Atentie: vine anul electoral 2019!

Probabil daca as fi acum student la sociologie, stiinte politice ori comunicare, mi-as face licenta pe ciclul electoral 2018-2020. Pentru cine nu stie, dizertatia mea a fost facuta pe ciclul electoral 2007-2009, ciclu care s-a incheiat cu alegerile prezidentiale (cele castigate la limita de catre Basescu). Acest nou ciclu electoral este atipic, el a inceput cu referendumul CpF, cel boicotat cu succes (chiar daca raman la parerea ca boicotul nu este un lucru deloc de incurajat intr-o democratie), va continua cu alegerile europene si prezidentiale din 2019, vor urma apoi alegerile locale din 2020 (va rog sa cititi douazeci douazeci) si se va incheia cu alegerile parlamentare din acelasi an. In continuare voi vorbi despre anul electoral 2019.

Primul test electoral: alegerile europene (care vor avea loc pe data de 26 mai 2019). Desi, in sine, sunt irelevante pentru multi, ele sunt mai importante ca alte scrutinuri electorale europene. Motivele-s diverse:

  1. Avem o puzderie de partide mici, aflate in fata primului test electoral. Fiecare partid are specificul sau, are liderul sau, are obiectivele sale, insa pentru fiecare testul este important. Enumar cele mai cunoscute partide noi: Pro-Romania al lui Ponta, PLUS al lui Ciolos (ambele creditate de institutele de sondare PESTE pragul electoral), UNPR cel revenit ca partid de sine statator si Dreapta Liberala condus/a de Viorel Catarama. Nu se stie daca TOATE acestea vor candida separat sau daca PANA la alegerile europene unul sau mai multe isi vor gasi vreo remorca: PLUS negociaza intens cu USR, Dreapta liberala se spune ca ar negocia cu PMP, iar UNPR, desi anunta ca va avea liste proprii, face ochi dulci lui ALDE.
  2. Desi configuratia parlamentului intern ramane neschimbata, ea va fi influentata de rezultatul de la europarlamentare. Un partid nou tip Pro-Romania, daca va fi validat electoral de catre cetateni, ar putea deveni interesant pentru multi parlamentari PSD, ALDE ori chiar PNL. Invers, un ALDE puternic si un PNL mult slabit ar putea genera un nou exod dinspre PNL spre ALDE. O invalidare electorala a PMP-ului ar putea duce la disparitia acestui partid ori, dimpotriva, validarea acestuia ar putea insemna revigorarea acestuia. O posibila alianta de succes cu Viorel Catarama, un personaj cu un trecut EXTREM de dubios, l-ar putea face pe acesta un candidat prezidential interesant. Nu castigator, asta sigur nu, dar unul care sa conteze. Totodata, daca voturile cumulate ale PSD si ale ALDE ar fi mult sub 40%, cum isi doresc multi, sansele opozitiei sa guverneze ar creste.
  3. Partidele romanesti sunt schimbatoare si in ceea ce priveste apartenenta la familiile europene. PNL-ul are cele mai multe tradari, pe langa trecerea de la ALDE la Populari mai trebuie luata in considerare si jumatatea PDL-ista, care a tradat Partidul Socialist European pentru aceiasi populari. Momentan, fara afiliere sunt USR, PLUS, Pro-Romania, UNPR si Dreapta Liberala. Dintre ele, doar USR este 90% sigur de intrarea in Parlamentul European, caz in care se va pune serios intrebarea in ce familie europeana sa intre. Momentan ar fi doua optiuni: ALDE, unde deja este un partid romanesc, ALDE romanesc, total incompatibil din aproape toate punctele de vedere cu USR-ul, si Verzii Europeni. Daca ALDE de la noi e zburat din ALDE european, unde se va duce? Nici PSD-ul nu ar fi atat de sigur de locul in randul socialistilor europeni, desi la Bruxelles parlamentarii social-democrati din Romania voteaza cuminti toate proiectele propuse de colegii lor europeni.
  4. Scorul de la europarlamentare va influenta in mod decisiv candidatii la prezidentiale. Va avea USR candidat propriu? Va avea PLUS candidat propriu? Va avea Pro-Romania candidat propriu? Dar PMP? PNL va merge in continuare pe mana lui Iohannis? Scorul de la europene va fi cel mai bun sondaj de opinie.
  5. Nu in ultimul rand, scorul de la europene, coroborat cu rezultatul prezidentialelor, va fi hotarator pentru numirea noului comisar european din partea Romaniei. Acesta va fi ales la sfarsitul anului electoral 2019, numele acestuia depinzand de 3 lucruri: rezultatul per total, din toate tarile, al alegerilor europene, rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania si coloratura politica a guvernului de la Bucuresti. Daca ramane actualul guvern, PSD si ALDE, comisarul va fi din aceasta zona. Daca vine opozitia, comisarul va fi de acolo, numele acestuia depinzand de negocierile dintre partide. Momentan, am auzit 5 nume de posibili comisari: Corina Cretu isi doreste sa ramana comisar, insa se intelege destul de prost cu ACTUALA conducere PSD, chiar daca este FOARTE BINE vazuta la Bruxelles, Ciolos isi doreste sa revina in functia de comisar (pentru agricultura, cel mai probabil), Basescu, zic unii, si-ar dori si el aceasta functie, liberalul fost PMP Siegfried Muresan tinteste si el aceasta pozitie, in timp ce ultimul pe lista, cel putin din ce am auzit eu, ar fi Tudorel Toader, chiar daca imaginea sa la Bruxelles nu este deloc buna. Daca ma intrebati pe mine, ca feeling, cred ca nu va fi niciunul dintre acestia.
  6. Ramane de vazut in ce masura unul sau mai multe partide nationaliste vor face scoruri demne de mentionat. Chiar asa, ce-o mai face Funar? Ce-o mai face Alianta BINE, cea dintre Noua Dreapta, PRM si PRU (cu sau fara Marian Munteanu)? Un scor demn de mentionat, in situatia data, ar fi chiar si un 4%. Daca vreunul dintre ele ar si INTRA in Parlament, lucrurile s-ar schimba.
  7. Nu in ultimul rand, eu zic sa fim atenti si CE oameni vor trimite partidele in Parlamentul European. Ganditi-va ca Viorica Dancila a fost ani de zile europarlamentar, fara sa avem habar ca ea ne reprezinta. Eu mi-as dori sa fim foarte atenti cine e pe lista si nu doar pe primele 2-3 locuri, caci exista posibilitatea ca seful de partid sa se puna primul, sa stea 1 an europarlamentar, iar apoi sa vrea sa revina in tara. Ma gandesc la unul ca Ponta, care ar putea merge la sigur: se duce europarlamentar, apoi DACA INTRA SI IN PARLAMENTUL NATIONAL, il trimite pe urmatorul ca europarlamentar.

Despre alegerile prezidentiale din 2019 putem discuta pe larg abia dupa europene, fix din motivele enuntate mai sus (in special punctul 4).

Nu inteleg de ce alte subiecte sunt discutate pana la saturatie, in timp ce ACEST subiect, anul electoral 2019, un an important, fundamental pentru viitorul politic apropiat, este ignorat.

Voi ce parere aveti despre anul electoral 2019? Cine intra in Parlamentul European si cine se va desfiinta dupa aceste alegeri? Si, mai ales, se va schimba guvernul in urma rezultatului acestor alegeri? Astept sa-mi spuneti asta in comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.