Ciolos sparge UDMR-ul este cel mai nou si mai aiuristic scenariu pe care l-am auzit. Evident ca nu va pot spune CINE MI L-a soptit, insa din ce in ce mai des am impresia ca sursele mele sunt mai bune ca ale multor ziaristi. Evident, de multe ori o dau in bara. Marea mea problema este, evident, faptul ca nu prea am cum sa verific informatiile. Am surse bune, dar cam de fiecare e una singura.
Nu vreau, insa, sa ma laud cu informatiile mele. Vreau doar sa aplic aceeasi logica pe care o aplic la filme: vreau sa vad cat de credibil este acest scenariu, asa cum incerc sa-mi imaginez cat de credibil, de realist, este un film.
In mod cu totul socant, scenariul conform caruia Ciolos sparge UDMR-ul nu este DELOC SF, deloc improbabil. Asta vreau sa demonstrez in randurile urmatoare, fara a putea afirma cu certitudine ca el se va si concretiza. Exista posibilitatea ca scenariul sa fie doar unul de lucru, unul care se incearca, dar din N motive nu reuseste.
Asadar, hai s-o luam cu sfarsitul, sa presupunem ca Ciolos sparge UDMR-ul. Ce inseamna asta? Ce ar explica acest lucru? Pai, in mod paradoxal, ar explica nu mai tin de 3 lucruri, urmand a rezolva alte 2 probleme. Asadar:
- Ar explica plecarea brusca a lui Ciolos din USR. Ar explica de ce a aparut partidul REPER. Eu am incercat sa explic asta intr-un articol, pe care va invit sa-l citit. Ce scriu aici nu contrazice nimic din ce am scris acolo. Este doar o … completare!
- Ar explicarea propunerea ciudata a USR-ului pentru CCR: Peter Eckstein-Kovacs. Inca de atunci am ridicat sprancenele si am inceput sa gasesc o explicatie. Este clar, evident, ca USR-istii stiau din start ca nu au nicio sansa. Insa propunerile nu erau deloc intamplatoare. Danilet merita o discutie distincta, pe care nu o voi face aici, insa Peter Eckstein-Kovacs ridica enorm de multe semne de intrebare. Era un semnal politic dat atat alegatorilor, deopotriva romani si maghiari, cat si unor oameni de bine, din spate. Acum, de ce propunerea a venit de la USR si ce legatura are asta cu Ciolos nu am de unde sa stiu. Adica e clar ca Ciolos nu putea propune, insa intrebarea care se pune este alta: ciolosistii din USR au reusit sa-si impuna punctul de vedere in acel partid? Asta inseamna ca ei, la a doua ori a treia strigare, vor pleca la REPER?
- Ar explica pozitiile dure adoptate de PNL si Iohannis vizavi de UDMR. Nici PNL, nici Iohannis nu isi permit sa lase sustinerea guvernului doar in seama PSD.
- Ar slabi, dintr-un foc, nu unul, nu doua, ci trei partide, TOATE din opozitie, caci REPER ar urma sa primeasca parlamentari de la USR, de la UDMR, dar si cativa fosti PNL-isti care acum sunt in Forta Democrata (a lui Ludovic Orban). E greu sa primesti orbanisti in PNL, e greu pentru un USR-ist sa plece la PNL, asa ca Ciolos rezolva din start ambele probleme.
- In plus, divizeaza si mai mult opozitia. Imaginati-va o opozitie formata din AUR, USR si UDMR (ce mai ramane din acest partid). Un deliciu pentru putere (dar si pentru opinia publica).
Sa revenim la UDMR. Sa va spun care-s problemele acestui partid (in numar de 5):
- UDMR depinde, in multe privinte, de Budapesta. Unii parlamentari ori fosti parlamentari UDMR sunt foarte apropiati de Viktor Orban. Asa ca le e greu sa iasa din cuvantul Budapestei. Le e greu sa-l contrazica pe Orban.
- Doar ca UDMR depinde si de Bucuresti. Ani de zile partidele politice romanesti AU AJUTAT acest partid sa intre in parlament. Legea electorala in vigoare este cel mai bun exemplu: conform acesteia, pe langa pragul electoral de 5% mai exista un prag electoral alternativ de 20% in minimum 4 judete. In mod evident legea a fost data cu dedicatie pentru UDMR.
- Prezenta UDMR la guvernare a fost ani de zile bine vazuta in Europa si in SUA. Era o dovada de democratie. Eram dati ca exemplu. Mai nou, de cand Orban este oaia neagra a Uniunii Europene, prezenta UDMR la guvernare este vazuta ca un punct nevralgic al Romaniei. Se dau semnale tot mai dese ca UDMR ar trebui aruncat peste bord.
- Problema UDMR este ca nu s-a adresat niciodata romanilor. Foarte putini romani au votat UDMR (ma rog, conform statisticilor acestia au fost multi, mai ales la europenele din 2019, dar acele statistici nu-s atat de credibile pe cat ar trebui) pentru ca pur si simplu UDMR nu li se adresa. Asa ca UDMR depinde si de electoratul maghiar. Care electorat maghiar, ati ghicit, consuma foarte multa presa maghiara pro-Orban. Deci a-l contrazice pe Viktor Orban ar fi o miscare gresita si din punct de vedere electoral.
- De-a lungul timpului, s-a spus ca-n serviciile secrete romanesti sunt 2 mari tabere: cei pro-occidentali (Pro-Bruxelles si Pro-Washington, aici fiecare este pro ceva, dar cumva ei se inteleg, au in majoritatea cazurilor interese comune) si cei nationalisti (gratulati drept putinisti, desi in majoritatea cazurilor chiar NU este adevarat; ma rog, din anumite puncte de vedere, Moscovei i-a convenit, caci scopul Rusiei era intai si intai dezbinarea). Primii au fost cei care au ajutat UDMR-ul; ceilalti au tot asteptat la cotitura si au tot incercat sa-i faulteze pe politicienii maghiari. Acum, daca li se da ordin (si se pare ca li s-ar fi dat deja), si unii, si altii vor pune umarul la scoaterea UDMR-ului atat de la guvernare, cat si din Parlament.
Revenim la scenariul initial: Ciolos sparge UDMR-ul! Sa va reamintesc faptul ca Dacian Ciolos a fost membru PUNR si Vatra Romaneasca la inceputul anilor 90? Ulterior el a ajuns un important om la Bruxelles, intai comisar, apoi europarlamentar (sef al unui grup politic important). Concluziile le trageti singuri.
Eu doar mai spun ce ar cauta Ciolos:
- Cetateni maghiari cu viziuni progresiste, care sa se opuna conservatorismului UDMR. Ar urma sa fie SI un duel ideologic, unde UDMR ar castiga in mediul rural din secuime, in timp ce REPER ar urma sa castige urbanul scolit.
- Cetatenii maghiari dornici de justitie. Peter Eckstein-Kovacs ar putea ajunge, zic unii, chiar ministru.
- Cetatenii maghiari din familii mixte, caci cum altcumva ai putea atrage atat voturile romanilor, cat si pe cele ale maghiarilor? Din Cluj, de pilda.
Nu stiu, deci, daca Ciolos sparge UDMR-ul sau nu, dar stiu ca scenariul acesta nu este deloc, dar deloc SF. Si sa stiti ca nu este prima oara cand il aud. Este doar prima oara cand aud un nume de politician si de partid care ar face aceasta „treaba murdara”. Poate or fi vrut SI cu USR si nu s-a putut, cine stie. Si, apropo, ca fapt divers: nu vi se pare ca Laura Codruta KOVESI este un nume cu ceva rezonanta MAGHIARA?
ps: Ciolos sparge UDMR-ul, spus altfel, din Catavencii. NU se pronunta numele lui, dar spargerea UDMR nu pare deloc utopica.
3 thoughts on “Scenariu SF in politica romaneasca: Ciolos sparge UDMR-ul!”