Candidatul unic al opozitiei impotriva lui Firea este imposibil din punct de vedere politic

Candidatul unic al opozitiei impotriva lui Firea este imposibil din punct de vedere politic

Candidatul unic al opozitiei impotriva lui Firea este visul multor bucuresteni. Administratia Firea este din ce in ce mai criticata, partidul acesteia nu o mai poate apara, nici macar ea nu vrea sa se mai identifice prea mult cu partidul, fara ca asta sa insemne ca ar fi tentata sa plece din PSD. Multi votanti PNL, USR, PLUS si chiar PMP si-l doresc. Multi, dar nu toti. Cei care si-l doresc, e drept, sunt majoritari. Doar ca nu ei decid.

Candidatul unic al opozitiei impotriva lui Firea este imposibil din punct de vedere politic. Daca stati un pic sa va ganditi, nimeni nu are acest interes.

O alianta pre-electorala PNL-USR-PLUS-PMP este imposibila si deloc de dorit. O alianta post-electorala, de guvernare, este posibila, desi nici ea nu se va dovedi, pe termen lung, pe deplin functionala.

Neputand fi vorba despre o alianta pre-electorala, ideea este pur si simplu proasta. Cum vi s-ar parea ca un singur om sa candideze la primarie, insa fiecare partid sa aiba lista proprii de candidati? La televizor, la dezbateri, sunt invitati rareori candidatii la consiliu, drept urmare singura modalitate prin care un partid sa-si faca public programul este prezentarea acestuia de catre candidat. Acel candidat unic ce program ar prezenta? Programul PNL, programul USR-PLUS sau programul PMP?

Ori credeti ca s-ar face o alianta ad-hoc, Alianta Anti-Firea, strict pentru Bucuresti, asa cum deseori partidele romanesti fac aliante de genul in localitatile majoritar maghiare?

Ca ingredient bonus, urmatoarea tura de alegeri va avea loc in 2024, cand vor fi 4 scrutine: europene, locale, parlamentare, prezidentiale. Ganditi-va ca primarul capitalei, oricare ar fi el, inclusiv Firea, urmeaza sa intre in 2024 drept favorit la prezidentiale: intai isi va confirma popularitatea la locale, apoi isi va incerca norocul in toamna.

PNL-ul are vreun interes sa sustina vreun USR-ist? Sa permita ca favorit pentru urmasul lui Iohannis sa fie un ne-PNL-ist?

USR are vreun interes puna Bucurestiul pe tava PNL-ului?

Sa nu mai zic de PLUS, a carui unica sansa de afirmare este sa castige o primarie mare, iar cea a capitalei, prin Vlad Voiculescu, pare printre putinele optiuni.

Acum cateva luni, dupa europene, auzisem un zvon: cica PNL-ul ar fi fost de acord sa inceapa negocierile, spunand din start ca ar putea ceda candidatura la Primaria Capitalei USR-ului cu conditia ca acest partid sa sustina liberali la toate sectoarele. Apai, daca asa va fi, PLUS-ul unde va fi in toata ecuatia? Ori poate USR va ceda postul lui Vlad Voiculescu, caz in care USR dispare din discutie.

Cazul PMP-ului este diferit, dar tot la candidat propriu se ajunge. Partidul are nevoie de vizibilitate, le trebuie un candidat notoriu pentru a ramane in consiliu. Se pare ca acesta va fi Paleologu, o solutie corecta, logica. Singura pe care o au la dispozitie, de fapt. Sustinand un candidat al altora, fie USR-ist, fie PNL-ist, PMP dispare. Ma rog, s-ar putea sa dispara oricum, dar na.

Asadar, decat sa punem presiune pe partide sa-si retraga candidatii, o chestie profund nedemocratica, mai bine am pune presiune pe ele, pe toate partidele, inclusiv pe ALDE ori ProRomania, sa revina la 2 tururi. Democratic, este solutia corecta si logica.

PSD va pierde multi primari, asta e cert, UDMR va avea de suferit la randul sau, insa TOATE celelalte partide vor avea de castiga. As zice si PNL, chiar daca acolo e de discutat. Da, PNL ar putea pierde Timisoara sau Aradul, ori pe ambele, insa ar putea castiga in niste fief-uri PSD. Ar putea castiga Constanta, ar putea castiga Iasiul (vorba vine, acolo cica l-ar fi transferat pe fostul PSD-ist Chirica), ar putea castiga Craiova. Ar putea castiga, bineinteles, si Capitala, cireasa de pe tort. Nu stiu daca toata, ca PSD acum 4 ani, dar Primaria capitalei si cel putin 2 sectoare sigur ar castiga (la 3, de pilda, nu-l clinteste nimeni pe Negoita).

Per total, numeric, ar iesi pe castig. Doar ca ar pierde niste primari care momentan sunt importanti in partid.

Pentru cine n-a inteles faza cu UDMR-ul: momentan sunt primari maghiari in niste orase unde majoritari sunt romanii. Partidele romanesti au avut fiecare candidat propriu, din motive politice, drept urmare au iesit primari UDMR cu 45, 40 ori chiar 30% din voturi. Acesti primari nu ar mai fi votati in turul 2, lucru pe care conducerea UDMR il stie. Drept urmare, e absolut firesc ca acest partid, ca de altfel si PSD-ul, sa tina cu dintii de acel tur unic de scrutin.

Legat de numele care se vehiculeaza, spun doar atat, pe scurt de tot:

  • Intre Nicusor Dan si Vlad Voiculescu, Nicusor stie mai multa administratie, are mai multa notorietate si e vazut drept un adversar mai inversunat al Gabrielei Firea. Pe de alta alta, nu e deloc carismatic, este prea incapatanat, nu stie sa negocieze, s-ar putea trezi un primar singur, fara sprijinul consilierilor. Vlad Voiculescu, pe de alta parte, e mai carismatic, stie sa negocieze si are marele avantaj de a cunoaste sistemul medical, una dintre problemele ce trebuie rezolvate. Greu de ales intre ei, eu, unul, l-as prefera oricand pe Vlad Voiculescu.
  • PNL ar avea de ales intre Rares Bogdan si Ciprian Ciucu. Rares Bogdan este clar mai carismatic si mai notoriu, are clar sanse mai mari sa castige alegerile, insa Ciucu este consilier, stie cum merg treburile acolo, perioada de adaptare ar fi minima in cazul lui.
  • PMP va merge pe mana lui Paleologu. Daca la Cotroceni el se potrivea ca profil, aici e fix ca nuca-n perete. Ca musca-n lapte. Dar are sanse sa tracteze partidul, sa-l faca sa depaseasca 5%.
  • Mircea Diaconu, independentul sustinut inca nu se stie de cine, poate tot de Ponta, poate tot de ALDE, poate de ambii, este ca profil mult mai potrivit la primarie decat la presedintie. Lucru pe care-l stie si el. Nu are sanse impotriva lui Firea, nici macar sanse la turul 2, dar ar putea obtine un scor indeajuns de mare incat s-o dea jos pe Firea. Da, ati citit bine: daca Firea va pierde alegerile intr-un singur tur, asta se va intampla din cauza unui ca Diaconu.

Concluzia este cea din titlu: Candidatul unic al opozitiei impotriva lui Firea este imposibil din punct de vedere politic. Stiu ca pentru multi argumentele de mai sus sunt irelevante. Dar nu pentru ei am scris aceste randuri.

3 thoughts on “Candidatul unic al opozitiei impotriva lui Firea este imposibil din punct de vedere politic

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.