Cum sa judeci alegerile din alta tara?

Cum sa judeci alegerile din alta tara

Incep direct, abrupt: cand judeci alegerile din alta tara, ar trebui sa ai in vedere cateva intrebari. Sunt 3 intrebari principale si alte cateva intrebari secundare. Atentie: este importanta inclusiv ORDINEA lor!

Cum sa judeci alegerile din alta tara? – Cat de importante sunt acele alegeri pentru tine?

Evident, aici intrebarea se bifurca in 2 intrebari distincte: cat de importante sunt PENTRU TARA TA, respectiv cat de importante sunt PENTRU TINE?

Caci tu poti avea afaceri intr-o anumita tara, dar tara in sine ar putea sa nu fie importanta, relevanta, pentru Romania.

Aici dau ca exemplu alegerile prezidentiale din SUA, care vor fi tot la anul, in 2024. Ele sunt FUNDAMENTALE pentru mersul intregii omeniri.

Daca pierde candidatul democrat (am dubii ca va fi Biden, dar nu as putea afirma cu certitudine ca va fi schimbat), atunci progresismul va suferi o grea infrangere. Daca Biden ori alt democrat va invinge, progresismul va apasa pedala de acceleratie: inseamna ca a fost confirmat din punct de vedere democratic.

Avand in vedere razboiul din Ucraina, alegerile din Polonia devin importante pentru intreaga Europa. La fel si cele din Bulgaria ori Republica Moldova. Si exemplele pot continua.

Cum sa judeci alegerile din alta tara? – Cu cine ai vota daca ai fi cetatean al acelei tari?

Indemn tot timpul la acest exercitiu de imaginatie. Iar rezultatele sunt surprinzatoare si pentru mine: multi progresisti fanatici mi-au marturisit ca n-ar fi putut s-o voteze pe Hillary in 2016. Alti conservatori mi-au marturisit ca nu ar fi votat cu Trump nici in 2016, nici in 2020.

In Europa raspunsurile sunt si mai interesante: un amic mi-a zis ca desi il displacea pe Berlusconi, ar fi votat cu partidul acestuia pentru ca pare cel mai de dreapta. In Franta multi au avut reticente in a-mi spune pe cine ar fi votat. In turul 2 cam toti mi-au marturisit c-ar fi votat cu Macron ori ar fi stat acasa, dar chiar si multi progresisti radicali imi marturisesc cu jumatate de gura ca nu este deloc un presedinte stralucit.

E drept, cand fac acest exercitiu de imaginatie, omit o parte esentiala: politica interna. Eu nu stiu ce oameni are acel partid ori acel candidat la functia suprema, nu stiu ce primari sunt pe acolo, nu stiu ce politica economica are. Optiunea mea este una ideologica, iar daca este sa judec economic, judec la nivel macro, scaderi ori cresteri de taxe. Si, ma rog, in pandemie am avut criteriul restrictiilor, unde cam toti liderii europeni, cu marea exceptie Suedie (Jos Palaria!) picau examenul.

Cum sa judeci alegerile din alta tara? – Care ar fi cel mai convenabil castigator pentru tara ta?

Aparent, aceasta intrebare si precedenta au acelasi raspuns. Doar ca uneori nu e deloc asa. Va dau 3 exemple, unul dintre ele fiind foarte controversat, asa ca-l las la urma.

Primul exemplu vine din SUA si mi-a fost dat in 2016. O amica mi-a spus ca ea tine cu Trump, ideologic vorbind e mai apropiata de el, doar ca politicienii nostri au fost mai apropiati de administratiile democrate. Pentru noi, pentru tara noastra, ar fi mai bine sa castige Hillary. Nu discut daca este adevarat sau nu, aceea-i o discutie ampla. O voi face, daca e cazul, separat.

Al doilea exemplu vine din Polonia. O alta amica imi spune cat de revoltata este pe situatia femeilor din Polonia care nu pot face avort. Sunt cazuri de femei care au fost lasate sa moara, caci medicii riscau puscaria daca faceau avort. Desi viata femeilor era pusa in pericol, legea ii impiedica pe medici sa faca avort. Cu toate acestea, aceeasi amica imi spune ca ar fi foarte rau daca actualul guvern ar pierde alegerile. Ar pierde alegerile un guvern rusofob, un guvern care a ajutat mult Ucraina, si ar castiga un guvern mult mai favorabil Rusiei. Un guvern de stanga, din care ar face parte si comunistii.

Ea a recunoscut ca nu poate spune cu cine ar vota daca ar trai acolo, dar ar admite ca poate ar vota tot cu actualul guvern. Posibil din COMODITATE: daca ECONOMIC tara o duce bine, parca nu-ti vine sa schimbi ceva, nu?

Ultimul exemplu, cel controversat, vine din Ucraina. E un paradox, stiu. In Ucraina, minoritatea romaneasca a avut cele mai multe drepturi sunt guvernarile pro-ruse. Sub Viktor Ianukovici. Asa ca nu era deloc gresit ca un conational de-al meu sa spuna ca si-ar dori ca tot acesta sa castige alegerile, gandindu-se strict la cetatenii romani de acolo. Ma rog, acolo e razboi acum, discutia este cumva absurda. Insa din 2004 pana-n 2014, pana la anexarea Crimeei, discutia avea sens.

Cum sa judeci alegerile din alta tara? – Cum sa NU o faci!

Exista modalitati absurde de a judeca niste alegeri, de la noi sau de peste tot. Dau cateva exemple:

  1. Nu-mi place de Berlusconi pentru ca sunt Interist. Milan ar fi avantajata.
  2. Nu-mi place Macron pentru ca are o nevasta mai batrana.
  3. Nu as vota cu Merkel pentru ca e urata, aproape barbat.
  4. Imi place cum arata Maia Sandu, o votez pentru infatisare si pentru cum se imbraca.
  5. Imi place de domnisoara premier a Finlandei pentru ce cool se imbraca, pentru ce muzica misto asculta si pentru ca e lesbiana.
  6. Nu-mi place Boris Johnson pentru ca are tot timpul parul ciufulit, este vesnic nearanjat.
  7. Il urasc pe Trump pentru ca are nevasta mult mai tanara; e clar ca e un porc misogin.

Ca sa rezum: Cum sa judeci alegerile din alta tara? Pai cu capul. Stiu ca par egoist, egocentric, dar asa ar trebui sa judecam. Eu asa o fac. Pun interesul MEU si al TARII MELE mai presus. Strict din perspectiva asta judec. Evident, fac si alegeri ideologice, ceea ce va indemn si pe voi.

One thought on “Cum sa judeci alegerile din alta tara?

  1. instapress.ro says:

    Concluzia: cand judeci alegerile din alta tara, ar trebui sa raspunzi la intrebarile: cat de importanta e acea tara pentru tine, pe cine ai vota si ce crezi ca ar duce la o solutie ce ne-ar fi avantajoasa pentru tara ta. Intrebarile sunt diferite, dar numai prin raspunsul la ele vei putea stabili un punct de vedere real si relevant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.