Live-urile interzise in Parlament – solutia antidemocratica la „extremism”

Live-urile interzise in Parlament george simion

Live-urile interzise in Parlament – iata ultima gaselnita a actualei coalitii de guvernare pentru a stopa extremismul. La ceva nedemocratic se raspunde cu ceva si mai nedemocratic, drept urmare cetateanul are de ales intre 2 chestiuni nedemocratice. Sa va explic.

In mod normal, tot ce se intampla in Parlament ar trebui filmat si transmis. Lumea tot cere TVR-ului sa transmita, oricum are multe canale (si ar putea avea si mai multe). Sau, propun unii, ar trebui sa existe o televiziune a Parlamentului, televiziune care sa fie preluata de toata lumea.

Pentru cine nu stie, insa, sedintele Parlamentului sunt FILMATE. Doar ca, si aici e un mare dar, vorbim doar de SEDINTELE DE PLEN. In plus, ceea ce televiziunile considera neimportant ar putea fi important. Si invers.

Comisiile, insa, nu sunt transmise de nimeni. Si cica nu e voie cu live-uri de acolo. Lucru care ma face sa ma intreb: DE CE? Pot intelege de ce nu se pot transmite sedintele comisiei de aparare ori de politica externa. Or fi niste secrete de stat care trebuie pazite.

Dar sedintele comisiei de agricultura? E vreun secret suprafata agricola? Ce anume e secret acolo?

Ori poate sedintele comisiei de sanatate. Ori de educatie.

Solutia corecta, logica, fireasca, ar fi urmatoarea:

  • Toate sedintele plenului si ale comisiilor sunt filmate de camerele care deja sunt prezente in Parlament.
  • Toate sedintele, cu anumite exceptii bine specificate in lege, sunt TRANSMISE IN DIRECT pe internet. Fiecare cetatean poate intra si vedea ce se intampla in Parlament, la comisia care-l intereseaza: un profesor se uita la comisia de educatie, un actor la comisia de cultura si tot asa. Iar televiziunile care vor sa transmita o pot face PRELUAND transmisia in cauza.
  • Parlamentarii care vor sa arate ce se intampla in comisie, in loc sa intre live pe Facebook, pot da share pe pagina lor: de la ora 12 voi fi prezent la comisia de cultura, ma puteti vedea accesand link-ul acesta.
  • Inregistrarile sunt pastrate o perioada de timp. Daca presa afla ca s-a intamplat ceva la comisia X, trebuie sa poata cere inregistrarile. Ele trebuie sa existe undeva.
  • Singura miza ar ramane filmarea pe holurile institutiei, caz in care filmarea se poate numi hartuire. Dar de ce ai filma un parlamentar pe hol?
  • Sedintele grupurilor parlamentare, acolo unde se consulta intre ei, este firesc sa fie nefilmate. Este firesc ca parlamentarii sa aiba un loc unde sa nu fie urmariti. Insa SEDINTELE OFICIALE, pentru care sunt platiti, TREBUIE sa fie publice.
  • La fel cum publice ar trebui sa fie si sedintele de consiliu, fie el local, judetean, general al capitalei ori de sector. Sa stim cu totii ce se discuta si ce se voteaza.

Live-urile interzise in Parlament – 5 urmari (nu-mi dau seama daca dorite de initiatori sau nu):

  1. AUR si George Simion se vor victimiza si mai mult. Victimizarea va insemna acum lupta pentru TRANSPARENTA. Ei vor transparenta, ceilalti se opun. Ghiciti cine iese invingator de aici?
  2. USR deja a anuntat ca se opune acestei interdictii. Din asocierea AUR – USR, exact ca pana acum, AUR castiga si USR pierde. Poate acesta este scopul.
  3. Imaginea de ansamblu este ca partidele noi vor transparenta, in timp ce partidele vechi se opun ei.
  4. Sunt curios care vor fi pedepsele si cum se vor putea opune parlamentarii puterii. Vine politia si ii evacueaza pe cei care fac live-uri? Chiar as vrea sa vad momentele respective.
  5. In loc sa vorbim despre facturile la energie si gaze ori de alte probleme economice, vorbim despre transparenta. Nu cumva acesta este si scopul? Nu spun ca AUR si USR fac INTENTIONAT jocurile puterii. Ar fi exact contrariul: puterea dicteaza ritmul, dicteaza temele de discutie si are tot interesul sa abata atentia. Fara ca AUR sau USR sa se poata opuna. Ar insemna sa accepte o mizerie de genul.

Live-urile interzise in Parlament  – o solutie complet nedemocratica. Daca ar fi insotita de ce am zis mai sus, ar fi cumva in regula, acceptabila. Sunt curios care institutii care vegheaza la democratia romaneasca se vor ataca si se vor opune. Sau daca-i vorba de ceva impotriva AUR e in regula?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.