V-ati intrebat vreodata cum creste euroscepticismul in Romania? De ce oamenii sunt nemultumiti de apartenenta la UE atat timp cat indicatorii economici arata din ce in ce mai bine? Putin, propaganda anti UE, fake news-urile, conspiratiile si alte asemenea explicatii nu tin. Adica nu neg ca exista multi conspirationisti printre eurosceptici, doar ca nu ei sunt cauza. Ei sunt un efect.
Sa revin la intrebarea din titlu: Cum creste euroscepticismul in Romania? Pai cam ca peste tot, singura diferenta majora fiind ca la noi are de unde sa creasca. Am fost ani de zile cei mai euro-optimisti cetateni ai UE, eram mult peste media europeana, fara sa fie clar de ce. Momentan as putea spune ca redevenim normali.
Ce legatura are comasarea cu toata povestea asta? Pai simplu: alegerile locale FURA PRIM-PLANUL, devin subiectul principal, drept urmare problemele europene nu se discuta. Se ascund sub pres.
In loc sa discutam despre problema migratiei, despre problema europeana a energiei, despre aberantele politici verzi, in loc sa-i intrebam pe europarlamentari ce au votat in Parlamentul European si de ce, noi ii intrebam tot de alegerile locale. Apare Mihai Tudose la tv si vorbeste tot despre Firea, Nicusor, Piedone si cine stie ce alti candidati la locale.
Nu ca as avea pretentii de la unul ca Tudose, nu ca in el mi-as pune baza. Insa de la Ciolos poate ar trebui sa avem pretentii. Ori de la Victor Negrescu (PSD) ori Siegfried Muresan (PNL). Poate chiar si de la Chris Terhes (AUR). Vorbesc, dupa cum vedeti, despre europarlamentari IN FUNCTIE, care sunt in continuare candidati, care cer cetatenilor un nou mandat la Bruxelles.
Cetatenii Romaniei NU STIU ce se voteaza la Bruxelles si cum. Nu stiu institutiile europene, ce voteaza Parlamentul, ce decide Comisia Europeana, ce mai poate face Parlamentul Romaniei in cazul unei reglementari europene si alte asemenea. Alegerile europarlamentare ar fi fost un bun prilej de educare a cetatenilor Romaniei, de informare.
Pentru ca nu primesc asa ceva, cetatenii Romaniei au impresia ca deciziile se iau la Bruxelles in spatele usilor inchise, ca nu exista transparenta si ca la Bruxelles sunt niste oameni rai.
Unii au impresia ca euroscepticismul nu ia avant, ca discutiile despre deciziile de la Bruxelles ar creste (prea) mult partidele eurosceptice, ca le-ar radicaliza si ca Doamne-Fereste am putea ajunge sa discutam despre RoExit!
De fapt, comasarea aceasta este fix ascunderea gunoiului sub pres. El exista, dar nu se vede. Daca nu se vede, nu ne afecteaza.
Cred ca v-am mai spus: conspiratiile apar atunci cand varianta oficiala nu este crezuta ori cand ea nu exista. Cand autoritatile nu au fost capabile sa dea un raspuns clar, coerent, logic, in privinta unei situatii, atunci este clar ca oamenii cauta explicatii alternative.
Eu sunt atat de dubios, cu sau fara ghilimele, incat sustin ca ar trebui sa discutam clar si rational despre RoExit. Nu il sustin, mi s-ar parea o mare eroare, cred ca suntem prea saraci sa ne permitem acest lux, pe care snobii de britanici si-l permit (DOAR ei, nimeni altcineva), dar SUNT CONVINS ca trebuie sa-l discutam.
Si sunt la fel de convins ca un eventual referendum ar face bine. Si nu, victoria nu trebuie obtinuta la masa verde, ca-n cazul Referendumului CpF, ci PE TEREN! Asadar, FARA BOICOT si alte chestiuni contrare spiritului democratiei.
Nu in ultimul rand, discutia pe care ar trebui s-o avem la nivel de societate o putem avea individual. Decat sa excludeti din start din cercul vostru de prieteni oamenii care ar vrea RoExit, mai bine v-ati apuca sa le explicati rational problema. Sa-i faceti sa inteleaga cum sta treaba.
Momentan, simpatizantii ROexit-ului par niste nebuni care nu trebuie bagati in seama. Fix cum erau vazuti antivaxerii acum cativa ani. Acum acest curent a ajuns relevant, chiar daca nu majoritar, iar cresterea numarului acestora este si ea interesanta. Un alt caz care trebuie studiat si analizat temeinic.
Asadar, Cum creste euroscepticismul in Romania? Pai simplu: anuland orice dezbatere pe teme europene. Ignorand complet curentul. Blamand partidele care pun niste banale intrebari. Facandu-i pe acesti oameni nebuni, rataciti, vanduti rusilor, extremisti.
Totusi, cum creste euroscepticismul in Romania este o intrebare importanta, dar nu fundamentala. Intrebarea relevanta, la care nu voi raspunde aici, este ce-i de facut. Cum am putea inversa trendul? Din pacate, la aceasta intrebare fundamentala putem raspunde abia dupa ce studiem euroscepticismul. Dupa ce nu-l mai ignoram si nu-i mai bagatelizam pe adeptii sai.
Evident, comasarea alegerilor este un factor, nu o cauza. Nicidecum singurul. Mie mi se pare un fel de bomboana pe coliva. Nu este cauza primara, insa este in acest moment cel mai vizibil factor.
Asadar, Cum creste euroscepticismul in Romania? Voi ce parere aveti? Astept parerile voastre argumentate, insist sa nu jigniti pe nimeni. Dar chiar sunt curios de ce parere aveti.