Ziaristi politicieni

Ziaristi politicieni

 

Exista o specie aparte de politicieni si anume cei ce provin din presa. Sunt din ce in ce mai multi si, sincer, imi displace profund ideea asta. Va explic mai jos de ce.

Intai si intai, precizez din start: fiecare om are DREPTUL de a intra in politica. Nu vreau INTERZICEREA a nimic. Eu vorbesc, insa, din punctul de vedere al alegatorului.

In al doilea rand, precizez din start: imi plac ziaristii echidistanti. Sunt ziaristi care-si asuma o pozitie, sunt si ei respectabili, dar ii prefer pe cei complet echidistanti. Critici mult pe cineva, dar il si lauzi cand merita. Moise Guran, de exemplu, era un critic frecvent al lui Ponta, dar pe partea fiscala l-a laudat.

Asadar, imi pare rau ca ne parasesc ziaristi echidistanti. Daca-i vorba de ziaristi buni, chiar e rau ca pleaca. Sunt inlocuiti de unii poate nu la fel de buni.

Mai spun ceva: ziaristii, de cele mai multe ori, nu au condus nimic. A modera o emisiune nu e totuna cu a CONDUCE ceva. Ok, Sorin Rosca Stanescu a condus un ziar, el stie sa CONDUCA (desi a fost senator, acolo nu era musai sa stie arta conducerii). Turcescu, insa, n-a condus nimic. Firea a condus foarte putin (si deloc bine se pare) Saptamana financiara. De ce zic Deloc bine? Simplu: saptamanalul cu pricina nu mai exista. Legat de Turcescu, ideea e simpla: daca el se implica in PMP doar pe partea de comunicare era OK. Ca PRIMAR, insa, am o problema…

In plus, este un fel de profitare de pe urma aparitiilor precedente. Ei au notorietate, tu i-ai legitimat uitandu-te la ei, iar apoi ei isi vand, uneori foarte ieftin, aceasta notorietate. Da, un fost jurnalist este un contracandidat incomod. STIE sa puna intrebari, are papagal (numita, oficial, carisma). Uitati-va la Turcescu: este incisiv si are tot timpul intrebarile pregatite.

Ca sa revin un pic la punctul anterior, zic asa: nu trebuie SA II INCURAJAM sa paraseasca toti breasla presei. Daca vor reusi jurnalistii implicati acum, va fi un semnal extrem de prost pentru presa: bai, descurca-te bine 2-3 ani la tv, ca apoi ajungi in politica. Nu, nu e deloc ok sa se intample asta.

Acum, nu neaparat ca-l apreciez eu, dar simt nevoia sa va zic diferentele dintre Pelican, Firea, Turcescu si Laura Chiriac.

Intai si intai, Pelican nu a intrat in politica din postura de ziarist. El s-a dus sa munceasca, 12 ani, la un minister greu, si chiar a fost apreciat acolo. Apoi, cu anii acestia in spate, a intrat in politica.

Pelican

Firea, pe de alta parte, are legaturi stranse cu politica: intai si intai, a fost purtatoarea de cuvant a guvernului Isarescu (aproape 1 an). Cumva, stie cum merg lucrurile p-acolo. Ulterior, s-a casatorit cu primarul de Voluntari, Pandele. N-ar trebui sa ne intereseze ce meserie are sotul? Ba da, in ambele sensuri: poate unii o vor vota pentru ca-l apreciaza pe Pandele (oricare ar fi motivele pentru care l-ar aprecia).

Turcescu incepuse bine ca jurnalist, era chiar independent, apoi a devenit partizan. Isi pierduse de ceva timp echidistanta. Era un jurnalist-avocat. Asa erau vremurile, toti jurnalistii au fost nevoiti, de context, sa-si aleaga o tabara. In anturajul lui Basescu era, deci cumva trecerea a fost fireasca.

Firea Turcescu

Laura Chiriac a avut, insa, trecerea cea mai brusca. Direct de la moderator la candidat. Beneficiaza din plin de notorietatea obtinuta ca moderator tv. Ea nu are sanse foarte mare, dar rolul sau e fundamental: poate aduce un scor bun ALDE in sectorul 1 si poate, prin voturile smulse, sa influenteze decisiv primarul acolo.

Acum sa va zic ultima chestie: pregatirea. Voi cand judecati un om nu il judecati si dupa pregatire? Sunt si jurnalisti care au terminat o facultate economica, insa multi sunt cu facultatea de jurnalism. Chiar va doriti sa va conduca absolventi de jurnalism? Nu stiu cum e-n provincie, dar FJSC-ul bucurestean are o imagine foarte proasta. Si daca ar fi facultate buna, va intreb sincer: ati vrea sa va conduca unul care in facultate invata cum sa scrie o stire, un comunicat de presa si cum sa faca o ancheta? Adica aia ar trebui sa faca un primar ori un parlamentar?

Sorin Rosca Stanescu

Nu zic, sunt ziaristi politicieni frecventabili. In comparatie cu alti politicieni, pot fi considerati optiuni bune. Ca idee, insa, eu as evita sa votez un ziarist. Ziaristul sa-si faca meseria, in mod onest, in presa, fie ea online, scrisa sau audio-vizuala. Salutari POLITICE TUTUROR!

ps: Articolul despre ziaristi politicieni este scris dintr-o camera a Pensiunii La Villa. Pe larg, despre pensiune, maine seara, pe EmilCalinescu.eu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.