Fostii Presedinti – O INSTITUTIE?
Va aduceti aminte scandalul din 2004, cu Ion Iliescu candidat pe listele unui partid politic? In 2014 am avut un presedinte care promitea ca la finalul mandatului se va inscrie intr-un partid politic. Le-am sarit in cap, am dat cu pietre in ei, insa problema nu este, paradoxal, la ei. Problema este in legislatie. Sa va explic.
In Rusia este o scapare legislativa care a permis ca Vladimir Putin sa fie presedinte 2 mandate, sa faca o pauza de premier, pentru ca apoi sa revina in functia suprema. In America acest lucru este IMPOSIBIL. De ce? Pentru ca in America fostii presedinti reprezinta O INSTITUTIE? Exista diverse comitete, think-tank-uri si alte chestii unde experienta lor este folosita.
Ce se intampla la noi? Pai presedintii fac cumva sa revina in viata publica: Emil Constatinescu isi facuse un partidulet, Actiunea Populara, unde se afirmase celebrul Mugur Ciuvica (acesta a si candidat la Primaria Capitalei), Ion Iliescu a revenit in PSD unde, insa, a fost invins in cursa pentru presedentia partidului, iar Traian Basescu se gandeste daca sa conduca PMP-ul sau alt partid.
Ok, nu avem presedinti cu care sa ne mandrim, daca stam sa-i analizam in cazul tuturor gasim mai multe defecte decat calitati. Totusi, daca stam sa ne gandim, nici America nu a avut doar presedinti straluciti. Dumnezeule, l-au avut 2 mandate pe Bush Jr, al carui IQ ajunsese subiect de bancuri.
Ok, daca vreunul va fi gasit vinovat de justitie sa plateasca. Momentan, doar Emil Constantinescu doarme linistit din punct de vedere juridic. MOMENTAN!
Totusi, indiferent cat respectam PERSOANELE care au indeplinit functia de presedinte, nu s-ar cuveni sa incepem sa respectam mai mult functia in sine?
Ar trebui sa facem in asa fel incat fostii presedinti sa reprezinte, in sine, o institutie. O idee care-mi placuse mie candva si pe care as vota-o cu doua maini ar fi sa fie facuti senatori pe viata. Pe scurt (desi pe marginea acestei idei voi reveni): ar trebui prevazuta in Constitutia functia de Senator de drept. E de discutat CINE ar trebui sa intre in aceasta categorie, dar fostii presedinti cu siguranta da. Iar pentru a preintampina problemele din trecut, ei isi vor pierde functia in cazul in care se inscriu in vreun partid politic. Momentan ar fi vorba de 3 senatori pe viata, iar la cat de lung este mandatul presedintelui tind sa cred ca in acelasi timp nu vor fi mai mult de 5 astfel de senatori pe viata.
Nu stiu in ce comitete si comisii ar trebui sa intre ei, dar in Parlament ar fi utili. Oricat de anticipatici ne-ar fi cei 3, voi sustine oricand aceasta initiativa. Nu pentru ei ca persoane, ci ca principiu, pentru respectarea FUNCTIEI de presedinte.
Daca nu ne plac fostii presedinti, solutia nu este sa dam cu pietre-n ei, ci sa fim mai atenti cand votam. Am putea incepe cu a ne prezenta la vot, nelasandu-i pe altii sa voteze. Salutari POLITICE tuturor!
Nu cumva ai uitat de Gh. G. Dej?
Gh Dej NU a fost presedinte. Primul presedinte al Romaniei a fost Ceausescu – http://adevarul.ro/cultura/istorie/nicolae-ceausescu-presedinte-romania-salvador-dali-felicitari-1_5448f43a0d133766a82c88f5/index.html
Think-tank-uri, bă, ai vrut să scrii.
Damn, da, uneori fac niste greseli de si eu ma minunez de ele 🙂