.

Articolul Sistemul privat e la pamant a fost scris dintr-o camera a Vilei Aris din Iasi. Despre Vila Aris din Iasi am scris un articol distinct pe EmilCalinescu.eu. Recomand aceasta locatie de cazare din mai multe motive. Pe absolut toate le gasiti in articolul link-uit. Salutari POLITICE tuturor!

 

 

 

2 thoughts on “Sistemul privat e la pamant

  1. Pingback: Sa ne bucuram!
  2. Pingback: Oameni invechiti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.