Mihai Pacepa a murit. Pentru a cata oara?

Mihai Pacepa a murit

Mihai Pacepa a murit. De data asta definitiv. De data asta este mort in ochii tuturor, atat al prietenilor, cat si al dusmanilor.

Daca a fost erou sau tradator este greu de spus. Adica, intr-un mod interesant, el este deopotriva ambele. A tradat un sistem politic criminal, insa nu este, oare, relevant si de ce a facut-o? Chiar i se iarta toate pacatele de dinainte? Chiar este irelevant daca nu cumva el juca pentru ceilalti inca dinaintea defectarii?

Dupa fuga sa in SUA, a intrat intr-un program de protectie a martorilor. I s-a schimbat fizionomia, i s-a schimbat vocea, a ajuns sa nu mai fie recunoscut nici macar de familie. Cel putin asta ni s-a livrat.

Un lucru asupra caruia planeaza suspiciuni este starea de sanatate a acestuia. Unii sustin ca Pacepa era bolnav inca din 1978, de cand a plecat. Cum ar fi putut el, oare, trai atatia ani cu bolile pe care le avea?

Fara sa putem avea dovezi privitoare la viata ori la moartea sa, trebuie sa ne gandim la un singur lucru: cum era el mai util, mort sau in viata? La aceasta intrebare am 3 raspunsuri:

  • Pacepa era util pentru a transmite mesaje. Aici ma refer atat la cartile pe care le-a scris din exil, cat si la interviurile pe care le-a dat presei romanesti. Poate verifica cineva daca cel de la capatul firului era cu adevarat Pacepa? Putea el sa se opuna daca altcineva suna la televiziunile romanesti, dandu-se drept Pacepa, cu sau fara acordul serviciilor secrete? Bineinteles ca nu. De altfel, sunt sanse, mici sau mari, ca el sa fi fost omorat de americani inca de atunci, din anii 70, 80 ori chiar 90. Altii spun ca a murit pe la sfarsitul anilor 90. Ideea e ca nimeni nu poate aduce vreo dovada in niciun sens. Nici macar una.

  • Pacepa era util pentru ca trebuia sa-si recupereze averea. Plus pensia de rigoare. In conturile cui a ajuns si de ce era atat de important ca averea sa fie recuperata nu as putea sa va spun. Ar putea sa va spuna avocatul lui, domnul Catalin Dancu.

  • Pacepa trebuia declarat mort intr-un mod cat de cat spectaculos. Ce moarte mai convenabila i se putea gasi decat cea de Covid?

In mod la fel de evident, Mihai Pacepa nu putea sa fie dat viu timp de 200 de ani. Moartea lui trebuia sa fie credibila. Mihai Pacepa a murit in mod oficial la 92 de ani. Greu de crezut pentru multi, dar posibil din punct de vedere medical.

Acum, problemele vizavi de moartea lui Pacepa sunt in numar de 5:

  1. Care sunt meritele lui exacte vizavi de caderea comunismului in Romania? Daca nu ar fi tradat el in 78 ar mai fi cazut sau nu comunismul in 89? Deci, daca este erou, pentru ce este erou? Care-s meritele sale in lupta?
  2. Care sunt faptele sale in favoarea regimului comunist savarsite pana in 1978? Adica noi ar trebui sa-l iertam pe Pacepa, dar nu stie nimeni de ce anume. Cine a murit din ordinul sau, cati au avut de suferit din cauza sa, chestii de genul. Oare sunt informatii irelevante?
  3. Care sunt costurile efective pe care statul roman le-a platit in urma fugii lui Pacepa? Costuri economice intai si intai, dar si eventuale pierdere de vieti omenesti, agenti deconspirati si pedepsiti in tarile unde actionau. A facut, oare, cineva astfel de calcule?
  4. Care au fost relatiile lui Pacepa cu noile servicii secrete romanesti, cele de dupa 89? Dupa 90, hai sa zicem dupa 2004, anul aderarii oficiale la NATO, SUA si Romania au devenit tari aliate. Deci Pacepa a actionat cumva ca liant intre serviciile secrete? A ajutat in vreun fel serviciile secrete romanesti de acolo de unde era? Asta, bineinteles, daca inca traia, caci, repet, nimeni nu poate confirma sau infirma acest lucru.
  5. De ce Pacepa este subiect de stire doar in Romania, iar stirea privitoarea la moartea sa a venit cumva neoficial, pe ocolite? Nici macar la moartea sa statul american, prin oricare institutie a sa, nu a putut a anunta in mod public, oficial, ca Mihai Pacepa a murit?

Ca sa nu mai intrebati, zic clar si raspicat: pentru Mihai Pacepa e un tradator si oricat de odios ar fi un regim, tradatorii trebuie tradati ca niste tradatori. Inteleg de ce americanii l-au racolat, dar nu inteleg de ce vreun roman l-ar aplauda, l-ar plange, l-ar considera erou. Pe scurt, pe langa motivele pe care le-am spus mai sus, mai aduc un ultim argument: daca era atat de atasat de poporul sau, de ce si-a mai cerut inapoi averea (facuta in mod legal, corect, cinstit, moral si puteti continua voi) si, pe langa ea, inca o indemnizatie (pensie si salariu, sau ceva intre ele) la sfarsitul anilor 90? Murea de foame in SUA si avea musai nevoie de acei bani?

Mihai Pacepa a murit. De data asta oficial. Definitiv. Pentru ultima oara. Din pacate pentru unii, nu mai poate fi folosit. Din fericire pentru noi, am scapat, macar din discutiile publice, de un tradator notoriu. Daca as lua drept adevarata stirea, as spune ca a facut si Covidul ceva bun… Si pe bune ca daca as avea convingerea ca stirea e adevarata, nu as regreta deloc fraza anterioara.

PS: Faptul ca Mihai Pacepa a murit de Covid alimenteaza diverse teorii conspirationiste. Cand v-am zis ca pandemia asta e mana cereasca pentru anti-vaxeri nu ati vrut sa ma credeti!

PS2: Avocatul sau sustine ca Mihai Pacepa a murit in 2018. Nici macar el sa nu fie credibil?

2 thoughts on “Mihai Pacepa a murit. Pentru a cata oara?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.