Coronavirus – 5 efecte politice

coronavirus

Coronavirus (Covid19) este subiectul numarul 1 al planetei, indiferent de tematica. Un virus care se raspandeste rapid prin Europa reuseste sa acapareze intreaga atentie. Indiferent ca vorbim despre stiri mondene, stiri sportive, stiri sociale ori stiri politice, Coronavirus este primul cuvant pe care-l auzim. Fiind pe un blog politic, aici voi vorbi despre cele 5 efecte politice pe care le are ori le va avea Coronavirus. Vorbesc, deci, atat despre prezent, cat si despre viitor.

Coronavirus a aratat cat de fragila este Uniunea Europeana

 

Momentan stam cu ochii pe virus, numaram infectatii si victimele, insa obiectiv vorbind, Corona virus ne-a aratat un lucru socant: solidaritatea europeana este aproape zero.

Cand este pace si fericire si toate sunt roz, Uniunea Europeana este o idee frumoasa, progresista, cool, cea mai misto idee avuta de europeni vreodata. Ma rog, as fi zis in ultima suta de ani, insa unificarea Europei este un vis pe care l-au avut multi, in frunte cu vechii conducatori ai Imperiului Roman. E foarte misto sa poti calatori in orice tara, foarte misto sa poti studia ori sa poti lucra in orice tara, dar ce ne facem cu situatiile cu situatiile de criza?

Daca cineva ar ataca o tara UE, la fel de solidari ar fi celelalte tari?

Sa fiu mai explicit: ideea UE si mai ales a spatiului Schengen este absenta granitelor. Milano, Bucuresti, Varsovia, Budapesta, Bratislava nu sunt capitale, ci sunt orase in cadrul aceleiasi entitati statale. Circuli cu avionul de la Milano la Bucuresti la fel cum circuli de la Timisoara la Bucuresti. Asta era ideea UE, ca poti face asta oriunde si oricand.

A venit criza Coronavirus si ni s-a dovedit ca NU e asa. Romania a spus ca europenii sunt europeni, dar unii-s diferiti de altii, Italia a spus ca desi granitele au fost desfiintate, de fapt inchide granitele, ca e situatie speciala. Nu zic ca nu trebuiau luate masuri speciale, e firesc sa le iei, dar masurile ar fi trebuit, zic eu, gandite la nivel european. De pilda, daca ORASUL Milano este in zona rosie, inchizi orasul Milano, insa permiti circulatia la granita dintre Franta si Italia. Daca acolo nu-s cazuri, ar trebui sa permiti circulatia libera in acele zone. Caci in gandirea europeana, San Remo si Nisa, niste orase nu foarte departate, fac parte din aceeasi mare entitate supra-statala numita UE.

Acest lucru s-a dovedit a fi fals, momentan indiferent ca locuiesti in Milano, in Torino, in San Remo ori in Palermo, nu ai voie sa iesi din tara. Pentru ca UE s-a dovedit a fi o idee buna doar pe timp de pace si prosperitate. Pe timp de criza este fiecare pentru el.

Sa va mai dau un exemplu: premierul interimar Orban a anuntat sistarea exporturilor de medicamente care au legatura cu Coronavirus. Solidaritate europeana cu popoarele grav afectate de virus? Pai suntem solidari din gura, pe hartie, insa trebuie sa ne salvam pielea. Fiecare pentru el, deci.

Ca sa intelegeti mai bine: o tara este grav afectata de virus si pe langa faptul ca nu este ajutata nicicum de catre ceilalti, mai este si lovita fix unde o doare, caci poate acea tara SE BAZA pe importurile de medicamente. Romania a luat o decizie corecta pentru cetatenii proprii, nu pot acuza guvernul ca a decis astfel, insa aceasta mi-a aratat inca o data cat de slaba este solidaritatea europeana.

Un ultim exemplu: Trump a anuntat sistarea zborurilor intre SUA si Europa. Niciun guvernator american, insa, nu va interzice zborurile ori tranzitul intern. Poti merge din Texas in Washington si din California in New Mexico, caci toate acestea sunt membre ale SUA. Ele sunt solidare INTRE ELE. Italia, Romania, Ungaria, Austria, Franta ori Spania sunt in cadrul UE, insa cand au o problema, fiecare se descurca cum poate.

Si voi inca va intrebati de ce a fost votat Brexitul?

Coronavirus a aratat importanta unui guvern cu puteri depline si a ordonantelor de urgenta

 

Stiu ca-s persoane, destul de multe, care cer interzicerea ordonantelor de urgenta. Si eu sunt de parere ca s-a abuzat de ele, si eu am spus de multe ori ca ele ar trebui limitate mult. Interzise, insa, nu.

Cand apare o situatie de genul asta, o situatie realmente urgenta, ordonantele sunt solutia buna, corecta. Doar ca, ce sa vezi?, cand e nevoie de ele constatam ca guvernul nu are voie sa le emita. Caci jocul politic intern, deloc moral, deloc in folosul cetatenilor, a generat o CRIZA politica artificiala care se intoarce impotriva politicienilor.

Criza politica reala este atunci cand niste partide clar antagonice nu se pot intelege, avand opinii ferme, diametral opuse. Criza politica artificiala este atunci cand tu, de capul tau, vrei mai multa putere decat ai, vrei sa profiti de un context favorabil. Daca-n alte randuri am injurat Constitutia Romaniei si am pus ca este prost gandita (si a fost deficitar revizuita, carpita), de data asta ma bucur ca avem o Constitutie care indeamna la stabilitate, care a fost croita pentru stabilitate si care impiedica alegerile anticipate. Care alegeri anticipate, sa ne intelegem, sunt ORICAND o idee proasta. Ma bucur ca-s o arma la care politicienii nu pot apela cand vor ei.

Coronavirus ne aminteste hibele sistemului sanitar

 

Fara sa intru in detalii, fara sa imi reamintesc chestiile pe care Filmul Colectiv mi le-a rascolit, va spun doar atat: pe viitor cetatenii vor fi mult mai duri cu politicienii care vor ignora problemele acestui sistem. Da, sunt bune si autostrazile, dar oamenii vor constientiza ca spitalele sunt prioritare. Vrem spitale, nu catedrale sau autostrazi. In ordinea asta.

Caci poti avea 100 de autostrazi in toata tara, daca n-ai spitale curate si incapatoare, cand vine un dezastru de genul tot descoperit esti. Si serios ca nu stiu daca lucrurile sunt sau nu diferite fata de octombrie 2015.

Ce stiu sigur, insa, este ca inca nu ne-am decis, ca societate, daca sistemul sanitar DE URGENTA ar trebui sau nu liberalizat (privatizat?). Miza este mare, nimeni nu stie cum e mai bine.

Coronavirus ne arata cat de putin credibili sunt decidentii

 

Pana la Colectiv, Arafat si alti baroni ai sanatatii erau priviti ca niste zei. Beuran avusese mici probleme cu un plagiat, insa in domeniul sau de baza era privit ca un zeu, ca un salvator. Treptat, insa, de la ingeri decidentii din sanatate au ajuns sa fie priviti ca demoni, ca niste oameni care se opun reformei, ca niste vinovati.

Bineinteles ca adevarul este undeva la mijloc, asta am sustinut dintotdeauna. Raed Arafat, cu toate defectele sale, cu toata vina sa grava in cazul Colectiv (cand s-a opus zile la rand transferului de pacienti in strainatate), dovedeste ca este un bun organizator. Multi spun ca fara el acum dezastrul ar fi fost mult mai mare. Ca daca actualul ministru al sanatatii si-ar fi pus in aplicare planul initial, de mazilire a lui Arafat, acum lucrurile ar fi fost dramatice.

Doar ca, vedeti voi, faptul ca nu avem oameni care sa fie respectati nu e deloc un lucru bun. Daca anunta Arafat sau Streinu-Cercel o masura nu sunt crezuti chiar de toata lume. Nu (mai) exista gandirea conform careia „E adevarat pentru ca a zis asta Streinu-Cercel, a zis-o si Arafat, ei nu mint”. Toate stirile cu oamenii care nu cred in Coronavirus ori care vor sa se fofileze, sa fenteze autoritatile, dovedesc acest lucru. Da, suntem romani, avem parca in sange tendinta de a eluda, de a fenta legile, dar avem si o grava neincredere in decidenti. Lucru extrem de grav in situatii de criza, caci atunci este foarte important ca cel care anunta deciziile, unele nepopulare, sa fie un om credibil. Unul carismatic si deopotriva credibil. Ceea ce, din pacate, nu este cazul acum.

Sa nu mai zic de guvern si de seful acestuia: oricat de bine s-ar fi miscat Ludovic Orban, caci prea multe nu ii sunt de reprosat, nu prea poate avea credibilitate atat timp cat a fost intai demis de Parlament, apoi s-a retras si acum Dumnezeu stie ce urmeaza, poate sa fie din nou propus.

In plus, tot la capitolul credibilitate: coordonarea celulei de criza (sau cum s-o numi ea) a cazut in sarcina a doi secretari de stat, Raed Arafat (secretar de stat in Ministerul de Interne) si Nelu Tataru (secretar de stat in Ministerul Sanatatii). De ce nu conduce un ministru aceasta celula? Ca imagine, multi considera situatiile de genul ca fiind echivalentul instalarii unei asistente in functia de sef de spital.

Apropo, ca o paranteza, cica multi ii reprosau lui Dan Barna acest lucru: daca tu ai fost secretarul de stat al lui Ghinea, de ce nu candideaza Ghinea la functia suprema si de ce nu conduce el USR-ul?

Carisma definitie

Coronavirus dicteaza calendarul alegerilor

Alegerile locale si parlamentare nu vor fi atunci cand va avea interesul partidul de la guvernare ori cand vor vrea toate partidele, ci vor avea loc cand va fi posibil. Poate la toamna. Pana atunci, avem chestii mai importante de rezolvat. Cinic, dar adevarat.

Repet, nu zic nimic despre aspectele medicale legate de Coronavirus. Nu discut aici nici latura legala a interdictiilor impuse (despre care cred ca-s neconstitutionale). Nu vorbesc nici despre efectele in plan economic (pagubele vor fi IMENSE). Nici despre efectul catastrofal pe care-l are in sport (in fotbal in special, unde sezonul este cel mai probabil compromis). Vorbesc strict despre efectele politice. Cele clare, stiute. Caci vor fi si efecte pe care acum nu le putem calcula.

In final, o ultima observatie: Coronavirus este o nenorocire de care nu se poate bucura niciun politician. Stiti, majoritatea politicienilor fug de chestii neprevazute. Nu discuta latura umana, ca nu te poti bucura de raul semenilor tai. Ma refer strict la partea politica: desi unii par a fi avantajati, de fapt nici ei nu se bucura. Nu te poti bucura de ceva plin de neprevazut. Te-ar putea avantaja, per total te-ar putea aduce la putere, dar nu prea te poti bucura de asta (apropo, avand in vedere pagubele economice grave, credeti ca exista vreun partid responsabil cu adevarat dornic sa guverneze?).

6 thoughts on “Coronavirus – 5 efecte politice

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.