De ce a esuat campania de vaccinare – 12 motive

De ce a esuat campania de vaccinare - 12 motive

Campania de vaccinare a fost un esec de proportii al guvernarii PNL-USRplus-UDMR, desi nu toate aspectele pot fi imputate coalitiei. E drept, cei de la guvernare n-au putut sa repare ori sa acopere gaurile deja existente, chiar daca multe nu erau la modul propriu din vina lor.

Campania de vaccinare a fost si este un esec si asa va fi oricate restrictii ar baga guvernantii. Eu am gasit 10 motive pentru esecul campaniei de vaccinare, voi puteti gasi mult mai multe.

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca s-au implicat politicienii

Acesta este principalul motiv de natura comunicationala. Politicienii au crezut ca-si vor putea aroga merite, au crezut ca se pot urca pe val, insa valul i-a lovit direct in fata. Nu cred ca au furat ceva de pe urma vaccinurilor, cred insa ca ei trebuiau sa stea deoparte. Si cand zic politicieni ma refer la absolut toti, Iohannis, Citu, Gheorghita, Vlad Voiculescu, Ioana Mihaila ori Nelu Tataru. Lista este evident deschisa.

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca romanii nu au incredere in medici

Un cunoscut jurnalist, Dan Negru, facea o observatie interesanta pe Facebook: romanii nu au fost capabili sa faca un film tip Emergency Room, Doctor House ori Grey’s Anatomy. Singurele filme cu medici sunt cele tip Moartea domnului Lazarescu, filme in care sunt scoase-n evidenta hibele sistemului.

Ideea e ca nu poti da constant in medici si apoi sa ai pretentia ca ei sa fie ascultati si respectati. Fiecare intelege ce doreste din haosul sanitar, unii intelegand ca medicii sunt rai si vor sa ne omoare. Sa nu mai vorbesc de medicii care recomanda prea des si prea usor antibiotice, deseori cele mai noi descoperiri in materie. Sunt oare de acuzat oamenii simpli?

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca nu s-a apelat la medicii de familie

Medicul de familie este cel mai important medic pentru ca este cel care cunoaste cel mai bine pacientul. Sau asa ar trebui sa fie. Vedeam ce s-a intamplat in Portugalia, unde medicii de familie isi sunau pacientii sa-i intrebe daca si de ce nu se vaccineaza. Evident ca daca m-ar suna acum medicul meu de familie as zice ca a innebunit. Relatia aceasta se stabileste in timp, medicii de familie din alte tari isi suna constant pacientii.

Sa nu mai vorbesc de faptul ca in Romania medic de familie ajunge doar cel care nu este in stare sa se specializeze in ceva, adica ierarhic vorbind cam ultimii medici ca pregatire. Ultimii ca pregatire, dar cei mai importanti, relatia directa a pacientului cu sistemul sanitar.

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca nu mai producem vaccinuri

Bag mana-n foc ca am fi avut acum minimum 50% vaccinati daca aveam un vaccin produs la noi in tara. Initial nu as fi zis asta daca nu as fi vazut cat de iubit si regretat este Polidinul. A scris excelent Krossfire despre Polidin, nu insist.

Eu vreau sa spun altceva: tarile europene care s-au strofocat sa obtina brevet pentru a produce vaccinuri inventate de altii au facut asta si dintr-un interes sanitar: populatia are incredere mai mare sa se vaccineze cu un ser produs in tara. Chiar daca serul acela este rusesc sau chinezesc, apropo.

Fac pariu, deci, ca o fabrica Sputnik in Romania ar fi impulsionat vaccinarea mai mult decat un transport super-securizat de la Pfizerul american.

Apropo, cand vedeti numarul mare de vaccinati din UK si Suedia sa aveti in vedere faptul ca AstraZeneca este o firma ango-suedeza si ca ea a facut vaccinul in colaborare cu Oxford.

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca mesajele autoritatilor au fost contradictorii

Sa ne intelegem: cand zic mesaje ma refer atat la cele directe, la comunicatele oficiale, cat si la cele indirecte. Ce mesaj transmite un cabinet care sarbatoreste ziua premierului in sediul guvernului? Ce mesaj transmite un premier care danseaza la festivaluri? Ce mesaj transmite un partid ca organizeaza un congres cu 5000 de oameni inauntru in plin val 4? Ce mesaj transmite un presedinte care merge senin fara masca la atatea congrese si intalniri oficiale?

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca autoritatile au luat prea brusc masuri de forta

Ca o continuare a punctului anterior: cand erau 200 de cazuri pe zi era stare de urgenta, cu masuri draconice (amenzi imense, politisti care agresau fizic cetateni, masini de politie cu megafoane care circulau pe strazi), in timp ce la 15000 de cazuri pe zi restrictiile sunt si nu sunt. Cetatenii au fost tratati ca niste vite, drept urmare se comporta fix ca niste vite: se duc cat de departe le permite lantul. Care lant momentan nu prea mai exista, ca sa fim sinceri.

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca la inceput s-au vaccinat securistii si neamurile acestora

Va amintiti primul val de vaccinare? In loc sa fie vaccinati cei care aveau nevoie, erau vaccinati securistii si neamurile acestora. Efectul a fost unul de scarba, in special in randul celor care aveau nevoie ori care cunosteau pe cineva care are nevoie. Daca ti-a murit o ruda de covid in ianuarie-martie pentru ca la vaccinare erau la rand securistii, este destul de probabil sa incepi sa te revolti si sa refuzi vaccinarea: cand a fost nevoie nu ati avut vaccinuri, acum va rugati de mine. Uitati-va in alte tari cu ce categorii socio-profesionale s-a inceput. Uitati-va la varstele lor. Veti intelege, deci, de ce acolo oamenii se vaccineaza si la noi nu.

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca la noi domeniul publicitatii tratamentelor si medicamentelor (de orice fel) nu este reglementat

Dau cateva exemple:

  1. La noi poti face reclama la liber oricarui medicament ori tratament, la ore de maxima audienta. Nu exista niciun impediment legal.
  2. Vracii care recomanda tratamente naturiste apar la tv fara oprelisti. La fel si antivaxerii. Caci curentul antivax nu este de data recenta la noi.
  3. Se face reclama la liber si pentru clinicile medicale private. Efectul asupra oamenilor este deseori negativ: daca pui o reclama la o clinica intre una la detergenti si una la Coca-Cola oamenii le vor baga, la propriu, in aceeasi oala. In plus, vor concluziona ca daca au avut bani cat Coca-Cola sa isi faca reclama pe acelasi tronson orar inseamna ca nu-s chiar atat de curati. In alte tari astfel de reclame sunt interzise, motivele fiind multe.

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca s-a suprapus unor crize politice grave

Prima parte a pandemiei ne-a prins cu un guvern minoritar la putere, guvern minoritar care a luat masuri nepopulare fara vreo sustinere reala. Chiar daca Iohannis abia fusese reales, PNL-ul se comporta dictatorial desi aritmetica parlamentara nu ii dadea acest drept.

In plus, guvernantii s-au ocupat mai mult de problemele politice decat de cele sanitare: in martie 2020 PNL-ul se juca de-a premierul pentru a provoca alegeri anticipate; in toamna lui 2020 s-au organizat 2 randuri de alegeri, considerate mai importante decat multe alte lucruri; iar in 2021 s-a vorbit timp de 3 luni despre alegerile din PNL, nu si despre criza sanitara.

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca nevaccinatii sunt constant jigniti si discriminati

Unii cred ca masurile luate in aceste zile, de interzicerea accesului in localuri si institutii de cultura a celor nevaccinati, va stimula campania de vaccinare. Eu spun ca dimpotriva: ii inraieste, ii provoaca. Fix din acest motiv au aparut metodele ilegale: fie aratarea certificatului altcuiva, fie falsificarea unui certificat, fie falsa vaccinare (la chiuveta). La fel cum acum 100 de ani prohibitia a generat o piata neagra de bauturi alcoolice proaste, care se vindeau pe sub mana. Multe state au invatat ceva din lectia prohibitiei, insa in aceste zile multe state, nu doar Romania, prefera sa ignore acea lectie.

Nu mai dau argumentele democratice, de ce e important sa ne gandim la democratie chiar si in pandemie. De fapt, MAI ALES atunci.

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca societatea romaneasca e radicala si divizata

Asta nu am observat-o acum, cu pandemia, insa refuzul vaccinarii este si el un efect. Romanul, atunci cand are o parere, este radical in favoarea ori in defavoarea unui lucru, cu greu putand sa-l faci sa se razgandeasca. Iar radicalismul acesta a afectat intai si intai partea religioasa si foarte religioasa a societatii. Multi au inteles guvernantii sunt necredinciosi, au ceva cu Biserica, drept urmare refuzul de a te vaccina a devenit un simbol al credintei.

Ce au facut ceilalti? Pai simplu: au atacat si mai virulent biserica, au atacat si mai virulent oamenii credinciosi. Credeti ca aceste atacuri i-au convins sa se vaccineze? Nicidecum

De ce a esuat campania de vaccinare – pentru ca nimeni nu si-a asumat acest esec

Daca ar iesi maine cineva, Iohannis, Citu ori Gheorghita, sa-si ceara scuze, sa-si toarne cenusa-n cap, sa-si spuna ca a gresit, lucrurile ar putea lua o turnura cat de cat fericita. Cum s-ar zice, in al XII-lea ceas. Doar ca in loc sa faca asta, cei 3, impreuna sau separat, prefera sa dea vina pe ALTII. Vinovatii nu sunt la noi, ci dincolo: la AUR, la PSD, la presa, la fake-news-urile promovate de entitati controlate de Rusia. Iar Ministerul Sanatatii nu a fost la noi, a fost intai la USRplus (pe vremea cand Vlad Voiculescu era vinovat de tot si de toate) si acum e la UDMR.

Cum va ziceam la un punct anterior: daca aceasta criza sanitara ne prindea cu un guvern ultra-majoritar, tip guvernul USL, ar fi fost mai bine, mai usor de luat masuri si mai usor de asumat greseli, daca era cazul.

Asa, intr-un guvern de coalitie, vina tot timpul e celuilalt, niciodata a ta. Evident ca e si vina opozitiei, ca nu se poate altfe.

In loc de concluzie, zic asa: nu va mai intrebati de ce a esuat campania de vaccinare, caci n-avea cum sa aiba succes. Pur si simplu era sortita esecului.

3 thoughts on “De ce a esuat campania de vaccinare – 12 motive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.