Alianta Dreapta Unita – 11 intrebari

Alianta Dreapta Unita

Alianta Dreapta Unita este Alianta dintre USR, PMP si Forta Dreptei. Nu este prima oara cand scriu despre aceasta constructie politica, insa pentru ca abia acum a fost ea oficializata imi permit sa pun, sa sistematizez, 10 intrebari. Nu chiar retorice, insa-s convins ca nimeni nu este capabil sa imi raspunda la ele.

Intrebarile nu sunt nicidecum absurde, chiar daca recunosc din start ca nu-s fan al aliantei. Nu o voi vota in nicio circumstanta politica. Insa pot fi obiectiv, punand cateva intrebari. Asadar:

Care este ideologia Aliantei Dreapta Unita: progresista sau conservatoare?

Stiti de ce a fost silita Elena Lasconi sa se retraga de pe lista USR de europarlamentare? Va spun eu: pentru ca a declarat ca ar fi votat la Referendumul CpF. Ceea ce au facut multi lideri PMP si FD. Cu Orban si Tomac in frunte. Altfel spus, ceea ce ei au voie sa fi facut ea n-a avut voie.

Consecventa?

In ce partid european vor merge europarlamentarii de pe lista Aliantei Dreapta Unita?

Nu stiu daca Forta Dreptei este afiliata vreunei familii europene, insa oamenii sai sunt apropiati de PPE. Ce stiu sigur insa este APARTENENTA partidului infiintat de Basescu, PMP, la acelasi Partid Popular European.

Despre USR stiam ca sunt la ALDE/Renew, care sunt liberal-progresisti. Intrebarea este deci legitima: in ce familie europeana vor merge europarlamentarii rezultati? Vor merge in MAI MULTE familii?

Da, Chris Terhes nu a mers la socialisti, desi a fost pe lista PSD. Insa nu stiu cati dintre voi stiti, insa fix din acest motiv PSD nu a primit sustinere de la socialistii europeni. Au cam fost marginalizati.

Oare ce vor patii usr-istii intr-o situatie asemanatoare?

Pe cate locuri mizeaza Alianta Dreapta Unita?

Conform stirii de pe G4media, ordinea pe lista Aliantei Dreapta Unita ar fi urmatoarea:

  1. Dan Barna (USR)
  2. Vlad Vasile Voiculescu (USR)
  3. Eugen Tomac (PMP)
  4. Vlad Botos (USR)
  5. Cristina Pruna (USR)
  6. Violeta Alexandru (Forta Dreptei)
  7. Radu Mihail (USR)
  8. Corina Atanasiu (USR)

Conform rezultatelor din 2019, Pro-Romania si PMP au obtinut  2 mandate, cu 6.44%, respectiv 5.76%. De altfel, si UDMR, cu 5.26%, tot cu 2 mandate s-a ales.

Nu stiu exact care va fi procentul unui mandat, depinde un pic si de redistribuire, insa daca impartim 100 (100% voturi) la 32 de mandate, rezulta un procent de 3.125.

Cei de la Alianta Dreapta Unita mizeaza pe 6 locuri eligibile. Pentru a avea 6 locuri, calculul meu arata ca alianta ar trebui sa obtina 18.75%. Ma rog, ceva in jurul acestui procent. Este posibil sa ia 6 locuri si cu 17%. Ma rog, ideea e ca procentul va fi undeva pe acolo.

Intrebarea mea este ce sondaje stiu usr-istii si nu stim noi? Eu nu am mai vazut de mult timp vreun sondaj care sa dea USR, cu sau fara alianta, cu ceva mai mult de 15%.

E drept, PMP are 3-4%, dar matematica electorala este diferita. Oare toti fanii PMP vor vota alianta? Oare toti fanii actuali ai USR vor vota alianta cu PMP si FD? Eu as zice mai degraba ca nu.

Alianta Dreapta Unita mai are principii legate de traseism, criterii de intrare in partid?

Caci criteriile care candva erau baza USR-ului nu au fost niciodata criterii pentru PMP ori FD. Au creionat macar cele 3 partide niste criterii, macar minimale, pentru a fi pe lista comuna a aliantei?

Stiu oare cei de la Alianta Dreapta Unita ca o alianta are prag marit?

Pragul acestei aliante ajunge la 9% in cazul alegerilor europene, caci este alianta de 3 partide. Scade la 8% la locale, dar deja stim ca Alianta precedenta, dintre USR si PLUS, a avut probleme din cauza pragului, nereusind sa intre in multe consilii judetene. Oare usr-istii n-au invatat nimic din experienta politica precedenta? Sau se bazeaza ca PMP si FD vor rezolva problema votului aproape inexistent in rural pentru USR?

Alianta Dreapta Unita are lider?

Este o alianta formata din 3 lideri, dar care este liderul INFORMAL al aliantei? Sunt multe proverbe romaneste: 2 sabii nu incap in aceeasi teaca, copilul cu 2 moase si exemplele pot continua.

Chiar daca LA INCEPUT alianta poate functiona asa, ea trebuie sa aiba, macar informal, un lider. Si, as zice eu, un candidat la prezidentiale. Care este acela?

Care este dusmanul Aliantei Dreapta Unita?

Nu va grabiti sa sariti cu raspunsul, caci s-ar putea sa o dati in bara. Rau de tot. Trageti aer in piept si ganditi-va foarte bine.

Poate Alianta Dreapta Unita sa castige alegerile parlamentare cu peste 50%? Nici macar un 45%, care sa-i permita sa guverneze DOAR cu UDMR. Si atunci?

Atunci, va spun eu: ei viseaza la refacerea coalitiei PNL-USR-UDMR, cea atat de instabila si plina de scandaluri.

Deci, desi vor spune ca dusmanul de moarte este alianta PNL-PSD si vor ataca guvernul, ceea ce e firesc, un partid de opozitie ataca guvernul in functie, ei nu vor putea spune niciodata ca PNL este dusmanul de moarte. Daca ar spune asta, s-ar compromite ulterior cand ar intra la guvernare alaturi de dusman.

Iar daca PNL nu e dusmanul, care e discursul? Tu vrei sa te culci cu PNL, pe care-l acuzi ca se culca cu PSD in loc sa se culce cu tine? Nu e cam dubios discursul?

Da, o intelegere cu extremistii de la AUR este exclusa din start. Ma rog, exclusa la putere, caci conlucrarea in opozitie este absolut necesara.

De ce intreb de dusman? Pentru ca de obicei alianteie se fac fie in jurul unui lider puternic (nu e cazul), fie IMPOTRIVA unui dusman puternic. Eu intreb care-i acela, caci nici pe acela nu-l vad.

Alianta Dreapta Unita in ce relatii va fi cu REPER?

Intr-un scenariu SF, dar util din punct de vedere „didactic”, REPER ar intra in parlament. Cum vor conlucra USR-istii cu fostii colegi de alianta, care au tradat? Cum vor conclura cu ei la Bruxelles, presupunand, iarasi prin absurd, ca vor intra si unii, si altii?

Alianta Dreapta Unita il va sili pe Vlad Vasile Voiculescu sa se retraga de pe lista?

Stiti voi: repere de moralitate, fara penali in functii publice si alte alea. Pana una-alta, sus-numitul este anchetat penal de catre DNA. Ei, USR-istii, spuneau ca cei anchetati penal ar trebui sa se retraga din toate functiile politice pana li se clarifica situatia. La ei se vor aplica astfel de criterii?

Daca da, Vlad Voiculescu si Clotilde Armand vor fi candidati?

Alianta Dreapta Unita il va sustine pe Nicusor Dan la Primaria Capitalei?

Daca da, ii va impune sa se inscrie in vreunul dintre partide? Sau il va sustine in continuare in calitatea sa de independent?

Alianta Dreapta Unita va face intelegeri la nivel local cu PSD, PNL ori chiar AUR?

Daca da, cum vor fi ele explicate alegatorilor? Ca sa nu mai spun ca si in acest moment unul sau doua partide din alianta sunt in diverse intelegeri locale. In unele localitati, PMP este la putere, iar USR in opozitie. Oare se va schimba ceva?

Mai aveti si alte intrebari legate de Alianta Dreapta Unita? Daca da, le astept in sectiunea de comentarii.

One thought on “Alianta Dreapta Unita – 11 intrebari

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.