De ce este inca util UNPR

De ce este inca util UNPR

Scriam, nu demult, acest articol. P-atunci UNPR era pe cai mari, are (inca) o imagine buna si era curtat atat de PSD, cat si de PNL. In fond, guvernasera si alaturi de Basescu, deci de fostul PDL, intelegandu-se foarte bine.

Intre timp s-au intamplat lucruri grave pentru UNPR: partidul nu mai e la guvernare, Oprea este anchetat, are in carca si dezastrul din Colectiv, Piedone a demisionat si el (un pilon de baza al UNPR). Teoretic, partidul nu mai este deloc util nimanui.

Dragnea Oprea

Totusi, a fost din nou semnat un protocol care prevede liste comune cu PSD-ul pentru locale si parlamentare. Intrebarea este ce i-o fi apucat pe PSD-isti? Chiar era nevoie de UNPR?

Argumente pro UNPR

Raspunsul meu clar este ca da, UNPR este un partid util. Va dau in continuare cateva argumente in acest sens, multe dintre ele regasindu-se si-n articolul precedent:

Gabriel Oprea UNPR

  • Are in continuare o zestre considerabila de parlamentari. In actuala legislatura, voturile lor conteaza enorm. Pentru PSD vor conta, de exemplu, pentru mentinerea unui singur tur la locale.
  • Este, in continuare, un partid-aspirator extrem de util. Un important lider PNL, PMP ori ALDE nu s-ar putea inscrie usor in PSD, insa in UNPR e mai simplu. Atat acum, cat si-n viitoare legislatura, e important sa reusesti sa convingi oamenii celorlalte partide sa ti se alature.
  • Are o zestre importanta de alesi locali. Multi dintre ei sunt obtinuti si din fuziunea cu PPDD. In Bucuresti este Ontanu, insa are cativa primari importanti si-n provincie. Nu se stie daca acestia ar fi castigat candidand singuri, insa, ca sa dau doar exemplul sectorului 2, riscul ar fi fost ca acest post sa fie castigat d-un PNL-ist.
  • Este extrem de bine organizat in teritoriu. Ai nevoie de niste oameni disciplinati intr-o campanie electorala. Va mai amintiti marea adunare de pe stadion, de ziua lui Ponta? UNPR stransese aproape jumatate dintre participanti.
  • Un partid extrem de informat. Acele informatii trebuie folosite cumva, nu?
  • O alianta va da intotdeauna bine in ochii oamenilor. In politica se spune asa: a+b vor face impreuna un scor (aproape) intotdeauna mai mare decat daca cele 2 ar candida separat. Sa luam exemplul USL: niciodata partidele componente, in orice formula ar fi candidat, nu ar fi obtinut, cumulat, acel scor.
  • PSD pozeaza in partid consecvent, care-si respecta promisiunile. Valabil si pentru UNPR. Mingea este la PNL: voi v-ati certat unii cu altii (PNL-isti cu PDL-isti si acum va pupati, noi suntem macar consecventi cu pozitia noastra).
  • Castiga ceva puncte pe nationalism, Oprea are niste generali in spate care aduc niscaiva voturi. Generalii aia merg incolonati la vot, e bine sa-i ai de partea ta.

Electoratul decide. Nu zic ca PSD cu UNPR vor castiga alegerile, zic doar ca impreuna ele sunt mai puternice decat separat. Iar cota alocata UNPR nu este deloc una exagerata. In fond, in UNPR sunt multi oameni care s-au inscris acolo pe promisiunile obtinut de la PSD. Tot niste PSD-isti, ca sa zic asa.

Riscuri ale aliantei cu UNPR

In plus, hai s-o luam altfel: ce pierde PSD-ul? Imagine de partid corupt are oricum. Partid arogant oricum e. Iar intre Oprea si Dragnea, iertati-ma, dar am dubii ca Dragnea ar avea imaginea mai buna.

Pe scurt, pentru PSD, alianta cu UNPR are multe avantaje si cam zero riscuri. Poate doar ca renunta la niste posturi, dar e un pret care merita platit.

Concluzii

Alianta PSD – UNPR pare naturala, mult mai naturala decat marea fuziune a liberalilor. In plus, semnalul ca stanga e unita si dreapta-i dezbinata este iarasi in avantajul PSD. Nu zic mai multe, ca ma repet. Salutari POLITICE tuturor!

 

One thought on “De ce este inca util UNPR

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.