Ora de religie in scoli

Ora de religie in scoli

 

Mircea Miclea, fostul ministru al educatiei, scrie un articol extrem de bun pe aceasta tema. Din articolul lui retin 2 lucruri:

1. Educatia religioasa (ora de religie, cum este cunoscuta) este, in mod practic, inutila. Si eu, ca de altfel si toti cei care se opun acum orei de religie au facut religie in scoala. In plus, cei care merg acum la Biserica NU au facut religie in scoala, fiind educati in perioada comunista.
In plus, religia nu te face nici mai etic, nici mai putin etic. Pe scurt, este COMPLET inutila.

2. Paradoxal, se fac 13 ani de religie. Clasa pregatitoare + 12 ani de scoala. Saptamana de saptamana, timp de 13 ani, inveti religie. Atat de multa religie, desi atat de inutila?

Copii ora de religie

Ideea, de fapt, este alta: in secunda asta sunt aparati profesorii de religie. Ei sunt miza acum. Ce vor face acei oameni? Ce vina au ei? Ei, altfel, sunt oameni buni, personal avand cativa profesori de religie (de ambele sexe) cu care puteai discuta orice. Desi in teorie invatamantul este axat pe elev si student si nevoile acestuia, in secunda aceasta miza o reprezinta profesorii. Elevii sunt in plan secund. In plus, daca maine s-ar scoate religia ar ramane in aer si ceva cadre didactice din facultatile de teologie. Si abia acolo se ajunge la ce nu se doreste, adica niste MARI TEOLOGI, ajunsi profesori universitari, vor muri de foame. Din acest motiv BOR face campania asta extrem de agresiva prin mass-media (cititi AICI o chestiune extrem de corect pusa).

Apoi, pentru ca tot vorbim de inutilitate, va dezamagesc iarasi: campaniile impotriva orei de religie sunt si ele inutile. Aproape 90% dintre elevi sunt inscrisi la ora de religie (conform datelor oficiale). De ce se intampla asta? Din fix 2 motive:

1. Cei care se opun orei de religie (cei ca mine de exemplu) nu au copii. Sau daca au, au unul singur. Cei cu 2-3 copii sunt … religiosi (sa nu zic altfel). In plus, vin o gramada de mesaje de la cei plecat p-afara. Apai aia decid daca ai lor copii sa faca religia la scoli din Franta, Anglia ori Spania.

2. Degeaba zice Curtea Constitutionala ca e optionala, daca scoala nu-ti ofera alternativa. Religia, asa cu indoctrinarea ei, are 2 mari calitati: toti copiii iau 10 (Sau aproape toti) fara mare bataie de cap si, in plus, „asa e bine”. Ce inseamna acest asa e bine? Pai daca toti copiii sunt la religie, de ce ai vrea ca al tau sa fie diferit? Spiritul de turma functioneaza de la varste fragede.

Copiii la ora de religie

Nu am mari sperante de la aceste campanii, totul va ramane ca inainte. Tot ce se intampla acum are un unic rol: sa vedem in ce masura societatea noastra (presa, lume academica, societate civila, simpli cetateni) poate sustine la modul serios o dezbatere. In acest caz dezbaterea este NEPOLITIZATA, niciun partid nefiind cu arme si bagaje de-o parte si de alta. Despre politica si religie voi vorbi, insa, intr-un articol viitor.

Pana atunci, in loc de concluzie zic doar atat: ora de religie in scoli va fi si peste 10 ani. Aceasta este societatea, majoritatea doreste asta. Asta e partea trista. Partea buna este ca aceasta ora este dovedit inutila. In afara de faptul ca elevul pierde timp de 12 ani 1 ora saptamana de saptamana (asta-n cazul in care nu chiuleste), nu se intampla nimic grav. Problemele grave sunt altele, iar AICI gasiti o chestiune extrem de interesanta (Si obiectiva) pe aceasta tema; confirma cam tot ce am zis eu mai sus). Salutari NERELIGIOASE tuturor!

4 thoughts on “Ora de religie in scoli

 1. raluka says:

  Mie mi-au placut orele de religie in scoala. Dar erau altceva atunci, fata de ceea ce sunt astazi aceste ore. Pildele pe care le stiu, Crezul, Psalmul 50, Cuvine-se cu adevarat, Fericirile, Cele 10 porunci.. acolo le-am invatat, la orele de religie din scoala si le stiu si astazi.

 2. Nicuvar says:

  Si eu sunt impotriva orelor de religie la scoala. Mai am un pic si ajung la 60 de ani.
  Fiul meu are aproape 34, in 11 martie ii implineste. Nu am discutat niciodata despre religie. De ce sa discutam despre asa ceva? De unde sa fi stiut eu, cand s-a nascut fiul meu, ce religie ar vrea sa adopte? Sau daca il intereseaza asa ceva.
  De ce acum ar trebui sa fie obligatorii orele de religie in scoala? Doamne fereste. 🙂
  A, era sa uit. Cu cele 10 porunci. Alea sunt doar pentru barbati? Sau sunt incluse si lesbienele? Cu poftitul la femeia altuia/alteia? 🙂

  • Emil Calinescu says:

   Sa intrebam un popa ceva. N-as avea de unde sa stiu daca Biblia e scrisa doar pentru barbati sau sunt si lesbienele incluse.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.