De ce a aparut Partidul REPER

Partidul REPER

Partidul REPER este noua creatie a lui Ciolos. Adica a oamenilor din spatele lui.

Este usor sa afirmi ca Ciolos a infiintat Partidul Reper pentru ca asa a primit ordin, ca el respecta cuminte niste ordine. Asa o fi. Le respecta. Dar DE CE au vrut papusarii din spatele lui sa faca un nou partid?

Incerc sa gasesc motive si nu prea reusesc. Am gasit  5 ar putea fi o combinatie intre ele, dar este evident ca imi scapa multe. Insa cele 5 sunt indeajuns de ofertante. Asadar …

Partidul REPER va fi omogen din punct de vedere doctrinar

Marea problema a USR-ului este ca era un partid anarhic, eclectic, eterogen. In afara de faptul ca erau oameni noi, nimic nu parea a-i apropia pe USR-isti, nici pe membri, nici pe simpatizanti. Nu intamplator multi s-au dus dincolo, la AUR.

Partidul PLUS, fosta formatiune a lui Ciolos, nu era nici ea foarte clara in privinta doctrinei. Iar topirea in USR a accentuat haosul.

Nu e clar daca aparitia REPER va forta USR-ul sa se (re)pozitioneze doctrinar sau nu. Insa unii se asteapta la asta, desi nu e clar pentru nimeni care vor fi cele 2 nise distincte ale celor 2 partide.

Sa fie partea doctrinara motivul principal?

Partidul REPER va fi unul foarte disciplinat!

Doi prieteni din USR, din filiale complet diferite, mi-au spus acelasi lucru: initial USR-ul era un partid foarte anarhic, plin de oameni naivi si majoritar bine intentionati. Alianta cu PLUS a disciplinat partidul. Fata de filialele USR, cele ale PLUS erau EXTREM de bine organizate. Militareste.

Acesti 2 amici, plecati intre timp din USR, desi nu-i placeau pe colegii din PLUS, au spus ca aceasta ordine a prins bine partidului. Fara ea, zic ei, USR-ul nu ar fi luat niciodata scorul ala imens de la europarlamentare.

Din pacate pentru PLUS-isti, acapararea completa a USR-ului a esuat, drept urmare partidul a ramas in continuare foarte indisciplinat. Cel mai anarhic partid din acest punct de vedere.

Brandul USR a ajuns intr-un punct maxim!

Niste oameni informati au stabilit ca povestea USR a ajuns la final, ca mai mult de atat nu poate obtine. Drept urmare, pentru ca mai sunt 2 ani pana la anul electoral 2024, s-a inceput construirea unui brand nou, curat. Era sa zic de la 0, insa partidul va porni din start cu parlamentari si europarlamentari. Si cu ceva primari care, desi pe hartie vor fi in USR, vor fi de facto in Partidul REPER.

Sa va dau un singur exemplu: prostiile facute de unii primari USR ori asimilati USR aduc grave prejudicii de imagine partidului. Fritz si cu Clotilde sunt in USR, sunt primari oficiali USR, deci este cumva firesc ca balbele lor sa se rasfranga asupra partidului. Insa, din pacate pentru USR, au un efect negativ si marile prostii ale lui Nicusor Dan, care oricat de independent ar fi, ramane FONDATORUL USR.  Fondatorul USR nu este, insa, si fondator al Partidului REPER.

Partidul REPER va putea primi traseisti mult mai usor!

USR-ul s-a pozitionat ca un partid radical, care se opune traseismului politic. Ciolos este, in sine, un traseist politic, fiind membru PUNR, membru MISA (chiar daca nu era partid politic), comisar european POPULAR, premier independent, candidat care sustine deopotriva PNL si USR, fondator Miscarea Romania Impreuna, Fondator PLUS, membru USRplus, presedinte USRplus si acum sef al Partidului REPER.

Nu va faceti griji, interesul national va fi invocat pentru diversele transferuri. Stiu ca ati mai auzit refrenul.

Partidul REPER ar putea inlocui UDRM in guvern!

Recititi ce am scris mai sus legat de traseisti. USR este prea radical, nu ar putea in veci guverna cu PSD. Insa domnul Dacian Julien Ciolos, pentru stabilitate, ar putea conlucra politic cu fostul sau vicepremier (actual ministru al apararii) Vasile Dincu.

Cu ceva transferuri de parlamentari, de la USR, poate 1-2 de la PNL, poate si de pe la AUR, daca s-or gasi „oameni cinstiti”, Partidul REPER ar putea deveni o forta politica importanta. Ca na, decat sa fie premier Ciolacu, mai bine il pui premier pe Ciolos peste 1 an. Sau poate mai devreme.

De ce UDMR-ul urmeaza sa fie dat afara din guvern? Pai motivele sunt in numar de 3, presiunile fiind din 3 parti:

  1. UDMR este apropiat, PREA apropiat, de Viktor Orban, asa ca Bruxelles-ul si Washington-ul nu vad cu ochi prea buni prezenta acestui partid la guvernare.
  2. Tot din acest motiv, multi oameni din serviciile secrete, nationalisti, sunt decisi sa scoata UDMR-ul de acolo, din guvern. Prefera un guvern ROMANESC, fie el si pro-european, in dauna unuia cu componenta maghiara pronuntata.
  3. Nu in ultimul rand, presiunea electorala este mare. UDMR ofera constant munitie celor de la AUR. Scoaterea lor din guvern ar insemna eliminarea ultimei sperante electorale a AUR: dupa pandemie, plecarea UDMR de la guvernare ar insemna un DEZASTRU pentru discursul acestui din urma partid.

Astept sa-mi ziceti si voi ce credeti ca e cu PARTIDUL REPER. Eu, unul, spun din start ca nu-l voi vota, nu fac parte din publicul lor. Asa ca nu pot decat sa urmaresc cu „atentie si ingrijorare” evolutia acestuia. 

ps: Un ultim aspect legat de Partidul REPER si de liderul sau. Unii spun ca Ciolos este atat de bine vazut la Bruxelles incat si daca va rata intrarea in parlamentul european el tot nu va muri de foame. I se va gasi un post pe acolo, unul din care sa faca ce a facut si pana acum: sa slujeasca interesele Frantei. Si, in subsidiar, ale Uniunii Europene. El, fost membru al partidului nationalist PUNR.

ps2: In Partidul REPER se duc europarlamentarii proveniti din PLUS. La intrebarea „de ce PLUS era mai bine vazut la Bruxelles in timp ce USR era mai bine vazut in tara”, mi se sopteste urmatorul raspuns: unii-s cu SIE, altii-s cu SRI. Oameni rai, probabil fani conspirationisti putinisti!

4 thoughts on “De ce a aparut Partidul REPER

  1. Grig says:

    Aici, la tine am auzit prima dată de acest partid. Milităria (fie chiar si ca figura de stil) se potrivește cu politica doar în cazul în care se dorește instalarea unei dicataturi. Eu voi vota cu toate partidele simultan, chiar dacă va trebui să cer tușiera în cabina de vot, până ce voi avea ce să votez.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.