Se contureaza Alianta USR – PMP – Forta Dreptei si spun din start, din capul locului: este o idee proasta, este gresita din absolut toate punctele de vedere. Putinele avantaje pe care aceasta le-ar avea pales in dauna dezavantajelor majore. Le enumar pe rand:
Alianta USR – PMP – Forta Dreptei ar avea prag electoral marit!
USR a mai concurat la locale intr-o alianta, cu PLUS la acea vreme, din acest motiv a ratat intrarea in cateva consilii judetene. Pentru cine nu stie legea electorala romaneasca, pentru o alianta politica de 2 partide, pragul electoral creste la 7% la alegerile locale si la 8% la cele parlamentare. Pragul creste in continuare cu inca 1% pentru fiecare alt partid din alianta, pana la un maximum de 10%.
Ce-i drept, nu stiu daca la europarlamentare pragul este ca la parlamentare, dar chiar si excluzand acele alegeri, Alianta USR – PMP – Forta Dreptei ar avea un prag de 8% la locale (ca-s 3 partide) si 9% la parlamentare.
Alianta USR – PMP – Forta Dreptei NU are un lider in jurul caruia sa se construiasca!
O alianta construita in jurul unui lider ARE SENS. Liderul X coalizeaza mai multe partide pentru ca acestea il apreciaza. Acestea insemnand atat partidele in sine, cat si publicul lor, votantii lor.
Momentan, cea mai mare problema de leadership o are PRINCIPALUL partid din aceasta alianta si anume USR-ul. Celelalte 2 partide sunt de lider, chiar daca unul dintre lideri este tras pe linie moarta. Este un FOST partid de lider, care nu-si mai gaseste locul dupa disparitia politica, momentan doar partiala, a liderului.
Alianta USR – PMP – Forta Dreptei NU are o ideologie comuna!
USR sunt progresisti, chiar daca se declara centru-dreapta moderni, in timp ce PMP voia culoarul crestin-democrat, usor conservator, un fel de varianta moderata a AUR. Partidul lui Orban nu pare a avea o ideologie clara, insa pare mai apropiat de PMP, parca ar fi conservator. Desi nici el nu stie ce este.
Oricum, alianta este facuta intre partide cu ideologii radical diferite: un partid din PPE, unul din Renew si unul format din FOSTI membri PPE. Aliati la guvernare sa zicem ca ar fi de inteles, dar alianta PRE-ELECTORALA? Cum? De ce?
Alianta USR – PMP – Forta Dreptei nu este construita nici macar impotriva unui dusman comun cert!
Aliantele politice de succes de la noi, CDR, Alianta DA si USL, aveau un dusman comun bine-determinat: CDR era impotriva lui Iliescu, Alianta DA era impotriva lui Nastase, iar USL era impotriva lui Basescu. Care este dusmanul acestei aliante? Persoana, nu un dusman vag definit tip „monstruoasa coalitie” PSD-PNL.
Evident, nu exista asa ceva. Deci alianta va fi greu de explicat sustinatorilor proprii. Mai ales ca …
Alianta USR – PMP – Forta Dreptei este formata din 3 partide cu trecut politic zbuciumat!
USR a izgonit intai PMP-ul din alianta locala de la Bucuresti. Nu au vrut sa cedeze prea multe fotolii de consilier probabil. Cert este ca SUSTINATORII PMP au fost suparati pe USR.
Tot USR a pus conditie de intrare la guvernare: vrem in guvern cu PNL, dar sa nu fie Orban premier. Oare cum poate Orban, ca om, sa negocieze cu un partid care i-a semnat condamnarea la izolare politica? Si cum poate el sa explice asta electoratului? A trecut peste, nu are resentimente? Cine-l va crede?
Alianta USR – PMP – Forta Dreptei este o alianta intre un partid anti-sistem si doua partide aproape anacronice!
USR-ul se lauda cu o altfel de politica, se lauda cu politicieni tineri, care pana la intrarea in USR nu au mai facut politica. Cum se impaca brandul USR cu Forta Dreptei, format exclusiv din transfugi, din oameni fugiti din PNL? PMP la fel, partidul basistilor fanatici. Ultimele 2 sunt pline de traseisti, de politicieni batrani, de figuri vechi, de multe dintre ele electoratul fiind satul.
Cum ar putea ele 3, impreuna, sa fie credibile?
Alianta USR – PMP – Forta Dreptei se va forma ca sa-i faca in ciuda lui Ciolos!
Pe vremuri, in special prin anii 80, dar si ulterior, prin anii 90 si 2000, Steaua si Dinamo aveau un mod aparte de a transfera jucatori: Steaua lua jucatorul X doar ca acesta sa nu ajunga la Dinamo. Avea deja 2 fundasi dreapta, dar il lua si pe al treilea ca sa nu aiba si Dinamo fundas dreapta. Evident si invers.
Fix asa se va forma aceasta alianta: REPER a negociat si cu PMP, si cu Forta Dreptei. Mai ales cu orbanistii, dupa cate se zvoneste. Probabil USR a oferit mai mult, dar nu cumva a oferit PREA MULT?
Nu cumva Ciolos, ramas singur, ar putea exploata fix asta, faptul ca sunt curati ca lacrima, ca nu se aliaza cu nimeni si ca sunt mai putin compromisi decat USR?
Alianta USR – PMP – Forta Dreptei pare o alianta a disperarii!
Deseori, niste partide se aliaza pentru a da un semnal de putere, ca se aduna. Pentru a transmite alegatorilor ca votul pentru ei nu este unul irosit.
PSD si PNL, de pilda, nu se aliasera pentru ca erau disperate, pentru ca n-ar fi intrat separat in Parlament, ci pentru ca voiau sa scape tara de Basescu. La fel si CDR in 92 si 96. In 2000, cand PNTCD a strans cu greu 2-3-4 partidulete, CDR 2000 a parut o alianta a disperarii, nicidecum una bine-intentionata. Rezultatul s-a vazut la vot.
Personal, nu voi vota Alianta USR – PMP – Forta Dreptei. Oricum nu as fi votat nici unul dintre partidele componente. Nu sunt deloc publicul tinta. Deloc-deloc. Chiar m-as bucura ca aceste partide, separat sau impreuna, sa nu intre in Parlament. Insa pot analiza obiectiv o situatie, o posibila alianta. Din pacate, in acest caz argumentele logice, rationale, nu prea exista. PMP sta bine in teritoriu, are ceva alesi locali, mai multi decat USR, Forta democrata are ceva parlamentari, iar USR si PMP vin si cu o zestre de europarlamentari. Insa cu ce costuri? Sunt toti acesti politicieni compatibili? Am dubii. Drept urmare, motivatiile din spatele aliantei trebuie gasite prin ceea ce unii numesc „teorii conspirationiste”. Desi, dupa mine, statul paralel nu mai este de mult timp o conspiratie. Pentru orice om rational este o realitate.
Asa ca inchei intrebandu-ma ce li s-o fi promis liderilor care vor sa compuna Alianta USR – PMP – Forta Dreptei?
3 thoughts on “Alianta USR – PMP – Forta Dreptei este o idee proasta din toate punctele de vedere!”