Saptamana aceasta am fost prezenta la conferinta Social Media Summit 2019. De departe, cea mai interesanta prelegere a fost cea tinuta de Ambasadorul Israelului in Romania, David Saranga. Avand in vedere pozitia domniei sale, articolul despre aceasta prelegere va fi publicat aici, pe blogul politic.
Intai si intai, trebuie subliniata ideea in sine: un ambasador, teoretic un om cu un limbaj tehnic, vine sa tina o prelegere nu unor studenti la drept ori relatii internationale, nu unor jurnalisti, ci unor … specialisti in online, bloggeri ori oameni de pr.
Daca m-ar fi intrebat cineva inainte de conferinta care prelegere cred eu ca va fi cea mai plictisitoare, as fi raspuns, fara sa clipesc, cea a ambasadorului. Nu pentru ca era al Israelului, putea fi al oricarei alte tari, ci pentru ca era ambasador.
In mod cert m-am inselat si in mod cert pot afirma, fara teama de a gresi, ca oamenii de comunicare au ce invata de la Ambasadorii Israelului. Da, AMBASADORII, caci David Saranga ne-a aratat cum comunica ambasadele Israelului din mai multe tari ale lumii. Ne-a demonstrat chiar ca mesajele statului Israel sunt citite (si distribuite) chiar si de catre vorbitorii de limba araba. Ca multi cetateni, chiar daca nu sunt de acord cu ceea ce vad, cu mesajele, ei le citesc pentru ca sunt convinsi ca sunt adevarate. Sunt o sursa foarte buna de informare. Totodata, conform domnului ambasador, mesajele sunt postate de dumnealui, nu de echipa lui de consilieri. Va dati seama ca acest lucru nu este verificabil, dar
Ma rog, in aceasta privinta am niscaiva dubii, oricum asupra ideii de adevar si a relativitatii acestui discutia este ampla. Cateva idei de la conferinta a scris blogolteanul Daniel (de la el am luat si poza de cover a articolului), nu voi intra in detalii. Eu vreau sa trag cateva concluzii politice, fiind nevoit sa pun si cateva intrebari. Asadar:
- Ambasadorul trebuie sa fie un diplomat bun, dar trebuie sa fie si un bun comunicator.
- Oare cum or comunica ambasadele Romaniei din diverse state ale lumii? Avand in vedere imaginea destul de proasta a romanilor si a Romaniei de peste hotare, cat de mult muncesc ambasadorii romani din aceste tari pentru pentru a schimba aceasta imagine?
- Sunt curios cati romani gandesc precum vorbea Ambasadorul Israelului, sa frecventeze o sursa de informatii, chiar daca nu sunt efectiv de acord cu lucrurile scrise acolo? Mie mi se pare ca romanii frecventeaza exclusiv sursele de informatii convenabile lor, cele care le spun ceea ce vor ei sa auda.
- Nu stiu ce parere aveti voi despre Israel ca stat, ca popor, ca oameni, si in ce masura aceste opinii s-au imbunatatit in ultimii ani, insa in cazul meu asta s-a intamplat. In cazul meu, poate si pentru ca am fost supus unor surse de informatii hai sa le zicem anti-semite, opiniile mele erau extrem de negative acum zece ani ori chiar 15. Acum, insa, opinia mea despre Israel, ca stat, este extrem de buna si asta SI pentru modul in care COMUNICA. Pot spune chiar ca ar trebui sa invatam de la ei chiar si daca nu-i apreciem. As zice chiar ca mai ales atunci ar trebui sa invatam de la ei.
- Gandindu-ma la zona respectiva, Orientul Mijlociu, si la modul in care Israelul se pozitioneaza din punct de vedere comunicational, drept cea mai credibila sursa de informatii, ma intreb de ce nu incearca si Romania sa se pozitioneze astfel pentru zona ei geopolitica? De ce nu comunica si Romania, in romana, engleza, rusa si ucrainiana? De ce nu misca nimic tara noastra in aceasta privinta? Diplomatia, in epoca actuala, se face si in mod vizibil, in social-media, pe Facebook, Twitter ori Instagram.
Sa ne intelegem: nu ma refer strict la ACTUALUL guvern ori la ACTUALUL presedinte. Social media exista de cativa ani buni, iar ceea ce trebuie sa facem noi, ca tara, nu tine strict de o orientare politica. Nu pot spune ca Guvernul tehnocrat condus de Ciolos (cu multi membri din USR si PLUS) a avut o politica comunicationala mai coerenta decat guvernele care i-au urmat. Altfel, conturile de Facebook (pe twitter nu existam nici macar oficial) ale politicienilor sunt foarte active cand este vorba de razboiul politic intern.
Social media ca arma politica nu este o notiune noua. Sau este, daca ne referim la Romania, este o arma politica utila STRICT in razboiul intern.
One thought on “Social media ca arma politica. Ambasadorul Israelului in Romania, David Saranga.”