Mircea Geoana ar trebui sa fie un personaj de film. Omul are un trecut dubios, o familie hai sa zicem deloc saraca,un prezent plin de semne de intrebare si un viitor incert.
Pe scurt de tot: tatal lui Mircea Geoana este un fost general de armata, fost sef al Comandamentului de Aparare Civila, fiind invinuit in dosarul Revolutiei. De asemenea, tot la familie trebuie amintita familia sotiei lui Geoana, caci Margareta Costea, soacra lui Mircea Geoana, a avut probleme cu dosarul de revolutionar, iar fratele sotiei lui Mircea Geoana, Ionut Costea, a fost sef al Eximbank si acum este condamnat definitiv la inchisoare, insa fugit nu se stie pe unde. Asupra acestei decizii a justitiei voi reveni in finalul articolului. Caci ea, decizia, il scoate DEFINITIV din cursa prezidentiala pe Geoana.
Revenind la treaseul sau politic, mai spun cateva lucruri. Cateva repere importante.
Incep prin a spune ca si-a inceput cariera de diplomat in mandatul de ministru de externe al lui Adrian Nastase. A continuat in perioada 92-96, cand a fost trimis la specializare in Franta.
In 96, dupa ce Emil Constantinescu castiga alegerile prezidentiale, ii trimite acestuia o scrisoare de felicitare, prin care-i multumeste ca a scapat tara de Iliescu. Este numit apoi ambasador al Romaniei la Washington, ajungand la 37 de ani cel mai tanar ambasador din corpul diplomatic al Romaniei (cel mai tanar ambasador este trimis TOCMAI IN SUA!).
In 2000 Iliescu revine la Palatul Cotroceni, iar Geoana ajunge … ministru de externe. La Palatul Victoria era fostul sau sef, Adrian Nastase.
In 2004 il invinge in cursa interna din PSD pe Ion Iliescu, insa apoi au urmat mai multe infruntari electorale pe care Geoana le-a pierdut. Prima dintre ele a fost cea de la Primaria Capitalei, din 2004, cand Basescu a castigat din primul tur. Unii au zis ca Basescu l-ar fi umilit. Ceea ce nu e neaparat departe de adevar.
Marea infrangere a venit, insa, in 2009, cand a avut aproape 90% din presa de partea sa, intreaga clasa politica (mai putin PDL) si un adversar pe care populatia il ura: Basescu. Doua momente cheie l-au tras in jos, doua vizite mai precis: vizita la Moscova si vizita la controversatul magnat Sorin Ovidiu Vantu.
Este interesant de precizat, legat de prima dintre vizite, urmatorul lucru: intre 2000 si 2004 a fost considerat un ministru de externe pro-american, printre cei mai pro-americani din Europa (el a fost PRIMUL care a semnat acel controversat tratat care prevedea ca soldatii americani sa fie judecati nu unde au savarsit o infractiune, ci musai pe teritoriul Americii), insa in 2009 era vazut drept omul Moscovei.
Intre 2009 si 2019, cariera politica a lui Mircea Geoana s-a dus la vale, multi il vedeau drept o relicva, un frustrat care n-a fost in stare sa invinga un Basescu extrem de vulnerabil. Toate zbaterile sale politice, inclusiv infiintarea unui nou partid, PSRo, au fost privite cu scepticism si primite cu mult sarcasm. Cumva, insa, desi a fost exclus ori a plecat din PSD de mai multe ori, in preajma alegerilor se intorcea in partid si primea un loc eligibil. Parca la comanda.
In 2019, insa, dupa aproape 10 ani de la infrangerea in fata lui Basescu, Geoana este numit secretar general adjunct al NATO. Omul numarul 2 din organizatia militara.
Brusc, din ciuca batailor, din subiectul principal de bascalie, Geoana ajunge respectat. Doar era „garantat de SUA”. Acuzatiile de pro-rusism, putinism, anti-americanism, dispar brusc. „Nu se poate ca omul 2 din NATO sa fie pro-rus”.
Mandatul din 2019 a tot fost prelungit, ba pandemie, ba razboiul din Ucraina, urmand a se termina in toamna lui 2024. Numai bine, ziceau multi, pentru a candida la functia suprema. ]
Pana acum o luna, toti spuneau ca DACA VA CANDIDA, Mircea Geoana va castiga sigur alegerile.
Primul semn de intrebare legat de candidatura a venit atunci cand Mircea Geoana a anuntat ca a avut cancer limfatic. Nu e nimic de ras ori motiv de bucurie, insa imaginile cu Mircea Geoana chel chiar i-au speriat pe multi romani. I-au ingrozit.
Un om extrem de inalt si de solid se arata foarte fragil, foarte vulnerabil. Multi se intrebau daca Mircea Geoana chiar ar putea sa candideze. Ori, daca va candida si va reusi, daca va putea rezista din punct de vedere fizic.
Acum, stirea condamnarii lui Ionut Costea SI MAI ALES declaratia facuta de Geoana dupa aceasta arestare il cam scot din cursa. Intrebarile care se pun sunt evidente: cine l-a scos din cursa pe Mircea Geoana si de ce?
Intr-o tara normala, democratica, nu s-ar pune astfel de intrebari. Dar vorbim de Romania si de justitia romana. Deci intrebarile sunt mai mult decat justificate. Sunt necesare.
Unii ar putea spune ca rusii si-au bagat coada, ca nu au dorit ca-n fruntea Romaniei sa vina un fost sef al NATO. Mesajul pe care l-ar fi dat aceasta alegere ar fi fost unul important. Ipoteza nu prea sta in picioare din mai multe motive. Primul dintre ele ar fi ca nu se intrevede ca vreun om de-al rusilor sa castige presedintia. Drept urmare, care ar fi diferenta dintre Ciuca, Geoana ori actualul sef de la Cotroceni? In al doilea rand, chiar daca in ochii altora lucrurile stau altfel, in Romania nu rusii decid, ci americanii si occidentalii. Slabe sanse, spre 0, ca rusii sa aiba influenta in justitie. In al treilea rand, este mai mult decat amuzant cum un fost om al rusilor din 2009 ar putea fi executat de rusi, politic vorbind, in 2023. Socant.
O a doua ipoteza este ca ar fi fost lucrat de oameni de aici, de oameni din PSD, care nu si-ar dori un presedinte tip Geoana. Care Geoana ar fi ingropat PSD-ul in mai multe randuri, pare a fi fost presedintele ideal al PSD din perspectiva adversarilor. Teoria pare mai plauzibila, in fond actualul PSD este la guvernare, iar PNL-ul nu prea are chef nici sa sustina un candidat comun cu PSD-ul, pe Geoana, nici sa se lupte cu un fost sef al NATO. De ce l-ar putea acuza? Cum l-ar putea ataca? Poate, Doamne-Fereste, ar fi nevoiti sa faca o campanie exclusiv pozitiva pentru candidatul propriu.
Problema cu aceasta a doua ipoteza este alta: de ce n-a fost protejat Geoana de americani ori de aliatii occidentali? Sa nu fi stiut acestia ce i se pregateste? Sa nu fi stiut cine e Ionut Costea? Slabe sperante.
Caz in care ajungem la a treia ipoteza: a fost executat de unii de acolo, de peste Ocean, ori de undeva mai de aproape, din Europa de Vest. Ce anume a facut rau Geoana? De ce n-ar vrea ei ca el sa ajunga Presedintele Romaniei?
Aici n-as putea raspunde concret, insa am iarasi cateva ipoteze. Sugestii. Ziceti cum vreti.
Poate vest-europenii nu vor un presedinte atat de pro-american. Poate ar prefera un pro-european. Poate Kovesi, sugereaza unii.
Poate si-n SUA, si-n NATO, se lupta mai multe tabere. Cine stie, Geoana este apropiat de democrati, insa acum niste republicani l-au executat. Sau invers, nu e clar.
Poate Geoana este considerat prea vulnerabil, drept urmare i s-a transmis sa stea deoparte. Sa nu se expuna. Cine stie ce alte tinichele are de coada. Ori poate, cine stie, stapanii nostri n-or vrea in fruntea Romaniei un presedinte bolnav.
O teorie extrem de interesanta spune ca, de fapt, Geoana este un om bine vazut la Moscova, un om cu care rusii tin constant legatura. Un om al dialogului, nu un radical care doreste arestarea ori moartea lui Putin. Poate a fost numit la NATO intr-o perioada, a fost mentinut pentru ca trebuia mentinut, insa este prea apropiat de Moscova pentru a fi pus in fruntea Romaniei.
Stiu, voi veti spune ca Mircea Geoana poate candida oricum. Ca nu ar trebui judecat pentru ce face cumnatul. La fel cum unii dintre voi veti spune ca decizia justitiei nu este una politica. In ambele cazuri, nu pot decat sa rad isteric. Si sa trec mai departe, neputand explica lucruri evidente.
Cert este ca Mircea Geoana are o cariera plina de semne de intrebare, care semne de intrebare se inmultesc pe zi ce trece. Cum de a ajuns ambasador in SUA, cum de a ajuns ministru de externe, cum de a fost salvat de fiecare data in ultima clipa si cum de a ajuns brusc, pe nepusa masa, secretar general adjunct al NATO? Si, avand in vedere toate astea, cum de brusc a fost scos din joc? Prea multe intrebari fara raspuns…
2 thoughts on “Dubiosul traseu politic al lui Mircea Geoana”