Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR Barna Tirziu Ciolos Simion

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila inca din decembrie 2020. Socati sunt cei care vad politica superficial ori cei care sunt prea talibani, prea fanatici, care sunt prea cu sufletul alaturi de ai lor.

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila din 7 motive principale:

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila pentru ca cele 2 partide sunt antisistem

Chiar daca USRplus a castigat niste primarii, chiar daca USRplus a sustinut guvernul PNL pana in 2020, el este in esenta partid antisistem. Ceilalti sunt niste hoti, noi suntem solutia, noi nu furam, noi suntem curati. Si, evident, NOI lupta contra mafiei.

Chiar daca este un partid antisistem, USRplus este un partid antisistem romanesc, adica se opune sistemului politic romanesc actual. Ei vor o tara ca afara, ei vor sa conduca mediul privat, multinationalele au ridicat economia Romaniei, capitalul strain este absolut necesar. In plus, este un partid progresist agresiv, un partid care vrea schimbare cu orice pret, o schimbare cat mai radicala si mai rapida.

AUR a aparut ca un inlocuitor de PRM si PUNR, un partid antisistem, dar nationalist. Ei vor o schimbare atat a sistemului politic romanesc, cat si a celui european. La fel de radicali precum USRplus, insa avand alte cerinte, alte revendicari. Dar tot antisistem sunt.

Ce fac partidele mari cand dau de partide antisistem? Pai simplu: tind sa le izoleze. Stiti cu cata rusine negociau politicienii cu Vadim pe vremuri? Pe ascuns, sa nu-i vada nimeni.

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila pentru ca au un dusman comun: UDMR

Fiecare are motive diferite sa urasca UDMR, dupa cum urmeaza:

  • USRplus ii uraste, pe de-o parte, din cauza diferentelor ideologice, din cauza sustinerii regimului iliberal de la Budapesta, si pe de alta parte ii uraste pentru ca s-au opus multor initiative-emblema ale USRplus. De pilda, UDMR nu va accepta niciodata alegerea primarilor in 2 tururi, fiind principalul beneficiar.
  • AUR, pe de alta parte, are un discurs nationalist si a luat electorat romanesc din judetele majoritar maghiare. Chiar daca ideologic sunt apropiati, liderii AUR laudand, fie si cu jumatate de gura, deciziile guvernului Viktor Orban, ei oficial se dusmanesc cu UDMR.

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila si pentru ca in AUR sunt multi fosti USRisti

Mai stiti referendumul intern din USRplus, cand a existat o parte consistenta de conservatori? Eh, unii au plecat la AUR, altii au ramas in USR, dar sunt cumva apropiati sufleteste de AUR.

De ce au plecat atatia USRisti la AUR? Simplu: pentru ca actualul AUR era USR-ul pe care ei il visau. Pentru unii oameni, a fi de dreapta inseamna a fi crestin. In fond, SA NU FURI este o porunca biblica.

Apropo, o intrebare la care multi nu au un raspuns concret: de ce majoritatea fostilor USR-isti s-au dus in AUR si nu in PNL sau PSD?

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila pentru ca actuala alianta de guvernare este eterogena

Pe scurt de tot: are mult mai multe lucruri care-i separa decat lucruri care-i apropie. Un partid progresist agresiv, un partid apartinand unei minoritati, care este foarte apropiat de guvernul iliberal de la Budapesta si un partid impartit intre progresisti si conservatori, fiind neclar care-s proportiile, nu pot forma o coalitie stabila, nici macar pe termen scurt.

In plus, l-au demonizat atat de mult pe Dragnea incat dupa arestarea lui nu au mai avut un dusman comun puternic, un pericol iminent. Ganditi-va la marea alianta USL si la cum s-ar fi destramat ea instant daca Basescu murea sau era condamnat? Pur si simplu ar fi disparut motivul aliantei. Ea oricum s-a destramat, dar ar fi facut-o mult mai rapid.

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila pentru ca USRplus este un partid haotic si imprevizibil

In afara de scandalurile legate de alegerile interne din PNL, partidele vechi sunt destul de disciplinate. Apar rupturi, apar partide noi tip ProRomania ori PMP, insa in general sunt partide stabile, conduse destul de coerent. USRplus este un partid foarte imprevizibil atat comunicational (te poti trezi oricand ca te injura un coleg de alianta), cat si ca politici. Economic vorbind, doctrina lor este un melanj de chestii libertariene, socialiste si liberale. Nu stii exact ce politici va adopta ministrul economiei Nasui, teoretic libertarian, practic destul de socialist.

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila pentru ca PNL guverneaza mai bine cu PSD

In afara de partea comunicationala, ca s-au injurat si demonizat, pe ei ii apropie mult mai multe decat ii separa. In plus, PSD a scapat de multi penali, avand acum o garnitura curata. La o adica, poti guverna alaturi de Dancu (fost vicepremier in guvernul Ciolos), cu Rafila (desi trecutul tatalui sau ar trebui sa fie un impediment major, NU este!), cu Cercel ori chiar cu Ciolacu. Inghiti o broasca, asa e politica.

In plus, o chestie care nu se spune nicaieri, care mie mi se pare esentiala: o alianta PNL-PSD nu ar avea nevoie de UDMR. Care UDMR, pentru o majoritate mai clara, ar putea vota proiectele importante in schimburi unor functii in teritoriu.

Recititi acum punctul anterior si vedeti de ce e mai bine sa guvernezi alaturi de un partid totusi previzibil. Deci ar fi un guvern mai previzibil si mai stabil.

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila MAI ALES de cand a plecat Sosoaca din AUR

In momentul in care AUR a dat-o afara pe Sosoaca, semnalul a fost clar: suntem partid antisistem, criticam dur, dar suntem rationali si nu isterici. Cu un partid in care Sosoaca era membru nu prea se putea discuta nici la nivel de opozitie; cu un partid care da semnalul devenirii unui partid calm, rational, se poate discuta.

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila si nu este deloc artificiala. Insa, atentie: este o alianta DE OPOZITIE. Cele 2 partide nu vor putea guverna impreuna. Si e foarte bine ca se intampla asta, ca ele stiu asta, ca electoratele lor stiu asta. Partea interesanta este, insa, alta, si cu asta termin: alianta asta ii afecteaza electoral mai mult pe USR-isti decat pe AUR-isti. Vorbesc de electoratul lor, evident. Primii sunt elitisti, sunt snobi, considera AURul un gunoi, le e scarba de acest partid. AUR, in schimb, are votanti mult mai putin pretentiosi. In afara de talibanii religiosi, care nu vor ca ei sa discute cu sexomarxistii din USRplus, in rest nu e nicio problema. In fond, ei au negociat caderea guvernului, nu au negociat cine stie ce avantaj personal.

Alianta de opozitie USR-PLUS-AUR era previzibila pentru oricine gandea, pentru oricine se pricepe cat de cat la politica. Ma rog, unii o prezinta altfel pentru ca asa au interesul s-o faca.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.