Votul negativ in Romania. Impotriva cui se va vota in 2024?

Votul negativ in Romania Simion Sosoaca

Despre votul negativ in Romania s-au scris si se vor scrie tone de carti, de studii. Eu aici nu imi propun sa fac o analiza, un istoric, ci doar incerc sa anticipez impotriva cui se va vota in 2024. Sunt mai multe posibilitati, insa eu ma voi referi doar la una dintre ele.

In primul rand, un istoric foarte-foarte scurt:

  1. In 1990 si 1992 s-a votat impotriva lui Ratiu si Campeanu, a celor care se opuneau Revolutiei, a celor ce n-au mancat salam cu soia, a fascistilor. Erau multe rele, nu se vota contra unui singur mare rau.
  2. In 1996 s-a votat clar impotriva lui Iliescu. Din start, inca de la inceputul anului electoral 1996.
  3. In 2000 s-a votat impotriva lui Vadim. Dar chiar si Vadim, raul absolut in ochii multora, avusese parte de vot negativ. Militase pentru votul impotriva „monoastroasei coalitii”, „impotriva MAFIEI”, „impotriva tradatorilor de neam si patrie”.  Asa a ajuns Vadim in turul 2. Ulterior, tot votul negativ l-a impiedicat sa ajunga presedinte.
  4. In 2004 s-a votat masiv impotriva lui Nastase.
  5. In 2009 s-a votat impotriva lui Basescu, dar ulterior, in turul 2, s-a votat impotriva mogulilor. Impotriva lui Vantu, ar zice unii.
  6. In 2012 curentul anti-Basescu atinsese apogeul, asa ca presedinte de atunci ajunsese „cu spatele la zid”. Cuvintele ii apartin lui, nu mie.
  7. Dupa numai 2 ani, in 2014, votul a fost impotriva lui Ponta.
  8. In 2018, la Referendumul CpF, s-a votat impotriva homosexualilor care vor sa ne fure copiii.
  9. In 2019 s-a votat impotriva lui Dragnea (la Europarlamentare) si impotriva „proastei de Dancila” la prezidentiale. Putini spuneau ca-l apreciaza pe Iohannis. Majoritatea spuneau ca nu concep sa voteze cu una ca Dancila
  10. In 2020 s-a votat impotriva guvernului Orban, impotriva restrictiilor, impotriva guvernarii PNL sprijinit de USR si PMP. Dar in acelasi an, la locale, bucurestenii au votat impotriva Gabrielei Firea, asa cum timisorenii au votat impotriva lui Robu.

Dupa cum vedeti, nu la toate alegerile s-a votat negativ. Insa la TOATE prezidentialele s-a votat negativ, chiar daca uneori votul negativ a parut mai putin important. De fapt, la TOATE acesta s-a dovedit decisiv. Si, pana-n 2004 inclusiv, votul prezidential CONTAMINA rezultatul de la parlamentare.

Urmeaza anul electoral 2024, cel despre care v-a spuneam ca va trece pe la CCR. Imi mentin parerea.

Cum anul 2024 va contine si alegeri prezidentiale, voi incerca sa imi imaginez care va fi acel rau, musai personificat, impotriva caruia se va vota. Votul negativ in Romania trebuie PERSONIFICAT. Raul nu a fost PDSR sau PSD, ci raul a fost reprezentat, pe rand, de Iliescu, Ponta si Dragnea. Partial de Geoana, cel sprijinit de moguli.

La fel cum raul de la rasarit nu este entitatea numita Rusia, ci este o anume persoana si anume Putin.

Asadar, vine anul 2024. Strategii din spatele partidelor stiu ca votul negativ in Romania este important, este decisiv. Este decisiv atat pentru stabilirea castigatorului prezidentiale, cat si pentru intrarea anumitor forte politice in Parlament. De pilda, AUR n-ar fi intrat in Parlament daca nu era pandemia. Asa cum USR n-ar fi luat acel scor record de la europarlamentare daca n-ar fi existat Dragnea.

Din punctul MEU de vedere, votul negativ se va da impotriva extremismului. Atentie: NU DOAR IMPOTRIVA AUR, ci si impotriva partidului Dianei Sosoaca. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa se intample cinci lucruri (ori macar 3 dintre ele):

  1. Sa fie o prezenta SCAZUTA la europarlamentare.
  2. AUR si Sosoaca trebuie sa primeasca mult combustibil, sa apese pedala discursului negativ.
  3. Partidul Dianei Sosoaca sa INTRE in Parlamentul European.
  4. AUR sa ia scor record, eventual sa ajunga al doilea partid al tarii.
  5. Unul dintre USR (Alianta Dreapta Unita) si REPER, daca nu AMBELE, sa nu intre in parlament.

As miza pe 1, 2, 3 si 4. La 5 as zice ca nu intra REPER, dar USR va intra.

Ce se va intampla atunci? Pai simplu:

  1. Vor incepe discursuri despre cat de nociv este absenteismul (desi nu demult el a fost INCURAJAT!).
  2. Partidele mici si foarte mici, impreuna cu persoane notorii, „curate” din teritoriu si societatea civila, se vor indrepta catre USR, REPER si chiar PNL.
  3. PSD va deveni un partid frecventabil, unul evident preferabil „extremistilor”.
  4. Alianta PNL-PSD, dintr-o alianta absurda, contra-naturii, va deveni o idee buna, corecta. Una care trebuie incurajata.
  5. Politicienii de la guvernare nu vor mai fi atat de atacati, pentru ca atacurile impotriva lor vor da munitie extremistilor.
  6. Extremistii de la AUR vor fi boicotati de televiziuni si de presa importanta din online. Vor fi izolati din punct de vedere mediatic.
  7. Liderii celorlalte partide vor refuza sa apara la TV alaturi de politicieni AUR. La prezidentiale, nimeni nu va aparea alaturi de Simion. Asa cum in 2000 Iliescu a refuzat orice infruntare cu Vadim.
  8. Orice transfer politic din AUR va fi usor de justificat: ne bucuram ca slabim AUR, ca acest partid nu mai are o pondere atat de mare, ca un politician rational a inteles ca acel partid nu are viitor politic. Deci invitatie la traseism.
  9. Chiar si UDMR devine din nou un partid frecventabil. Din categoria DUSMANUL DUSMANULUI TREBUIE SA-MI FIE PRIETEN.

Obiectiv vorbind, AUR nu poate lua mai mult de 25%. La fel de obiectiv, intrarea Dianei Sosoaca in Parlamentul European le va aduce multe batai de cap. La fel de obiectiv, ORICE candidat „mainstream” isi doreste sa joace finala impotriva lui George Simion. Este cea mai simpla finala pentru Ciolacu, Ciuca sau Geoana. As miza pe primul, l-as exclude pe al doilea, sunt obligat sa-l iau in calcul pe al treilea.

Doar ca ordinele se executa, nu se discuta.

Legat de alegerile europarlamentare, primele alegeri din 2024, spun doar atat, urmand sa revin asupra lor in preajma acestora: ele sunt usor de sacrificat, pentru ca, de fapt, nu inseamna mai nimic din punct de vedere politic. Diferenta dintre 20% si 25% in favoarea AUR inseamna, de fapt, 1 sau 2 europarlamentari mai mult la Simion si mai putin la USR, PNL ori PSD. Care europarlamentari nu inseamna nimic nici acolo, la Bruxelles, si nici la Bucuresti. Guvernul e stabilit de Parlamentul NATIONAL, presedintele e votat de popor, asa ca europarlamentarele sunt pur si simplu UN MARE SONDAJ DE OPINIE, FOARTE CREDIBIL, FARA ALTE EFECTE POLITICE.

Revenind la votul negativ in Romania, uitati-va la sloganurile si la discursurile candidatilor si partidelor. Nu doar la nivel national, ci si la nivel local. Incercati sa calculati, macar sa aproximati, cati politicieni au fost votati pozitiv si cati negativ. Stiu, nu va convine „rezultatul”. Sper, totusi, ca sunteti constienti de faptul ca si voi ati votat, de-a lungul timpului, negativ. Ca votul negativ a venit si de la voi, nu doar de la altii.

Asadar, votul negativ in 2024 se va indrepta, LA PREZIDENTIALE, impotriva extremismului. Daca intre timp apare un alt pericol ramane de vazut. Momentan nu se intrevede un altul.

ps: Intr-adevar, votul negativ ar fi mai eficient daca s-ar indrepta impotriva UNEI SINGURE PERSOANE. Faptul ca-s doi „diavoli” face lucrurile un pic mai dificile. Chiar si AUR, asa cum e conceput, este construit ca un partid-alianta, uniune, drept urmare are „multi diavoli”, nu doar unul. Deci iarasi e greu. Dar nu imposibil de starnit electoratul. 

One thought on “Votul negativ in Romania. Impotriva cui se va vota in 2024?

  1. George Oprescu says:

    Este impresionant cum votul negativ a avut un impact semnificativ in toate alegerile prezidentiale din Romania. Fie ca a fost impotriva lui Iliescu, Nastase, Basescu sau Dragnea, cetatenii au ales mereu sa voteze impotriva unei persoane, nu a unui partid. Si asta ne arata cat de important este pentru strategi sa stie cine reprezinta acel rau personificat, impotriva caruia trebuie sa luptam in alegerile urmatoare. Sper sa nu mai fie nevoie sa votam negativ in viitor si sa alegem un candidat care sa ne reprezinte si sa ne duca tara inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.