Sa invatam politica de la britanici

Sa invatam politica de la britanici brexit

Sa invatam politica de la britanici si sa ne uitam cum au abordat ei problema democratiei in cazul BREXIT. Mi se pare o lectie de democratie pe care au servit-o tuturor, de la care cu totii ar trebui sa invatam.

Sa o luam pas cu pas.

In primul si in primul rand, ei sunt SINGURII din UE care au facut un referendum de iesire. Nimeni nu a mai facut asa ceva in vreo alta tara. Nici macar Grecia cand era la un pas de faliment. Grecia se TEMEA ca va fi data afara din UE, insa nu-si dorea nicicum sa iasa de acolo. Mai sunt in UE tari nu foarte occidentale, sa le zicem eurosceptice, insa nimeni nu pune problema vreunui referendum. La noi nu cred ca se va face vreodata referendum pentru ROEXIT. Desi un vot masiv in favoarea UE ar fi un semnal bun, pozitiv. Si ar consolida increderea romanilor in europeni si a europenilor in tara noastra. Dar sunt prea naiv…

Bonus: referendumul a fost initiat de un nene care nu era la putere. Deci acolo, in UK, un politician care NU se afla la putere poate initia un referendum. Ganditi-va la Romania: cand anume a putut OPOZITIA sa initieze un referendum? Nu imi spuneti de referendumurile de demitere a lui Basescu, caci acolo a fost PUTEREA, nu opozitia. Presedintele era in opozitie fata de parlament, asta e altceva.

In al doilea rand, referendumul nu avea cvorum, nu avea prag de validare. Ceea ce inseamna ca opinia pe acest subiect se putea exprima DOAR la vot. Nu revin asupra ideii, inca sunt de parere ca BOICOTUL este anticonstitutional, ca acest cvorum e nedemocratic. N-o spun eu, ci o spune Comisia de la Venetia, iar de confirmat o confirma tarile care nu au asemenea praguri in legislatie.

In al treilea rand, dupa votul da in favoarea BREXIT, toti politicienii din UK, in frunte cu Regina, au inceput sa-si faca planuri pentru PUNEREA in aplicare a rezultatului acelui scrutin. Nu a zis nimeni, dar absolut nimeni, ca el e ministru ori premier si ca refuza sa inceapa negocierile pentru iesirea din UE.

Toti politicienii au spus ca este o greseala, dar ca respecta dorinta cetatenilor. Asta este ESENTA democratiei: respectarea dorintei cetatenilor. Poporul are intotdeauna dreptate.

Manipulat? Mintit? Tot popor suveran ramane.

Si la BREXIT s-a batut toba pe manipulare, pe influente straine, pe implicare ruseasca. Nicio dovada concreta, insa multi SUNT CONVINSI ca asa a fost. Multi englezi SUNT CONVINSI ca asa a fost, insa NIMENI nu a cerut vreodata nerespectarea votului.

Marea Britanie a iesit din UE, a avut ceva costuri, dar nu atat de mari pe cat estimau multi analisti europeni, asa ca viata merge mai departe. Si la ei, dar si in restul Uniunii Europene.

Romania are insa un parcurs democratic atipic. A avut 2 referendumuri unde aproape 90% dintre cetateni au votat DA, insa cele 2 referendumuri nu au trecut. A mai avut un alt referendum, unde cetatenii au hotarat ca parlamentul sa fie unicameral si sa aiba maximum 300 de parlamentari. Acest referendum a trecut, a fost validat, dar nu a fost niciodata pus in practica.

Acum, de data recenta, am mai votat la niste referendumuri, doar in Bucuresti, toate validate. Oare vor fi ele implementate vreodata?

In toate aceste cazuri, niste oameni au votat degeaba. Absolut degeaba.

Ca bonus, ultimele alegeri prezidentiale au fost anulate cand turul 2 deja incepuse in diaspora. Oamenii au votat din nou degeaba la turul 1 si unii oameni, cateva mii, au votat tot degeaba la turul 2.

Oamenii au fost mintiti, manipulati, rezultatul nu era cel corect. Cine a decis corectitudinea? Cine decide cat trebuie mintit in alegeri? Cine decide gradul acceptabil de manipulare?

Fara sa fi votat cu vreunul dintre finalisti, eu consider ca democratia romaneasca, asa cum o stiam noi, a murit definitiv prin aceasta anulare. Semnele erau de ceva timp, in multe alte situatii oamenii au votat degeaba. Actualii judecatori de la CCR au fost groparii democratiei. Nu calaii, ci groparii. Ei doar au finalizat un proces inceput de ceva timp.

Sa invatam politica de la britanici, asta imi doresc eu. Din pacate, pandemia ne-a aratat ca invatam democratie de la chinezi. Rezultatele se vad.

Da, democratia pe care o inteleg eu, pe care o accept eu, este cea in care poporul are intotdeauna dreptate. Este cea in care politicianul pune ORICAND in aplicare deciziile poporului, indiferent daca-i plac sau nu. Democratia pe care o inteleg eu are in prim-plan ALEGERILE, care sunt sfinte. Votul este sacru. Nu poate fi anulat din pix pentru niste SUSPICIUNI. Care suspiciuni oricum pentru unul ca mine sunt absurde. De votat au votat niste oameni, chiar daca ei cica ar fi fost mintiti si manipulati de forte straine.

Deci pana acum cetatenii Romaniei NU au fost mintiti si manipulati? Doar acum, in 2024, s-a intamplat asta? Ce bine ar fi sa fie asa!

Sa invatam politica de la britanici. Nu de la chinezi, nu de la israelieni, nu din America Latina. Da, noi acum am ajuns fix ca American Latina. Suntem un fel de Chile, unde trebuia mentinut la putere CU ORICE PRET un guvern pro-american. E mai multa democratie decat in Chile, insa doar momentan. Stati sa vedem ce urmeaza. Poate, totusi, avem noroc si dam jos actualii dictatori prin vot. Ca-n Chile. Si nu prin lovitura de Palat. Tot ca-n Chile (pentru cine nu stie: Pinochet a ajuns presedinte in urma unei lovituri de palat; fostul presedinte Allende a fost omorat; Pinochet a fost dat jos in urma unui referendum).

Sa invatam politica de la britanici. Ei au traditie in asa ceva. Se pricep. Mult mai bine decat al nostru CCR. Mult mai bine decat alde CTP ori Parvulescu. Zic, nu dau cu parul. Cat oi mai avea voie sa zic nu stiu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.