Guvernul Citu este un guvern de FOSTI

Guvernul Citu

Guvernul Citu este condus de un FOST ministru de finante, are drept vicepremier un FOST ministru al culturii si are in componenta multi alti FOSTI ministri.

Sunt foarte multe cabinete reprezentate in acest guvern: cabinetul Orban, cabinetul MRU, cabinetul Boc, cabinetul Ponta si cabinetul Ciolos. De altfel, in acest guvern sunt mai multi fosti decat nefosti, ca sa zic asa, caci TOTI cei propusi de PNL sunt fosti ministri liberali (plus Sorin Campeanu fost ministru CONSERVATOR al educatiei), dintre cei propusi de UDMR, din 4 propuneri 2 sunt fosti ministri in guverne anterioare, iar dintre propunerile USRplus avem doar 2 fosti din 6 ministri.

Pe de-o parte as zice ca e un lucru bun, ca oamenii sunt obisnuiti cu munca de ministru, sunt obisnuiti cu jocul politic. Este un avantaj pentru un guvern sa porneasca la drum cu oameni experimentati. Pe de alta parte, sare-n ochi rotatia cadrelor, care-n acest guvern este mai accentuata ca oricand: Raluca Turcan a fost vicepremier, a fost posibil ministru al educatiei, dar a ajuns intr-un final la munca; doi fosti ministri ai transporturilor, Nazare si cu Bode, au ajuns titulari la finante, respectiv interne; un fost ministru al sanatatii (Cseke Atilla) este titular la dezvoltare, un fost ministru al culturii (Kelemen Hunor) e vicepremier, iar un fost ministru de finante (Citu) este premier. Rotatia cadrelor? Ministri multilateral dezvoltati?

Guvernul Citu are 2 vicepremieri fara portofoliu, lucru de neinteles din punct de vedere administrativ, dar perfect corect din punct de vedere politic (specific guvernelor de coalitie). De asemenea, este de mentionat faptul ca puterea politica a celor 2 vicepremieri, ambii sefi de partid, este superioara puterii premierului (care, pe hartie, trebuie sa se supuna ordinelor politice venite de la superiorii ierarhici).

Si tot din categoria ce a ajuns adjunctul, merita subliniat un lucru: un fost secretar de stat la ministerul fondurilor europene (Dan Barna) in mandatul lui Ghinea a ajuns acum sef de partid si vicepremier, iar Ghinea urmeaza sa revina in functia de ministru. Drept urmare, desi el va avea aceeasi functie, de aceasta data il avea pe Barna nu adjunct, subordonat, ci dublu superior ierarhic, atat pe linie guvernamentala, administrativa, cat si pe linie politica.

Daca n-am lua in considerare traseismul, adica trecerea unor PSD-isti si AUR-isti la PNL, guvernul Citu are o majoritate fragila, minima. Majoritatea este mai mare in camera, datorita (ori din cauza?) grupului minoritatilor, insa in senat majoritatea este cu adevarat fragila. Ceea ce inseamna, pe de-o parte, ca puterea va trebui sa se mobilizeze la fiecare vot, fiecare absenta urmand a cont, iar pe de alta parte vor conta tradarile individuale. De pilda, daca o lege este in defavoarea catorva parlamentari, fie ei liberali ori maghiari, aceasta ar putea subit pica. Sa nu ne miram daca vom intalni astfel de situatii.

Nu in ultimul rand, la cum arata guvernul Citu si la cum arata situatia economica a tarii, PSD-ul va creste vertiginos in acesti 4 ani. Situatia este aproape in oglinda cu cea din perioada 96-2000: la putere era CDR (acum e PNL; CDR-ul era in sine o alianta, deci deja e un pic mai bine acum), USD (PD, de fapt, plus un micut aliat; acum este USRplus) si UDMR; in opozitie in loc de PDSR si PRM sunt acum PSD (urmasul PDSR) si AUR. PSD este constient ca nu poate ajunge la guvernare pana-n 2024, insa atunci va putea forta castigarea tuturor celor 4 alegeri: europene, locale, parlamentare si prezidentiale. Lucru care chiar cred ca se va intampla.

Nu pot incheia fara sa spun ca desi guvernul Citu nu pare a avea viata lunga, coalitia PNL-USRplus-UDMR va rezista 4 ani. Pur si simplu pentru PNL ar fi mult mai rau sa guverneze cu PSD ori sa spuna ca nu mai poate/nu mai vrea sa guverneze. Iar alegeri anticipate nu vom avea cu aceasta Constitutie in vigoare.

Nu zic nimic despre primarii in functie in diverse mari orase si cum ii va ajuta sau nu Guvernul Citu. Nu zic nimic despre prefecti, care inca nu au fost numiti. Nu zic nimic despre sefii diverselor institutii, centrale ori deconcentrate. Spun doar ca guvernul Citu ar putea insemna moartea politica a USRplus si cresterea masiva a partidului anti-sistem AUR. Totodata, e de urmarit guvernul Citu si din punct de vedere comunicational, caci are niste ministri cu un PR foarte bun. Nu va spun care sunt, sper ca ii stiti si singuri.

ps: Guvernul Citu are o singura femeie. Partidul declarat progresist, USRplus, are doar barbati in guvern, singura propunere feminina, deja votata, fiind pentru sefia senatului. Sunt progresisti, sunt pentru egalitatea de sanse, dar doar cand e vorba de altii.

One thought on “Guvernul Citu este un guvern de FOSTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.