Partide minuscule de care (aproape) sigur nu ati auzit!

Partide Minuscule Partidul Crestin Social Liberal Roman

Despre acele partide minuscule, de care n-a auzit nimeni si despre care nu se intereseaza nimeni am tot vrut sa scriu. Deseori m-am intrebat de ce exista aceste partide, pt ca majoritatea dintre ele nici nu participa efectiv la exercitiul democratic. Ma rog, sunt multe partide minuscule locale, dupa simplificarea infiintarii unui partid au tot aparut astfel de initative. Pe care le contest, au sensul lor, logica lor.

Doar ca exista partide cu denumiri cel putin amuzante. Deseori ma intreb daca aceste partide au primit acele denumiri #pebune sau niste trolli (trebuie sa fie doar 3) le-au infiintat ca sa se distreze.

Nu as fi scris nici acum despre ele daca nu as fi vazut o stire misto pe site-ul StiriPeSurse: Sase formatiuni politice il sustin pe candidatul Andrei Stoican la prezidentiale. Nu stiti cine este Andrei Stoican? Nici eu. Si nici nu ma intereseaza foarte mult.

Doar ca, parcurgand stirea, am gasit denumirea celor 6 partide:

 • Partidul ADER (habar n-am cine la cine adera, dar fie) – site oficial;
 • Partidul Alianta Lege si Ordine (denumirea de Partid Alianta imi suna ca dracu; altfel, Lege si Ordine pare titlu de film politist) – se prescurteaza ALO si se gasesc la numarul 165 – site oficial;
 • Partidul National Socialist (Hitler sper ca e mandru); ce e interesant este ca acest partid s-a numit initial partidul NEO-Socialist – se gaseste la numarul 98 – site oficial;
 • Partidul Forta Pensionarilor (adevarul e ca pensionarii chiar au forta, mai ales atunci cand vad un loc liber in autobuze) – pozitia 120;
 • Partidul Socialist Crestin (de ce ar pune cineva in numele partidului si socialist, si crestin? de ce?!) – pozitia 136 – pagina de Facebook;
 • Federatia Societatea Civila Romaneasca (Societatea Civila are o Federatie, la fel ca fotbalul, baschetul si tenisul; deci civismul asta este un SPORT, asta inteleg eu) – site oficial.

Partide Minuscule Federatia Societatea Civila Romaneasca

Acum, vazand toate aceste denumiri, m-am dus la sursa, adica pe site-ul oficial al Tribunalului Municipiului Bucuresti, sa vad lista completa a partidelor. Nu inteleg de ce apar multe partide radiate (adica unele sunt radiate acum mult timp), nu inteleg nici cat de des este actualizata aceasta lista. Pentru posteritate, caci nu stiu cand veti savura voi acest articol, mentionez faptul ca site-ul cu pricina a fost accesat pe data de 14 august 2019. Va indic in dreptul fiecarui partid atat numarul cu care figureaza IN ACEST MOMENT pe site (numar indicat si mai sus), cat si prescurtarea oficiala, ce figureaza in acte, cand e cazul.

Asadar, sa-i dam drumul (in ordinea NUMERELOR de pe tricou):

 • Partidul Comunistilor (Nepeceristi) s-a desfiintat in 2003. Da, incep cu un partid care nu mai exista, dar denumirea lui e tare simpatica. Nu ca i-as intelege logica, dar asta e. Se gaseste la numarul 40 in acel registru online al partidelor.
 • Partidul „Democratie Directa Romania”. Nu stiu ce-o vrea acest partid, probabil sa devenim o noua Elvetia, stiu, insa, ca s-a infiintat pe 26 noiembrie 2015. Se gaseste in acea lista la pozitia 83 (site oficial).
 • Partidul Comunitar din Romania, infiintat cam tot atunci, 24 noiembrie 2015. Inca nu stiu daca o fi vreo legatura intre acest partid si cainii comunitari, dar sper sa aflu candva. Stiu doar ca se afla la pozitia 84. – site oficial
 • Partidul Ecologist Socialist Roman (PESR). Aici nu mai e cu GREEN IS THE NEW RED, aici e un partid care-i oficial verde si rosu. Ceva oficial, asumat, frumos. La numarul 86 il gasiti. – Pagina de Facebook
 • Partidul Comunistilor s-a infiintat abia in februarie 2016. Cica astia ar fi fostii comunisti nepeceristi, care s-au reinventat? Se gaseste la numarul 95.
 • Partidul Fapta (PF) se afla la numarul 98. Partidul gandul si partidul cuvantul isi asteapta cuminti randul.
 • Partidul Pirat Romania (Pirat) s-a infiintat, sa nu radeti, pe 1 aprilie 2016. Cam cand ati vrea sa se infiinteze acest partid? Trecand peste inerentele glume, este un partid care are corespondent european: exista un Partid al Piratilor in Suedia, care a ajuns cam al treilea partid al tarii, modelul fiind exportat si in Germania. Exista, se pare, si o internationala a partidelor pirat. Sunt curios ce va face acest partid la noi. Se gaseste la pozitia 103. – Site Oficial 
 • Partidul Liga Organizata a Regiunilor Drepte (L.O.R.D.) are un acronim cu iz britanic. Dupa cum veti vedea, nu sunt singurii lorzi de pe piata. Infiintati in 13 aprilie 2016, se gasesc la pozitia 113 (n-or fi prea multi de 13 in dreptul lor?).
 • Partidul Dacismului Autonom Conservator (P.DAC; fix asa trebuie scris) este un partid infiintat in 24 martie 2016. Nu stiu ce-or vrea astia de la viata (politica), stiu insa ca se gasesc la pozitia 119 – pagina de Facebook.
 • Partidul Cetatenii ma gandesc ca o fi un partid infiintat de fanii Manchester City. Or despre ce cetateni o fi vorba in propozitie? Se gaseste la pozitia 122.
 • Partidul Noua Revolutie (PNR) e un partid infiintat pe data de 25 mai 2016. Nu stiu ce-o vrea sa faca cu fosta revolutie, insa tot ce pot sa sper este ca noii revolutionari sa nu primeasca beneficii la fel de mari precum aia vechi. Se gaseste la pozitia 123. – Pagina de Facebook
 • Partidul Stejarilor (P.S.) e un partid care ma duce cu gandul la ecologism. Sau poate o fi vorba despre nationala de rugby a Romaniei. Ramane sa aflam. Ii gasim la pozitia 134. – Site Oficial
 • Partidul Comunist – Secolul XXI (PCR-XXI) este un partid infiintat pe 27 iunie 2016. Nu inteleg, insa, care o fi diferenta dintre acest partid si partidul comunistilor? O fi cumva un partid comunist fara comunisti? Il gasiti la pozitia 135. – Pagina de Facebook
 • Partidul Revolutiei (PR) ar trebui sa fie un partid de piaristi si piariste, daca e sa ma iau dupa prescurtare. Daca ma uit la numele sau complet, ma intreb doar despre care revolutie e vorba? Avand in vedere ca exista un partid al noii revolutii, banuiesc ca se acesta se refera la cea veche. Se gaseste la numarul 142.
 • Partidul Politic „Aparatorii Copiilor Nostri” (ACN) este un partid infiintat in mai 2017. Se gaseste la pozitia 145.
 • Partidul Politic „Partidul Violet – Democratie Directa” (PV-DD) este un partid care ma duce cu gandul la fostul PPDD. Or fi niste nostalgici de-ai domnului Dan? Se gaseste la numarul 147. – Pagina de Facebook
 • Partidul Politic „Partidul Lege si Ordine – Romania Democrata” (prescurtat LORD) este un partid infiintat pe data de 07-07-2017. Ei sunt ceilalti LORZI ai politicii romanesti. Ma rog, vorba vine. Pot fi gasiti la pozitia 151.
 • Partidul Reformator (P.R.) sunt ceilalti piaristi ai politicii romanesti. Primii erau revolutionari, astia-s reformatori. E loc pentru toata lumea, zic. Se gasesc la pozitia 155. – Pagina de Facebook
 • Partidul Alianta Strada (AS) s-au infiintat in ianuarie 2018. Nu stiu daca e sau nu un partid al oamenilor strazii. Stiu doar se gasesc la numarul 160. (Site-ul pare a fi acesta, iar partidul pare a fi oarecum al miscarii Rezist)
 • Partidul Crestin Social Liberal Roman (PCSLR) este un partid shaorma. Lipseste, totusi, latura ecologista. Si cea democratica. Si cea comunista. Si cea agrara. Si cea reformatoare. Ma rog, lipsesc din titlu. Ce-o fi in doctrina oficiala a acestui partid, daca o exista asa ceva, chiar mi-e teama sa aflu. Shaormeria politica poate fi gasita la numarul 167. – Pagina de Facebook
 • Partidul Alianta Crestina Adevarata Romana (A.C.A.R) este un partid infiintat in data de 13 februarie 2018. Acest ACAR (Paun) al politicii romanesti, un ACAR autentic, sa ne intelegem, poate fi gasit la pozitia 168.
 • Partidul Noi, Getodacii! (PNGD) s-a infiintat in 2018. Probabil o fi ca si-n cazul comunistilor: dacismul e intr-o parte, dacii in alta parte. Acu’ poporul alege pe cine sa voteze: pe aia care-s daci sau pe aia care au dacism. Din ce vad online pare a fi un partid unionist. Getodacii se gasesc la numarul 170.
 • Partidul Fratia Forta Romania (P.F.F.R) s-a infiintat in 2017. Se gaseste la numarul 179. – Pagina de Facebook

 

Partide Minuscule Partidul Fratia Forta Romania
Poza cover de pe pagina de Facebook a Partidului Fratia Forta Romania

Despre partidele Rezist (numarul 180 – site oficial), Re:Start (189 – acesta PARE a fi site-ul oficial) ori Partidul Corectei Guvernari (187 – Site oficial) poate ati auzit. De primele 2 auzisem vag de tot.

Acum, intrebarea pe care mi-o pun nu este care dintre aceste partide minuscule va intra (vreodata) in parlament, ci care dintre aceste partide minuscule va participa efectiv la vreun rand de alegeri.

Iar legat de acele 6 partide minsucule de la inceput, spun doar asa: nu le-am gasit pe primul si pe ultimul. Fie sunt partide care inca nu au fost inregistrate (inca dureaza, nu s-a pronuntat tribunalul), fie sunt partide doar din vorbe. Or exista si din astea, cine stie.

Acum ziceti voi ce parere aveti despre aceste partide minuscule: despre denumiri, despre logica existentei lor … Mie mi se pare amuzant sa te mai uiti din cand in cand si la aceste partide de bucatarie (daca le-as numi de apartament le-as lauda). Hai, astept rcomentariile voastre, de preferat macar la fel de amuzante precum aceste partide minuscule.

One thought on “Partide minuscule de care (aproape) sigur nu ati auzit!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.