Alegeri Locale 2016 – USB, PNL, PSD, ALDE, PMP
Alegeri Locale 2016 – comentarii pe scurt, care nu vreau sa ma lungesc.
PSD si-a jucat inteligent toate cartile
A sustinut o lege electorala favorabila. A sustinut-o chiar si atunci cand o propusesera altii (prima oara a fost propusa de PDL). Apoi a gasit argumentele necesare pentru a o sustine fara costuri electorale. Si-a asumat toti candidatii, cu bune si cu rele. La Ontanu a renuntat, la Negoita nu, asumandu-si ambele decizii. A muncit organizational foarte bine. A mizat pe Bucuresti, iar in orasele unde stia ca nu va castiga a preferat sa sustina pe altcineva. Ca sa va zic diferenta: la Cluj PSD NU a avut candidat, stiind ca oricum pierde, in timp ce in Bucuresti PNL, stiind ca pierde, a schimbat 4 candidati. Firea, de asemenea, a avut o campanie electorala perfecta: nu a atacat pe aproape nimeni, a mers la dezbateri avand discursul propriu. Ca la fotbal: echipa mare isi impune stilul, echipa mica (gen PMP) joaca la rupere, poate-poate. Firea s-a comportat ca un lider si a castigat. Iar semnalul Bucurestiului e foarte important.
Bonus: a dovedit ALDE ca poate castiga capitala si fara sprijinul lor. Un semnal important, dar si o dovada ca liderii PSD chiar erau conectati la realitate si intuiau cum vor vota oamenii, nu ca liderii PNL, care pareau de pe alta planeta.
PNL a pierdut in ochii electoratului
Vedeam declaratiile liderilor PNL. Statistic asa o fi: au primari multi. Insa ca numar de voturi, stau foarte prost. Au pierdut orase mari, au pierdut fiefuri importante. Au pierdut Bucurestiul COMPLET. PSD nu a avut NICIODATA toate cele 7 primarii. A fost intrecut in Bucuresti si de USB. In sectorul 6 candidatul PNL a fost al patrulea, iar la 5, unde PMP si USB NU au avut candidat au obtinut abia 30%. Iar ce s-a intamplat in Bucuresti e un semnal important.
Dupa mine, insa, se vorbeste PREA MULT despre infrangerea PNL si prea putin despre VICTORIA PSD. E contraproductiv. In plus, as dori raspunsurile mai multor persoane, analisti si politicieni, la intrebarea: Obtinea Marian Munteanu un procent mai bun? Voi scrie un articol distinct in acest sens.
USB este noua speranta a Capitalei
Eu sunt inca rezervat in privinta acestui partid. Am motivele mele. Va dau 5 motive pentru care nu cred in intrarea USB in Parlament:
- USB se va transforma in USR. Acea litera, banala litera in plus, se poate dovedi decisiva. Brandul este momentan USB, care oricum inseamna si altceva. USB 3.0 si toate derivatele au putut si puteau fi folosite usor. USR trebuie promovat aproape de la zero. Ca sa nu mai zic ca USR inseamna si altceva (Uniunea Scriitorilor din Romania, care s-ar putea sa se opuna).
- Constructia politca trebuie facuta in cateva luni. Sa va dau un exemplu: Monica Macovei nu a putut sa-si faca un partid bun in 2 ani de zile. Luase un scor bun in 2014 si, atentie, era scor PE TARA! Si tot nu a putut sa-si organizeze un partid.
- Nicusor Dan va avea un cartof fierbinte in Bucuresti: la putere sau in opozitie. E ca un dans pe sarma: daca-i in opozitie si se opune DIN OFICIU oricarui proiect se poate ajunge in situatia anilor 2000-2004, cand Basescu era non-stop la TV si spunea cum nu-l lasa consiliul sa faca ce trebuie; daca voteaza pentru, electoratul s-ar putea sa-l sanctioneze la vot. In plus, oferta lui Firea, Nicusor Dan viceprimar la capitala, este o arma cu doua taisuri: pe de-o parte, e acuzat ca s-a dat cu puterea (mai ales cu Firea), pe de alta parte va fi acuzat ca a putut face ceva si a refuzat, fiind bun doar sa se opuna. Oricum o dai, situatia e complicata.
- Nu au castigat nimic. Nu au NICI MACAR UN PRIMAR! Si PRU are un primar. Si PNTCD. USB nu are nimic. E un sindrom, americanii il numesc The almost winner. Oricat de frumos ai muri, tot mort te numesti. Daca ar fi castigat Nicusor era o minune, dar tineam minte victoria lui. Asa, e doar un loc 2 obtinut onorabil. Dar cam atat. USB va trebui sa comunice eficient astfel incat un loc 2, o infrangere, sa fie in ochii electoratului o victorie. E foarte greu.
- Sa vedem cine se inscrie in USB. Vor bate la portile acestui partid tot felul de oameni: cine face selectia, cine ii alege? Adica Nicusor o fi facut-o pentru capitala, dar poate el personal sa cunoasca sute de oameni si sa spuna ACESTA E BUN, ACESTA NU E BUN? Iar daca-mi spuneti de sondaje, va rad in nas: sondajele indica tot felul de interlopi si afaceristi dubiosi drept candidati buni. In plus, o intrebare simpla pentru Nicusor: cum imi va garanta ca oamenii USB nu vor trada partidul la prima strigare? E proaspat experimentul PPDD, de care s-a ales praful. Diferentele sunt mari intre DD si ND, desi unii rautaciosi spun ca diferenta e de doar o litera.
ALDE a intrat pe propriile picioare in multe consilii
La Bucuresti a intrat, se pare, la toate cele 7 consilii. Nu are mult, dar indeajuns de mult incat sa poata creste. Iar ALDE e construit interesant: are o ideologie ultra-liberala, insa a guvernat si ar vrea sa guverneze cu stanga. Totusi, o guvernare alaturi de dreapta nu ar fi deloc absurda. Se pune catedralei mantuirii (Daniel Barbu a fost SINGURUL candidat care a spus explicit asta), deci liberalism ateu, ceea ce e diferit de ofertele altor partide.
In plus, nu are un discurs anti-coruptie, ci mai degraba anti-DNA, ceea ce inseamna ca poate primi fara riscuri de imagine oameni cu probleme. Si, cum ziceam mai sus, primeste si din stanga, si din dreapta. Se poate dovedi un partid-aspirator extrem de bun. Daca stau sa ma gandesc, niste tradatorii din USB, daca va fi cazul, la ALDE se vor duce mai degraba decat la PSD ori PNL.
Alt lucru interesant: Daniel Barbu a fost sub scorul partidului. Mult sub. Ceea ce inseamna ca brandul ALDE valoreaza mai mult decat brandul Daniel Barbu (ALDE = Tariceanu). Ceea ce e foarte bine pentru un partid, nu depinde efectiv de vreun om.
PMP a intrat in cateva consilii
Un alt partid care-si juca supravietuirea pe scena politica este PMP. Nu-mi dau seama exact cat a castigat, voi vedea cifrele, dar la Bucuresti nu stau rau. Problema lor este ca-s izolati pe scena politica: din cauza lui Basescu nu-i vrea nici stanga, nici dreapta. Atat PNL, cat si PSD ar prefera sa guverneze cu oricine altcineva, in orice formula. Ceea ce pentru electorat este, cumva, de bine, dar pe termen lung e de rau. Un partid isi poate pune in aplicare ideile DOAR la guvernare.
PRU nu are succes
PRU era creditat cu ceva procente atat la sectorul 2, cat mai ales la sectorul 3. Se pare ca oamenii au preferat, din N motive, sa-si orienteze optiunea politica spre alti candidati, PRU nereusind sa intre in niciun consiliu. Per total, are un singur primar in toata tara. Un partid tanar, nou, cu un lider activ pe facebook, are un singur primar. Mult prea putin. Sunt curios ce va face PRU in continuare, cum se va pozitiona si ce actiuni va intreprinde pentru a creste.
Notiunea de independenti e mult diluata
Independent a fost si Scripcaru la Brasov, independent a fost si Florea la Targu Mures, dar independent a fost si Florescu la Sectorul 6. Notiunea de independent e mult diluata, cei mai importanti fiind, de fapt, primari in functie cu probleme penale. Ceea ce nu ma mira, sa fiu sincer. Dimpotriva.
Pe langa asta, inca 3 pronosticuri (stiu ca nu le am cu asa ceva, cele legate de alegeri au fost gresite 5 din 7, dar tot incerc):
- PNL va cauta, macar de imagine, cateva aliante. Sunt vizate partidele de dreapta, as zice IN FRUNTE cu PNTCD ori Noua Republica. Alianta pre-electorala e de preferat, ca da senzatia de forta (ne unim fortele cu ei, castigam impreuna). Nici PMP nu va sta cu mainile in san, din ce aud vrea fuziune cu PND (cu care mai negociase in trecut). Nu ziceti ca nu inseamna nimic, ca PND are cativa parlamentari (in frunte cu Daniel Fenechiu) care au ceva notorietate. Si inca au ceva structuri in teritoriu, lucru extrem de important. Nu neg, nici ALDE nu va sta cu mainile-n san, sa vedem, insa, cu cine va putea negocia ALDE. Partide mici si foarte mici sunt, de exemplu PSRO al lui Geoana, cu ceva oameni notorii, care, teoretic, s-ar putea alia cu ALDE. Ramane de vazut cine cu cine se va alia, dar tind sa cred ca partidele mici, gen PSRO, PDS (al lui Vanghelie), PPU-SL (Grapini, Ghise, Piedone), PND (fostii PPDD-isti) nu vor candida pe cont propriu. Oricum, vor fi ceva aliante pentru la toamna.
- Primarii PSD vor avea foarte multe actiuni de imagine pana la alegerile parlamentare. Nu vor fi licitatii cu cantec, nu se va face nimic ilegal, insa se vor forta multe inaugurari, chiar daca pe proiecte incepute de altii. Plus multe aparitii televizate (Firea va face turul televiziunilor, opinia ei va fi importanta). Ulterior va incepe distractia, insa pana la alegerile generale vor fi PRIMARI MODEL!
- USB nu va intra in Parlament.
Alegeri Locale 2016 – USB, PNL, PSD, ALDE, PMP – postare inceputa in Cluj (dintr-o camera a Pensiunii La Villa Cluj; despre pensiune, pe larg, am scris AICI), dimineata, terminata si postata din tren. Salutari POLITICE tuturor!
One thought on “Alegeri Locale 2016 – USB, PNL, PSD, ALDE, PMP”