Crin Antonescu este un caz fascinant!

Crin Antonescu la Marius Tuca SHOW

Crin Antonescu reapare din cand in cand, exact ca-n bancul cu bunicul pus la fereastra ca sa-l vada postasul care aduce pensia. Problema lui Crin Antonescu este ca el este inca tanar, inca ar mai fi avut un cuvant de spus in politica, insa se comporta fix ca un pensionar. Un pensionar politic tot pensionar este.

Spun din start: Crin Antonescu este unul dintre cei mai buni oratori pe care i-am auzit. Il ascult si acum cu placere. Este dupa mine cel mai bun exemplu pentru definitia aia misto a oratoriei: arta de a vorbit mult si frumos fara sa spui nimic. Fix asta face Crin Antonescu la fiecare aparitie televizata.

Il asculti cu placere, ii dai dreptate in cateva randuri, apoi iti dai seama ca nu a spus mai nimic ori a spus prea putine. In plus, constati cu amuzament ca nu prea il poti contrazice pentru simplul fapt ca nu prea a spus chestiuni controversate. Controversele le-a lasat in seama altora, asa ca atunci cand a spus ceva, a spus cu precadere lucruri evidente.

Scriu acest articol dupa ce am urmarit ultima sa aparitie televizata. Spun televizata, desi Marius Tuca Show este de ceva timp, de cativa ani chiar, o emisiune exclusiv online (cu o pauza de vreun an in care emisiunea a fost pe Aleph News; chiar si acolo, pe Aleph, emisiunea avea mult mai multi spectatori in online, pe YouTube, decat pe tv).

Chiar si de aici se vede decaderea sa: daca pe vremuri aparea la emisiuni de prim rang, in prime-time, acum apare la o emisiune obscura din online. Imi vine sa spun podcast, insa  podcastul este ceva fresh, ceva nou, ceva cool. Marius Tuca Show este de fapt fix contrariul: invitatii sunt dintre cei vechi, care nu mai au acces la televiziunile clasice, gazda este un fost moderator tv care nici el nu mai are acces pe sticla, iar emisiunea pare aceeasi precum cea de acum 25 de ani.

Sa revin la Crin Antonescu si la incredibila sa carisma. De la ea plec, caci datorita ei ajunsese Crin Antonescu unde ajunsese. Pe ce se bazeaza carisma lui Crin Antonescu?

Primul instinct este sa spun ca pe nimic. Ca este un talent pur, pe care el in mod evident l-a exersat. Nu ar fi chiar adevarat, caci Crin Antonescu are „cate ceva”. Niste ceva-uri care nu pot fi neglijate.

In primul rand, are studiile facute pe bune. Nu stiu daca este foarte bun pe domeniul sau, pe istorie, sunt convins ca unul ca Vadim ori unul ca Mihai Razvan Ungureanu l-ar fi umilit la o dezbatere pe teme istorice (de altfel, in 2009, cand a candidat la presedintie, chiar mi-am dorit sa vad o dezbatere 1 la 1, Vadim vs Crin Antonescu, de care din pacate NU am avut parte), insa stiu sigur ca este mult peste 90% dintre politicienii actuali. Nu are doctoratul (lucru cu care se si lauda, vedeti in primul clip din acest articol), deci teoretic inca o bila alba pentru sinceritate. Cu siguranta ar fi fost mai indreptatit sa aiba doctoratul decat sunt multi alti politicieni.

In al doilea rand, facultatea in sine, istoria, il ajuta. Un absolvent de istorie este mai bun orator decat un absolvent de fizica. Sau are sanse sa fie unul mai bun.

In al treilea rand, exact ce ziceam mai sus, omul a exersat. Se vede ca a exersat. Asa cum un sportiv se antreneaza, isi cultiva talentul, asa cum un cantaret face vocalize, indiferent ce gen muzical al canta, la fel si un orator trebuie sa-si cultive talentul sau. Sa exerseze. Nu stiu cine ori cu cine a facut acest antrenament, nu este o acuza, nu este o calomnie, insa dupa mine SE VEDE. Nu zic ca e ceva de rau. Dimpotriva.

Problema mea legata de Crin Antonescu este insa alta: ce alte calitati mai are el in afara de oratorie? Ce il recomanda acum pe el pentru revenirea in politica? Ori ce calitati IL RECOMANDAU pe el in anii in care a fost in politica?

Din punctul meu de vedere, este exemplul perfect de POLITICIAN DE CARIERA. A renuntat la cariera sa, una de profesor de istorie in preuniversitar, una onorabila altfel, fara nicio urma de ironie, dar foarte prost platita, pentru cariera de politician. Cand a iesit din politica, insa, nu a revenit la cariera sa initiala. El momentan are onorabilul statut de sot al sotiei sale.

Da, sotia este Adina Valean, actualul Comisar al Romaniei. El este pe la Bruxelles pe persoana fizica, neavand vreo functie oficiala. Nu-i plang de mila, evident ca veniturile sotiei sale le ajung amandurora, nu exclud posibilitatea ca el sa aiba si ceva venituri personale pasive (vreun apartament inchiriat ceva), dar nu asta este ideea.

Ideea este ca el nu are nicio functie. Nu este nimic.

Emil Constantinescu, de pilda, a fost profesor universitar si a revenit la catedra dupa mandatul sau de 4 ani. Si a fost presedinte ALES, nu presedinte INTERIMAR.

Crin Antonescu a avut o cariera pentru care a renunat, iar acum nu are nicio functie. Vorbeste in calitate de fost. Imi amintesc ce spuneam de Citu, ca e un guvern de fosti. Eh, Crin Antonescu se potrivea perfect in acel peisaj.

Ce ma mai surprinde la Crin Antonescu este vocabularul sau bogat, omul se vede ca citeste, dar goliciunea de informatii. El nu da sfaturi, el nu spune CUM AR TREBUI, ii lasa pe altii sa faca asta. Vorbeste doar despre niste oameni, dar asa, tangential. Cu manusi.

S-a pronuntat direct, raspicat, doar pe subiectele vaccinare (unde s-a declarat pro-vaccinist) si Dragnea (fiind printre putinii care i-a luat apararea). In rest, un patinaj lingvistic excelent: a vorbit mult, a fentat frumos, dar nu a spus nimic. Nici despre economie, nici despre justitie, nici de educatie. De atacat i-a atacat doar pe cei care s-au luat de el. A ripostat, de fapt. A lasat de fapt sa se inteleaga ca nu trebuie sa se ia nimeni de el. Sa fie lasat in pace.

Nu a spus insa nimic: nici cum trebuie condusa aceasta tara, nici cum sa votam, nici unde a gresit un politician sau altul. Discutia era ca si cum un intelectual a fost prins pe banca in Cismigiu. Vrea sa spuna ceva, dar parca n-ar spune. Insa apreciaza faptul ca cineva il recunoaste si il intreaba ceva.

Paradoxul este ca niciodata n-a spus nimic care sa-l califice pentru postul de presedinte. In afara de critici, in afara de faptul ca a fost un bun politician DE OPOZITIE, el n-a spus nimic. Nu a venit cu solutii, nu a spus nimic rational, coerent, logic.

Crin Antonescu a vorbit tot timpul mult si frumos despre nimic. Uneori este de ajuns. Acum pare mai mult decat ofera multi politicieni. Insa o tara nu poate fi condusa cu vorbe. Ori din vorbe. Desi acum politicienii actuali nici vorbe nu mai au. Fapte nu au avut niciodata.

One thought on “Crin Antonescu este un caz fascinant!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.