Fuziunea USRplus are trei efecte imediate

Fuziunea USRplus

Fuziunea USRplus este o stire de pagina a treia si e total gresit sa fie asa. Ma rog, eu m-am exprimat ca un om batran, in termeni de online as zice ca nu este nicaieri prima stire de pe homepage, ci maximum a IV-a sau a V-a.

Pentru mine, NEFAN al acestui partid, stirea mi se pare extrem de relevanta. De ce este importanta fuziunea USRplus si care sunt efectele ei? Pai, pe scurt, principalele efecte sunt:

Fuziunea USRplus Ciolos Barna

Fuziunea USRplus grabeste convocarea unui nou congres

 

Congresul urmeaza sa aleaga noua conducere a partidului. Dan Barna si Dacian Ciolos nu vor mai fi amandoi presedinti, doar unul singur va ramane presedinte. Cel ales in fruntea partidului ar urma sa candideze si la functia suprema din statul roman. Totodata, alegeri urmeaza sa fie in fiecare filiala in parte.

Ca fapt divers, proaspatul demis din fruntea Ministerului Sanatatii, Vlad Voiculescu, era pana ieri seful PLUS Bucuresti. Din momentul fuziunii el nu mai are nici macar aceasta functie. Socant, nu?

Ganditi-va apoi la fiecare filiala in parte si la sefii de acolo: isi vor imparti functiile, seful judetean de la PLUS si seful municipal de la USR si invers? Sau vor face pur si simplu alegeri, urmand ca sefii sa fie decisi in functie de care are mai multi fani?

Greu de spus momentan. Cert este ca in acest moment si Dan Barna, si Dacian Ciolos sunt in campanie electorala. Una interna, printre ai lor, dar tot campanie.

Vlad voiculescu

Fuziunea USRplus influenteaza urmatoarele numiri in functie

 

As lua Ministerul Sanatatii, despre care se tot discuta in aceste zile. Momentan sunt 4 variante pentru acest minister (ordinea este aleatorie):

  • Prima varianta ar fi Ioana Mihaila, medic, membru PLUS, actual secretar de stat in acelasi minister. Principalul ei avantaj este cel politic: functia de ministru al sanatatii a revenit PLUS, nu USRplus, drept urmare titularul trebuie numit din randurile acestui partid. Deodata acest argument cade, caci nu mai exista partidul PLUS. Al doilea avantaj al ei ar fi actuala sa functie, de secretar de stat: stie cum merg lucrurile in minister, ar continua proiectele lui Vlad Voiculescu. De fapt, zic gurile rele, Vlad Voiculescu incearca sa o numeasca pe Ioana Mihaila la Ministerul Sanatatii pentru a controla in continuare lucruile acolo, cam pe modelul Dragnea – Grindeanu/Tudose/Dancila. Asemanarile si diferentele (complete) dintre Dragnea si Vlad Voiculescu le las in seama altora.
  • A doua varianta ar fi medicul aradean Adrian Wiener, membru USR. Cel putin pe hartie, dupa fuziunea USRplus sansele acestuia ar trebui sa fie egale, daca nu mai mari, cu ale Ioanei Mihaila. Ramane de vazut daca asa vor sta lucrurile.
  • Celelalte 2 optiuni sunt ambele de la PNL: Andrei Baciu, actual secretar de stat, si Nelu Tataru, predecesorul lui Vlad Voiculescu. Politic vorbind, preluarea de catre PNL a Ministerului Sanatatii ar presupune un schimb de ministere (ori alte functii). Nu se stie nici daca USRplus ar accepta schimbul si nici daca PNL ar avea efectiv ce sa ofere.

Trecand peste Ministerul Sanatatii, inca sunt functii neimpartite, in frunte cu sefiile Televiziunii, Radioului si Agerpresului. Pana acum ele se negociau intre PNL, USRplus si UDMR, urmand ca apoi cele 2 partide, USR si PLUS, sa-si imparta functiile optinute. In acest moment aceasta impartire nu mai are sens. Sau nu ar mai trebui sa aiba sens.

Fuziunea USRplus Barna Ciolos

Fuziunea USRplus scade pragul electoral al partidului

Acum cateva saptamani, un amic imi spune ca a auzit ca anul acesta ar urma sa fie alegeri anticipate. Nu va zic de unde stie el, mie mi-a zis, insa cert este ca nu am mai vazut nicaieri acest zvon. Totusi, pe langa acest zvon am mai auzit unul: „pe actualul ministru al sanatatii nu-l prinde Pastele in functie”. Chestia asta s-a adeverit.

Revenind la fuziunea USRplus si la pragul electoral, strict tehnic lucrurile stau in felul urmator: o alianta de 2 partide are la alegerile locale un prag de 7%, in timp ce la alegerile parlamentare are un prag de 8%. Dupa fuziunea USRplus, partidul rezultat va avea un prag de … 5%.

Nu imi dau seama daca este vorba de iminenta unor alegeri sau nu, cert este ca in acest moment USRplus ar trebui sa scada sub 5% ca sa nu mai intre in Parlament. Sub 8% era mai usor, sub 5% e cam imposibil.

Aplicand celebra Teorema a lui Thomas („o chestie neadevarata devine adevarata prin consecintele sale”), putem avea situatia urmatoare: parlamentarii USRplus vor forta cu mai mult spor alegerile anticipate stiind ca pragul lor este de 5%. Daca era 8% si daca ei erau in pericol n-ar fi facut asta.

O fi si asta adevarat, nu stiu. Or fi (si) altele, pe care nu le stim…

Eu nu scriu despre ce nu stiu ori despre ce nu pot dovedi, insa se pare ca nu-s singurul care observa strania graba a anuntului. Si eu auzisem ca fuziunea USRplus urma sa fie ratificata de tribunal in toamna. Deci cum de a venit decizia mai repede, desi instantele numai de graba nu-s acuzate in mod normal?

ps: Fuziunea USRplus nu va imputina scandalurile din partid, ci le va inmulti. Cineva spunea pe Facebook ca PLUS a devenit a patra aripa din USR. Eu ma intreb cine a reusit performanta sa numere efectiv aripile? Dupa mine, exista atatea aripi si aripioare incat nici macar un olimpic la matematica (precum Nicusor Dan?) nu ar putea sa le numere cu exactitate. Iar legat de scandaluri, acestea nu se vor imputina, ci se vor amplifica. Ramane de vazut daca voi avea sau nu dreptate.

 

3 thoughts on “Fuziunea USRplus are trei efecte imediate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.