Eutanasia oamenilor, demnitate si democratie

Eutanasia oamenilor, demnitate si democratie

 

V-ati gandit vreodata de ce in Romania nu a avut NICIODATA loc o dezbatere despre eutanasia oamenilor? Oare nu au existat romani care din motive medicale sa-si doreasca sa moara?

Sa ne intelegem: eutanasia oamenilor este legala in putine tari, ea fiind reglementata foarte strict. Trebuie ca persoana in cauza sa fie constienta, sa-si dea explicit consimtamantul si doctorii trebuie sa certifice faptul ca acea persoana sufera de o boala incurabila, care genereaza ori va genera in viitorul apropiat dureri insuportabile.

Acum, dintre toate tarile, exista una singura, si anume Elvetia, unde pot fi eutanasiati cetateni ai altor tari. In aceleasi conditii. Drept urmare, a aparut un tip nou de turism, extrem de morbid: oameni din toate colturile lumii vin in Elvetia pentru a muri. Zic ei demn. Si despre demnitate este vorba aici. Unii zic ca intai si intai despre demnitate.

Demnitate

Eu zic, insa, ca este vorba despre democratie si despre libertatea de exprimare. Libertatea de gandire. Si libertatea de a actiona conform propriile principii de viata.

Pentru ca fix despre asta este vorba. Daca m-ar intreba cineva daca mi-as da acordul ca vreun apropiat (prieten, membru al familiei) sa fie eutanasiat, as zice clar nu. Ok, i-as respecta dorinta, nu prea as avea cum sa ma opun, dar as incerca sa-l conving sa se razgandeasca, atat cat as putea s-o fac. Si, cel mai important, nu as putea niciodata sa fiu de fata acolo, cand s-ar intampla acel lucru. Indiferent ca acest lucru s-ar petrece intr-un spital din Romania ori din Elvetia. Ori, habar n-am, din alta tara.

Dar tocmai din acest motiv este vorba despre libertatea de gandire: daca eu gandesc intr-un fel nu inseamna ca toti trebuie sa gandeasca precum gandesc eu. Daca EU nu as vrea sa fac asta vreunui apropiat, nu inseamna ca as vrea ca acest lucru sa fie interzis. Eu nu am trait ce traiesc altii, fiecare om e diferit, asa ca mi-as dori ca fiecare sa aleaga pentru el si apropiatii lui. Iar alegerea este atat pentru modul in care vrei sa traiesti, cat si pentru modul in care vrei sa mori. Deci eutanasia oamenilor este INTAI SI INTAI despre LIBERTATEA DE GANDIRE!

Acum, ca sa raspund la ce intrebasem initial, fix d-aia nu se discuta asta in Romania: romanii vor ca toti sa traiasca asa cum traiesc ei. Ei sunt credinciosi, doar Dumnezeu poate lua viata cuiva. Ce conteaza ca persoana X nu e credincioasa? Si daca nu e credincios tot Dumnezeu trebuie sa-i guverneze viata. Si moartea, bineinteles. 

In plus, despre demnitate se vorbeste prea putin pe la noi. Prea putini vor sa traiasca demni. Daca atat de putin vor sa traiasca demni, de ce ar exista oameni care sa doreasca sa moara demni? Deviza romanului dintotdeauna a fost sa traiesti cat mai mult, nu conteaza cat de bine sau de rau. Nu zic ca e un lucru rau, dimpotriva, ne-a ajutat ca natie sa supravietuim. Zic doar ca altii pun pret mai mult, MULT mai mult, pe demnitate. Si zic ca ar trebui macar sa ne gandim un pic la ea. La nenorocita asta de demnitate. Chiar daca nu ne va schimba cu nimic comportamentul, zic ca macar ar trebui sa ne schimbe modul in care ii judecam pe ceilalti.

Tocmai am scris un articol despre modul in care romanii inteleg democratia: jignind, urland, neintelegand ca altii au alte opinii.

In plus, desi pare cinic si absurd, Elvetia incaseaza o gramada de bani de la cei care vor sa fie eutanasiati (ei si familiile lor). Stiu ca suna cinic pentru unii, dar sunt persoane care atunci cand se pune in dezbatere o astfel de problema, intreaba tot timpul ce beneficii ar avea de pe urma noii reglementari. Apai, in acest caz, chiar putem vorbi despre beneficii de natura economica.

De ce am scris acest articol? Ce mi-a venit? Pai am vazut un film, Me before you, unde este vorba fix despre asta. Si este vorba fix despre mersul in Elvetia pentru a face acest act reprobabil.

Cum am reactionat in timpul filmului? Eh, asta tine de felul meu de a fi, insa despre asta am povestit mai multe pe vlog.

Despre Me before you voi scrie separat pe Cinemil.ro. Pana atunci, concluzionez: eutanasia oamenilor este despre demnitate si libertatea de gandire. Nu conteaza ca tu NU ai vrea sa beneficiezi de ea, conteaza doar ca exista oameni care ar vrea si sunt impiedicati s-o faca. Salutari DEMOCRATICE tuturor!

2 thoughts on “Eutanasia oamenilor, demnitate si democratie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.