Atentie! Vin extremistii!

Atentie! Vin extremistii!

 

In Franta partidul extremist Frontul National a castigat primul tur al alegerilor locale. Toata lumea, inclusiv din Romania, este ingrijorata de aceasta ascensiune. Democratia este in pericol, Hitler a ajuns la putere democratic si nu altfel (la diferenta de 1 vot).

Ce nu vor sa inteleaga unii este ca, uneori, partidele extremiste sunt extrem de utile democratiei. Va dau 3 motive pentru care aceste partide extremiste sunt utile democratiei:

  1. Tin minte cum si-a negociat Polonia capitolele de aderare. Cum ii impunea ceva dur Uniunea Europeana, cum polonezii spuneau ca, citez: „Nu putem accepta asta; vreti sa ne sara in cap extremistii?”. Cum au negociat romanii? Simplu: au semnat ce li s-a dat, cu ochii inchisi. Extremistii nostri, pe atunci PRM-ul, erau foarte europeni. Prea europeni. Sau, cum am sustinut eu de fiecare data, nu erau extremisti.
  2. Schimba agenda publica. In momentul de fata in Franta se discuta despre migratie si despre siguranta pe strazi si-n locurile publice. Discursul anti-migratie, al extremei drepte, trebuie si va fi preluat si de partidele moderate. La fel cum in alte tari discursul anti-coruptie a fost preluat si de alte partide.
  3. Poate parea paradoxal, dar soliditatea unei democratii poate fi testata si prin venirea la putere a unui partid extremist. Va mai amintiti de Austria in care venise la putere extrema dreapta? Intrebare: ce a facut RAU extrema dreapta acolo? Va spun eu: nimic. Iar acel nimic inseamna, de fapt, un test trecut cu brio de catre democratia austriaca.

Ce ar putea face extrema dreapta in Franta? Va adopta legi strice impotriva migratiei? Pai va adopta, dar asta va fi in favoarea francezilor si, nu radeti, in favoarea UE. Va initia procesul de iesire din UE? Cu siguranta nu. In acest moment Franta are mai multe beneficii de pe urma Uniunii Europene, deci asta cu siguranta nu se va intampla. Renuntarea la Euro? La fel de improbabila. O vasta operatiune anticoruptie? Posibil, dar atat timp cat se face cu respectarea legii, de ce ar fi ea un lucru rau?

Spuneti-mi mie macar 2 lucruri rele pe care le-ar putea face alesii locali extremisti din Franta si, ulterior, parlamentarii acestei formatiuni?

Pronosticul meu este urmatorul: si la locale, dar si la parlamentare, Frontul National va avea undeva la 30%. Va fi primul partid al tarii, insa celelalte partide se vor uni si vor guverna impreuna. Opozitia va fi, insa, puternica, asa ca fiecare decizie va fi atent cantarita.

Cand vorbim de presedinte situatia se schimba un pic, insa nu mult. Un presedinte clovn, precum Sarkozy, sau unul moale si ineficient, precum Hollande, credeti ca sunt mai buni? Marine Le Pen este o femeie puternica, hotarata, care va pune piciorul in prag in privinta multor lucruri. Daca va castiga, e clar ca va incerca sa iasa in evidenta in multe privinte. Dar oare va fi mai nociva pentru Franta decat au fost Sarkozy ori Hollande? Aici am dubii.

Marine Le Pen Franta

Asadar, atentie! Vin extremistii! Salutari EXTREMISTE tuturor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.