Burduja viceprimar – in opozitie sau la putere?

Burduja viceprimar

Burduja viceprimar. Va rog sa retineti cele 2 cuvinte. Asta se va intampla dupa 9 iunie. Ma rog, in octombrie, cand isi vor lua in primire noile mandate.

Daca n-ati inteles, va explic eu: INDIFERENT cine castiga primaria, Nicusor Dan, Firea sau Piedone, aceasta este ordinea in care sunt ei acum in sondaje, PNL va avea voturile decisive in consiliu. ADU nu poate conduce singur capitala, are nevoie MACAR de PNL, daca nu si de ceva in plus. Iar PNL, ati ghicit, il va impune pe Burduja viceprimar.

Burduja viceprimar va putea face un joc dublu care la fraieri va prinde: va putea fi deopotriva la putere si in opozitie. Se va putea lauda cu diverse, va putea inaugura anumite lucruri, dar va putea si sa critice primarul in functie.

Incercati sa vedeti cati viceprimari candideaza la functia suprema. In Bucuresti candideaza la S3 (Judele – USR), la S6 (Mihaela Stefan – USR) si cine stie cine mi-a scapat, ca nu stiu toti viceprimarii. De fapt, nu stiu care-s viceprimarii de la capitala ori de la sectorul meu.

Insa in urmatorii 4 ani voi cunoaste numele viceprimarului capitalei. Cel putin a unuia dintre ei. Cel mai important, zica-se.

Este irelevant ce parere am eu despre Burduja. Nu, nu-l voi vota, am o parere proasta despre el, chiar ma distrez cand deschide gura. Insa multi il apreciaza, il considera om destept, scolit afara, cu mentalitate occidentala. Il dau ca exemplu. Toti politicienii ar trebui sa fie ca el.

Nu ma intrebati cu cine ar prefera el sa conduca. E mai apropiat de USR din punct de vedere ideologic, dar i-ar fi mai usor alaturi de PSD. In fond, n-ar trebui sa justifice foarte mult. In sens contrar, un PNL care guverneaza la nivel central cu PSD si la nivel local cu USR suna ca dracu. Oribil. Nu zic ca e imposibil, zic ca pare film SF. Un film prost, insa realist. Nimic nou, in fond.

Ce e interesant de vazut este ce anume va negocia Burduja. Va dori niste domenii exclusive, de care sa se ocupe? I-ar oferi vizibilitate, dar si responsabilitati. Oare chiar si-ar dori responsabilitati? Oare chiar va dori sa raspunda pentru acele domenii?

In plus, daca iese schema la Bucuresti, multe partide vor incerca sa o repete si in provincie. Deja o testeaza. Viceprimarul ar putea deveni un om important, ar putea deveni un vehicul de imagine extrem de important.

Toata faza asta contine si un lucru util: viceprimarii vor deveni mai vizibili. Cetatenii vor afla cine-i conduce de fapt. Pana acum, in Bucuresti cel putin, stiam ca este Nicusor care taie si spanzura. Pentru orice merge rau, Nicusor este de vina. Ma rog, unul ca mine stie care-i responsabilitatea primarului general si care-i responsabilitatea primarului de sector. Doar ca si acolo lucrurile-s la fel: Mihaiu e de vina sau este meritul lui Mihaiu. Doar ca el nu conduce singur.

Burduja viceprimar mai inseamna ceva: s-ar putea dezumfla mitul omului scolit in America, marea speranta a politicii autohtone. Multi judeca politicienii dupa CV: X a studiat la Harvard, Y la Stanford, Z la Spiru Haret. Daca va spun ca Z ar putea fi mai ancorat in realitatile autohtone veti spune ca-s nebun, ca-s absurd, ca nu vreau ca tara sa se modernizeze.

Ma rog, Sebastian Burduja este in sine un mix interesant: urmas al unui politician vechi, baron local pe stil vechi, el s-a dus peste ocean sa studieze pe banii PRODUSI  de ilustrul sau tata.

Nu-l voi vota pe individ, nu voi vota nici PNL la Consiliu General, nu vreau sa-l legitimez pe Burduja viceprimar, dar ma voi bucura daca va iesi. Motivul se afla in paragraful anterior. Si ma voi si distra copios de fiecare data cand va scoate o perla pe gura. Adica de fiecare data cand va deschide gura. Caci pentru mine Burduja e mai amuzant decat Dancila pentru simplul fapt ca unii (INCA) au pretentii de la primul. De la Dancila nici macar ai ei nu aveau mari pretentii comunicationale.

Nu stiu cum se va comporta Burduja ca viceprimar: va dori sa-si asocieze imaginea cu cea a primarului general, sa se pozeze in echipa sa, sau va fi intr-o continua opozitie. Nu stiu si cred ca nici el nu stie. De fapt, cred ca va bascula intre putere si opozitie dupa cum va bate vantul. Caci oamenii ca Burduja asa au actionat dintotdeauna.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.