Votul pentru titularul functiei inseamna legitimarea mandatului acestuia!

Votul pentru titularul functiei inseamna legitimarea mandatului acestuia

Votul pentru titularul functiei inseamna legitimarea mandatului acestuia! De la acest principiu ar trebui sa plece orice discutie despre alegerile locale. Ma rog, in unele cazuri, multe cazuri, si la alegerile prezidentiale. Nu si anul acesta, caci la prezidentiale NU va candida actualul presedinte!

Votul pentru titularul functiei inseamna legitimarea mandatului acestuia! Asa ca discutia despre Nicusor Dan nu trebuie sa includa contracandidatii sai. Nu ma intereseaza cat de naspa e Piedone ori cat de dubios este Cirstoiu. La fel in cazul lui Fritz, al lui Coliban ori al Elenei Lasconi. Ori al primarilor bucuresteni Ciucu, Mihaiu, Baluta, Negoita ori Clotilde.

Trebuie sa ne gandim intai si intai daca dorim in continuare aceasta administratie. Daca ne place primarul. Daca il consideram capabil sa conduca in continuare. Daca ESTE POSIBIL ca el sa conduca in continuare. Daca are CU CINE conduce in continuare.

Abia dupa ce hotaram in aceasta privinta ar trebui sa ne uitam la contracandidati! Eu nu ma uit la contracandidatii unui primar performant. Nu ma intereseaza. Eu il vreau in continuare pe el. Simplul fapt ca cetateanu se uita la contracandidati inseamna ca primarul in functie nu e bun. Ori macar ca e limitat.

Da, exista situatii la limita, precum in Cluj, unde nu tii neaparat sa fie schimbat Boc, dar parca simti nevoia unei schimbari. L-ai vota pe Boc, dar nu ai zice nu unei schimbari. Pare ca Boc si-a atins limitele. E un primar bun, insa unul limitat. Nu trebuie facuta o schimbare de dragul schimbarii, dar nici o supra-legitimare a primarului nu este in regula.

Un primar ales cu 80% din voturi se va comporta diferit de unul ales cu sub 40% din voturi. Am avut si vom avea situatii de primari alesi cu sub 30% din voturi. Ceea ce este trist, deloc reprezentativ, dar cat se poate de legal pe actuala reglementare legislativa.

Votul pentru titularul functiei inseamna legitimarea mandatului acestuia! Asa ca ar trebui sa ne interesam foarte bine ce a facut administratia actuala a orasului, a sectorului ori a judetului timp de 4 ani. Din acest motiv, mi se pare TOTAL gresit sa-l votezi pe Nicusor Dan pentru ca-l urasti pe Piedone. Politic vorbind, esti dispus sa LEGITIMEZI un mandat care nu a fost nicidecum unul bun, unul de dat ca exemplu. Risti sa pui umarul la crearea un monstru politic, asa cum s-a intamplat in cazul lui Iohannis.

Ce s-a intamplat in cazul lui Iohannis? Pai, in doua randuri, oamenii au votat impotriva lui Ponta, respectiv a lui Dancila, generand fara sa vrea un monstru politic. Un exemplu negativ de polician, de care cu greu vom scapa.

La fel risca sa devina si Nicusor Dan, un foarte bun activist civic, un foarte bun om de opozitie, dar un foarte slab primar.

In cazul in care nu stiati, mai aveti 3 posibilitati: neprezentarea la vot, anularea votului prin stampilare multipla ori votul alb (introducerea in urna a unui buletin nestampilat).

Nu-ti place Nicusor, nu-ti place Piedone, nu-ti place Cirstoiu? Apai este mult mai bine, mai sanatos democratic, sa aplici una dintre metodele din paragraful anterior decat sa legitimezi un mandat gresit, un primar care nu a dovedit aproape nimic.

Bonus: desi primarul este un gospodar, un administrator, incercati sa ganditi si politic. Cu cine va conduce primarul? Daca va avea un consiliu ostil, va fi bine pentru oras? Preferati un primar care sa aiba dreptate ori un primar care sa faca ceva pentru oras?

Hint: in 2020, Nicusor Dan a fost sustinut de USR si PNL, care se intrevedea ca vor guverna si la nivel central. La nivel local, majoritatea era asigurata. In plus, urma sa aiba si cativa primari de sector de partea sa.

In provincie, acest lucru se traduce in felul urmator: primarul X in ce relatii ar urma sa fie cu seful CJ, cu alti primari din judet ori cu guvernul? Oare chiar e bine ca orasul „nostru” sa fie diferit? O pata albastra (ori galbena) intr-un judet rosu?

Strict legat de Bucuresti, asta ar presupune ca TOTI votantii lui Nicusor Dan sunt oameni care-i apreciaza mandatul. A nu aprecia mandatul lui Nicusor si totusi a vota cu el este o dovada clara de prostie. De disonanta cognitiva grava. Nu neg, sunt persoane care ii apreciaza mandatul. E democratie, avem opinii diferite. Nu cu ei am eu ce am. Ei sunt consceventi in ceea ce fac, sunt logici, rationali, in actiunile lor.

Votul pentru titularul functiei inseamna legitimarea mandatului acestuia! De la premisa aceasta trebuie plecat. Orice alta premisa NU AR TREBUI SA O IGNORE PE ACEASTA. Personal, de la ea voi pleca si voi vota bazandu-ma pe ea. Voi vota gandindu-ma INTAI SI INTAI la titularii actuali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.