Cum sa votezi pe 11 decembrie

Cum sa votezi pe 11 decembrie

 

 

Legat de MOTIVELE pentru care sa votezi, am facut clip. Nu insist asupra lor, am mai si scris. CUM sa votezi pe 11 decembrie este, insa, o chestiune mult mai importanta. Clipul este mai jos.

Voteaza pentru liderul partidului

Votezi USR pentru Nicusor, votezi PNL pentru Ciolos (desi unii zic ca s-ar putea ca liberalii sa tradeze), votezi PMP pentru Basescu (Basescu CU SIGURANTA nu va trada PMP), votezi ALDE pentru Tariceanu, votezi PSD pentru Dragnea (aici am ceva dubii, dar ma rog), votezi Alianta Noastra Romania pentru Marian Munteanu, votezi PRU pentru Bogdan Diaconu. A vota un partid pentru liderul sau nu este ceva absurd. Dimpotriva.

Eu din acest motiv 90% voi vota cu Basescu. STRICT pentru Basescu.

La independenti situatia e simpla, Remus Cernea este propriul sau lider (ca sa zic asa). Daca-l apreciezi pe Remus Cernea, il votezi pe Remus Cernea. E simplu.

Voteaza pentru liderii judetenti/pentru cine cunosti de pe lista

Aici gresim noi, bucurestenii. Noi vorbim de Dragnea, de Gorghiu, de Basescu, insa ei sunt departe pentru multi. Nu as condamna, chiar dimpotriva, pe cel care voteaza pentru vecinul de la scara, pentru prietenul prietenului ori pentru cine stie ce ruda indepartata. Ori pur si simplu pentru o persoana pe care o apreciaza.

Dau un exemplu banal: de ceva timp urmaresc blogul unei doamne doctor din provincie, Otilia Tiganas. Azi am aflat ca ea candideaza la senat, din partea PRU. Daca as fi din acea localitate si mai ales daca as fi pacientul dansei (daca femeia aia m-ar fi ajutat, fie si facandu-si meseria in mod corect, adica nu ceva extraordinar), probabil m-as gandi serios s-o votez. Si pe bune daca as putea condamna pe cineva care voteaza astfel.

Oameni ok gasim in toate partidele, unele partide, in special cele mici, s-ar putea sa aiba mai multi oameni ok, din astia mici, care sa le aduca voturi, decat partidele mari.

Sursa foto: libertatea

Voteaza pentru programul economic si politic

Suna prea oficial? Reformulez: voteaza programul cel mai realist, dar in acelasi timp cel care ti se potriveste tie. De exemplu, unii isi asuma discursul anti-justitie. Nu esti de acord cu ei? Taie-i de pe lista. Voteaza-i pe cei care sunt de acord cu programul justitiar. Voteaza-i pe cei care promit o autostrada, nu pe cei care promit pensii mai mari. Exemplele pot continua.

Exclude religia din lista de criterii

Unii voteaza ostentativ impotriva unui partid pentru ca e religios. Am auzit termenul de Coalitia Fundamentalista. Nu stau acum sa explic cum sta treaba, eu in acel duel sunt FIX la mijloc, ce vreau sa spun este altceva: incearca sa excluzi religia. Nu votezi cu X pentru ca e religios, ci pentru ca e capabil sa faca lucruri bune. Dar nici nu-l exclude pe Y doar pentru ca e religios ori pentru ca sustine Coalitia pentru Familie.

La modul serios, faptul ca referendumul NU se tine acum e un AVANTAJ, de care trebuie sa profitam. Trebuie, pe cat posibil, sa excludem dezbaterile religioase din campanie. Nu ma intereseaza religia politicianului X, nu ma intereseaza daca e de partea familiei sau impotriva ei, eu am alte criterii pentru care votez. Si te indemn si pe tine sa votezi la fel.

Si cand ma refer la religie, ma refer la ORICE FEL de religie, nu doar cea ortodoxa.

Nu vota candidatul cel mai aratos

Stiu, gandul tuturor zboara la Udrea. Problema e ca nu doar Udrea este ori a fost in situatia aia. De exemplu, in 2004 Liviu Negoita arata foarte bine. Conform sondajelor, el era cel mai chipes primar. Daca intrebai oamenii pe strada, nu stiau sa-ti spuna decat ce bine arata el. Acum, e de discutat cat de bun primar a fost, o fi fost mai bun decat actualul Negoita, dar nu asta e problema. Problema e ca un candidat nu trebuie votat pentru ca e frumos.

De exemplu, la Constanta candideaza fostul sex-simbol al PSD, Magda Bistriceanu, din partea PMP. Nu am nimic cu ea, chiar o urmaresc pe Facebook, mi se pare o femeie inteligenta. Ideea e ca daca vrei s-o votezi pe Magda Bistriceanu, fa-o pentru programul PMP, fa-o pentru a ajuta PMP (pe Basescu) sa intre in Parlament, fa-o pentru ce are Magda Bistriceanu in cap, nu pentru cum arata.

Voteaza uitandu-te, per total, la candidatii partidului

Votul este pe liste, nu votezi doar capul listei si nu votezi doar in orasul tau. Da, e misto sa cunosti pe X, ajungi usor la el daca iese parlamentar, dar tine minte ca datorita votului tau s-ar putea sa iasa si un nene din Constanta, si unul in Iasi, si un altul in Cluj. Nu contrazic ce am zis mai sus, zic doar sa fii atent si la acest aspect. Sa te informezi.

Votezi si negativ, bineinteles!

Eu pun asta ultima data tocmai pentru ca votul nu trebuie sa fie eminamente negativ. Dar, intr-adevar, daca urasti PSD-ul, votezi un partid care stii ca se opune PSD. Votezi ca PSD (cu ALDE la pachet) sa ramana in opozitie. Votul exclusiv din ura nu-l recomand. Adica informeaza-te, ai mai multe alternative, a vota orice in afara PSD-ului nu e tocmai ok.

Cam asa au votat multi americani.

Gandeste-te si la opozitie!

Eu tot timpul am facut asta. Acum nu se stie cine va fi in opozitie, insa in 2012 multi au votat ARD ori PPDD fara sa-i aprecieze, stiind ca USL va guverna. Ei nu au vrut un USL foarte puternic, asa ca au votat in consecinta. Si, zic eu, bine au facut.

Cum voi vota pe 11 decembrie?

Daca nu se intampla un cataclism, votez PMP. As fi votat la Camera Deputatilor un independent, pe Visinel Balan, insa sansele lui sunt minuscule si ma tem de irosirea votului. Voi ajuta PMP sa intre in Parlament si nu pentru ca-l vreau pe Basescu premier, ci tocmai pentru ca, plecand de la premisa ca nimeni nu-i va oferi acest post, PMP va fi stindardul opozitiei. Un guvern puternic cu o opozitie slaba este un guvern predispus la derapaje democratice. Un guvern care are o opozitie puternica va fi un guvern mai performant.

In 2012 am votat PPDD pentru ca nu suportam nici USL, nici ARD. A fost, pentru mine, unica optiune.

Acum as oscila intre 4 partide (plus un independent): PMP, PNL, USR si ANR (oricat ati rade de ei, eu cred ca e nevoie de ei in Parlament, nu am mai avut de ceva timp un partid nationalist, iar PRU e doar o adunatura de fosti PSD-isti refugiati unde era loc si pentru ei.

Ce imi doresc pe 11 decembrie?

Cinci lucruri vreau:

1. Sa nu intre ALDE.
2. Sa intre PMP si ANR.
3. Sa ia USR scor mare (mi-as dori peste 10%, desi sunt reticent in privinta multor oportunisti ajunsi acolo).
4. Sa intre macar un independent (nu Udrea). As opta intre unul dintre Cernea si Visinel (nu dati cu pietre, tin si cu Cernea, si cu ANR, tocmai pentru ca vreau ca ambele voci sa fie prezente in Parlament).
5. Sa ia UDMR un scor cat mai mic. Datile trecute ziceam ca-mi doresc sa nu intre, dar acum, avand prag alternativ, stiu sigur ca intra. Vreau doar sa vad un UDMR care sa aiba un procent proportional cu minoritatea pe care o reprezinta, momentan fiind minoritatea supra-reprezentata in Parlament.

Pronosticuri pentru 11 decembrie:

PSD – 40%
PNL – 25%
PMP, ALDE – peste 5% (peste 10% impreuna, as zice chiar 12-13)
USR – 10%
UDMR – 4-5% (oricum intra)

Restul se vor imparti intre PRU, ANR, PRM, independenti si cine o mai fi (PSR, cei cu sigla soarele, vor lua si ei un 1%, zic).

Gata, acum stii cum sa votezi pe 11 decembrie 🙂 Stii si ca TREBUIE sa votezi. Salutari POLITICE tuturor!

One thought on “Cum sa votezi pe 11 decembrie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.