Stilul Nicusor Dan, asa cum il numesc eu, este de fapt un stil de a faulta o administratie ori un guvern pe care multi il practica. Pe scurt, atunci cand nu-ti convine ceva dai in judecata.
Din pacate, in Romania cam totul poate fi contestat in instanta. Poti contesta in intanta alegerea unui administrator al scarii de bloc, poti contesta in instanta alegerea directorului scolii, a rectorului unui universitati, a directorului unei firme ori a presedintelui unui ONG. Totodata, poti contesta in instanta orice licitatie, orice infiintare ori desfiintare a vreunei regii.
Orice constructie, orice demolare, orice lucru poate fi contestat in instanta.
Stilul Nicusor Dan, de a contesta tot, in special in ceea ce priveste administratia bucuresteana, a fost aplaudat si incurajat de catre multi membri USR. Diversele succese din instanta, in frunte cu desfiintarea regiilor lui Firea, au fost valorificate comunicational de catre USR.
Nu a avut nimeni curaj sa se ridice si sa spuna ca poate nu e deloc OK sa contesti in instanta cam tot ce face o administratie. Poate ca nu stiti, dar Metroul din Drumul Taberei nu este inca dat in functiune din cauza diverselor contestatii in instanta. Nu facute de Nicusor Dan, ci facute de firme care au pierdut diverse licitatii, dar ideea este aceeasi.
Totodata, acum unii se enerveaza pentru ca-i vorba despre USR si PLUS (ambele au probleme, nu doar USR), dar atunci cand era vorba despre altii ei doar se hlizeau. Ani de zile taranistii s-au razboit prin instante, fiecare sustinand ca are stampila si ca, de fapt, conduce acel partid. S-au pierdut multe razboaie politice din cauza acestor razboaie. Cand ne vizeaza pe noi suntem enervati, cand ii vizeaza pe altii radem. Sunt niste prosti, niste tembeli, lasa-i sa se razboiasca.
Un pic mai recent, a fost razboi si in PRM, intre aripa Vadim si aripa Funar, prima avand castig de cauza.
Bula tinerilor frumosi si liberi era interesata doar cum sa faca misto de aceste situatii. Nimeni nu s-a gandit niciodata la principiu: ba, de ce dureaza atat? De ce e atat de greu sa confirmi decizia unui interior al unui partid?
Caci problema in sine nu este ca poti contesta in instanta orice, este firesc sa se intample asta intr-o democratie, ci marea problema a Romaniei este ca aceste procese pot fi prelungite la nesfarsit. Uneori avocatii acuzarii doar trag de timp, stiind ca ceilalti au mai multe de pierdut daca procesul se tot amana. Si o fac 100% legal, sa nu va ganditi la altceva.
Problema este ca exista acele portite legale, in frunte cu ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate. Si, mai ales, marea problema este faptul ca nu sunt scrise nicaieri termene. Nimeni, in nicio lege, nu a pus termene pentru judecatori. Pentru ca vrea si nu din alt motiv, un judecator poate amana la nesfarsit un dosar.
Confirmarea lui Dan Barna in functia de sef al USR se tot amana de peste 1 an (un an si jumatate se pare). Avocatii aripii Nicusor, poate aceiasi care obtin succese peste succese in razboiul cu administratiile capitalei (cea generala si cele de sector), tot obtin amanari. Ori, poate, cine stie, Dan Barna si echipa lui au fost cei care au cerut amanarile succesive. Sau o fi vorba strict de naivitate, prostie ori neglijenta: pur si simplu Dan Barna si echipa lui, prea ocupati sa #reziste, au uitat sa-si rezolve problemele legale cu ai lor. Chiar asa, cand si-au inregistrat alianta la tribunal, chiar nu stiau ca ei doi nu au fost confirmati oficial de catre instante? Justitia aia pe care o slujesc ei zi si noapte in discursuri le-a dat un cartonas galben, inca nu rosu, iar ei se plang ca din gura de sarpe ca-s … decizii politice.
Puneti-va acum in locul judecatorilor BEC. Avand in fata acele contestatii, ar putea ei sa legitimeze o alianta semnata de 2 oameni care nu sunt, oficial, sefii acelor partide? Da, ar trebui sa existe o lege care sa oblige judecatorii sa transeze problema intr-un anumit termen. Doar ca ea nu exista. Si fara ea decizia BEC este FIREASCA. Logica. LEGALA.
Va mai dau un exemplu simpatic, de nedreptate a legii. Partide europarlamentare sunt considerate cele care au in componenta un europarlamentar. Practic, daca azi iti faci un partid si reusesti sa convingi un actual europarlamentar sa se inscrie la tine, esti automat partid europarlamentar.
Ati vazut prin bula USR/PLUS vreo plangere privitoare la aceasta nedreptate? Nu, n-o sa vedeti, pentru ca ei ar urma sa beneficieze de aceasta prevedere: prin transferul lui Cristian Preda au devenit brusc partid europarlamentar. PMP este pagubitul, dar PMP este partid naspa, neinteresant, nu trebuie nimeni sa ia apararea PMP. Iar daca zilele urmatoare CCR va decide in favoarea PMP, lucru pe care mi-l doresc, bula USR/PLUS va spune ca este o decizie impotriva lor, chiar daca aceasta eventuala decizie ar afecta, in aceeasi masura, si ALDE ori ProRomania.
Altfel, USR este impotriva traseismului, uraste traseistii, nu-i primeste, dar a facut un artificiu, s-a aliat cu un partid care primeste traseisti, si gata, s-a transformat peste noapte in partid/alianta europarlamentara.
Apropo de stilul Nicusor Dan de a face politica, din cauza lui, a acestui stil, nu l-am placut de la inceput. Nu mi l-as dori in veci primar. Din punctul meu de vedere, Nicusor Dan ar fi in stare, primar fiind, sa-si dea in judecata propria primarie daca o decizie a consiliului nu ar fi pe placul lui. Ar fi in stare, primar fiind, sa se judece cu primariile de sector care, ce sa vezi, ar putea avea alta componenta politica decat cea care-i este lui pe plac.
Si tot apropo de stilul Nicusor Dan, mi-am amintit de situatiile penibile in care 2 parinti se cearta si copilul e afectat. Poate ati auzit, de la prieteni ori cunostinte ori din filme, de situatii in care parintii sunt despartiti, iar pentru o vacanta peste hotare trebuie sa semneze ambii parinti. Vacanta ar urma sa fie doar cu unul dintre parinti, drept urmare celalalt, din ambitie, nu isi da semnatura. Copilul plange, este frustrat, este vaduvit de o vacanta pe cinste, iar ei, parintii, se cearta in continuare.
Fix la fel este si in scandalul acesta. Stilul Nicusor Dan, aplicat nu de el direct ci de niste talibani de-ai lui, s-ar putea sa impiedice partidul sa participe la aceste alegeri. Lucru care, sincer, nu m-ar bucura, dar nici nu m-ar face sa plang nicicum. Nu stiu daca Nicusor Dan trebuia sau nu impins in afara partidului, nu stiu cine are dreptate in acea disputa Barna – Nicusor. Stiu, insa, ca NU din vina PSD se intampla toate astea. Da, PSD-ului ii convine, asa cum ii convine si PNL-ului. Ok, reprezentantul PNL nu a votat impotriva in BEC, nu a actionat nicicum impotriva aliantei, dar asta nu inseamna ca lor, ca partid, nu le surade situatia. Dimpotriva, sampania e la rece, asteapta sa fie desfacuta.
Sper, totusi, ca nu se va trece asa usor peste problema de fond si ca cineva va umbla si la legislatie: niste termene mai mici. Ok, or fi fost nereguli la alegerea lui Dan Barna. Dar nu s-au putut dovedi intr-un an si jumatate? Daca erau evidente, nu puteau fi dovedite in 2-3 luni?
Altfel, stilul Nicusor Dan de a face politica este unul nociv pe termen lung si este total incompatibil cu ideea de administratie. Oare daca maine ar castiga alegerile un candidat USR/PLUS, sa zicem Vlad Voiculescu, Nicusor Dan ar continua procesele impotriva administratiei capitalei? Daca da, USR-istii vor spune despre el ca e pus de PSD sa blocheze proiectele USR?
ps: Trecand peste stilul Nicusor Dan, eu am alta curiozitate: daca vreun ministru ar fi facut o astfel de gafa, asa-i ca opozitia i-ar fi cerut demisia? Asa-i ca ar fi fost o dovada de incompetenta? Oare demisiile lui Ciolos si Barna nu ar trebui cerute? Eu am vazut o singura persoana din lista mea, un USR-ist anti-Ciolos, care a spus chestia asta. Restul sunt solidari cu victimele.
ps2: Stilul Nicusor Dan de a se razgandi: va semna, nu se stie ce, pentru ca Alianta USR-PLUS sa poata participa la alegeri. Cei care considera ca scandalul e o facatura care victimizeaza in mod artificial alianta in cauza sunt din ce in ce mai multi. Eu nu pot uita cum de situatii asemanatoare s-au folosit Sorin Oprescu si Mircea Diaconu, doi independenti pe hartie, care ulterior si-au castigat mandatele.
5 thoughts on “Stilul Nicusor Dan se intoarce impotriva copilului sau politic”