Bruxelles este un oras prea important

Bruxelles este un oras prea important

 

 

Multi prieteni d-ai mei au mers la Bruxelles, fie recent, fie acum ceva timp. Sunt tot timpul intrebat de ce nu merg/nu am mers si eu. Acum mi-ar fi usor sa raspund si sa spun ca imi e teama, dar pana acum motivul a fost altul.

Si o spun direct: Bruxelles este un oras prea important. La propriu, nu ca ar fi supraevaluat pe nedrept. Ma refer la cladirile importante gazduite. Noi stim de NATO si de UE, care-si au sediile principale acolo, dar conform Wikipedia ar fi in jur de 1000 de organizatii internationale cu sediul in Bruxelles.

Foto Agerpress
Foto Agerpress

Pe langa acestea, mai sunt si cladirile administrative specifice oricarei capitale, Guvern, Parlament National, Palatul Regal, ministere, dar si ambasade.

Din acest motiv, in Bruxelles este orasul cu cei mai multi ambasadori si jurnalisti straini, depasind Washington DC.

Acum, citind toate acestea, nu va ganditi ca un astfel de oras este greu de securizat? Este un proverb romanesc, de care se pare ca belgienii nu au auzit: nu-ti pune toate ouale in acelasi cos. La modul serios: de ce pui sediile NATO si UE in acelasi loc? De ce pui aceste sedii fix in capitala?

Eu am refuzat, pana acum, sa vizitez acest oras pentru ca mi se pare neinteresant sa vizitezi un oras pur administrativ. Nu ma incanta sa vad cladirea Parlamentului European ori cladirea Comisiei Europene. E o cladire de birouri unde niste oameni importanti iau decizii. Ce e asa spectaculos?

Totusi, nu o data m-am gandit ca un oras cu prea multe cladiri oficiale devine, la un moment dat, greu de pazit, mai ales atunci cand acolo se desfasoara reuniuni importante. Imi amintesc ce iures a fost in Bucuresti cand a fost Summit-ul NATO, deci imi imaginez ce e acolo cam zi de zi.

Din acest motiv, nu vi se pare CUMVA firesc ca politia sa se concentreze pe acele cladiri mai mult si mai putin pe aeroport ori pe statia de metrou?

Foto Agerpress
Foto Agerpress

Mai zic un singur lucru si cu asta inchei: acum ceva ani, cand jucam jocuri de strategie, invatasem sa nu pun cladirile foarte apropiate si in orice caz sa nu pun 2 cladiri importante una langa alta. Existau jocuri unde din cand in cand adversarul iti dadea o chestie puternica (se chema Bomba Atomica, dar putea avea si alta denumire) si ideea era sa-ti distruga cat mai putine chestii cu ea. Se pare ca cei care au gandit orasul Bruxelles n-au jucat niciodata astfel de jocuri.

Nu, nu e asta principalul motiv al atentatelor de la Bruxelles, insa, cumva, mi se pare ciudat ca nimeni nu vorbeste despre asa ceva. Oare e ceva care-mi scapa? Salutari POLITICE tuturor!

One thought on “Bruxelles este un oras prea important

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.